ιώδιο

Τι είναι το ιώδιο. Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που το συναντάμε στο χώμα αλλά και στα νερά των θαλασσών. Υπάρχουν μια σειρά από χορταρικά, ειδικά αυτά που φυτρώνουν κοντά ή και μέσα στη θάλασσα, όπως τα βρώσιμα φύκια που περιέχουν ιώδιο. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα κρίταμα.

Στην καθημερινότητά μας ωστόσο λαμβάνουμε ιώδιο από το θαλάσσιο ιωδιούχο αλάτι.

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα ιωδίου σε καθημερινή βάση μέσω της διατροφής καθώς συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία, στην ανάπτυξη των εμβρύων και πολλά άλλα.

Εάν τα επίπεδα ιωδίου είναι χαμηλά ο θεράπων ιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει τη λήψη ιωδίου μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Καλό θα ήταν να μη λαμβάνετε συμπλήρωμα ιωδίου χωρίς λόγο, ειδικά εάν δεν έχετε κάνει πρώτα εξετάσεις για να δείτε τυχόν έλλειψη.

Η λήψη μεγάλης ποσότητας ιωδίου προκαλεί μια σειρά από δυσάρεστες και επικίνδυνες παρενέργειες. Για αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, ανάλογα με την ηλικία.

Οι ιδιότητες και ο ρόλος του ιωδίου στην υγεία μας

Το ιώδιο θεωρείται απαραίτητο ιχνοστοιχείο καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να το συνθέσει από μόνο του και πρέπει να το λάβει μέσω της διατροφής.

iodine 01Είναι απολύτως απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου καθώς προφυλάσσει από μελλοντικές πιθανές βλάβες υγείας.

Παρακάτω θα δούμε τις βασικές ιδιότητες και οφέλη του ιωδίου για τον οργανισμό σε διάφορα ηλικιακά στάδια.

Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς

Το ιώδιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής βρίσκεται στη βάση του λαιμού στο μπροστινό μέρος και ρυθμίζει το ορμονικό προφίλ του οργανισμού. Οι ορμόνες που σχετίζονται με το θυρεοειδή ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

Για τη σύνθεση των ορμονών ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί μικροποσότητες ιωδίου. Χωρίς ιώδιο η παραγωγή ορμονών μειώνεται δραστικά. Όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να οδηγηθούμε σε υποθυρεοειδισμό.

Δεδομένου της άφθονης ποσότητας ιωδίου στη δυτική διατροφή, η έλλειψη ιωδίου στις μέρες μας είναι σχετικά σπάνια.

iodine 02Υπάρχουν μια σειρά από εμπλουτισμένα τρόφιμα με ιώδιο, ενώ καλές πηγές είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψαρικά και τα θαλασσινά. Πλούσιες πηγές ιωδίου επίσης είναι και χορταρικά που φύονται κοντά στη θάλασσα αλλά και σε εδάφη που δεν είναι ιωδιοπενικά.

Επαρκή επίπεδα ιωδίου εξασφαλίζουν εύρυθμη λειτουργία πολλών ζωτικών λειτουργιών στο σώμα. Ωστόσο μεγάλες ποσότητες ιωδίου σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες. Έτσι η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ιωδίου πρέπει να αποφεύγεται.

Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης βρογχοκήλης

Η βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Γίνεται εύκολα αντιληπτή καθώς μοιάζει με πρήξιμο στο λαιμό. Η βρογχοκήλη μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού. Δύο καταστάσεις που υποδηλώνουν την υπο ή υπέρ-λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Μια άλλη πιθανή αιτία εμφάνισης βρογχοκήλης είναι η παρουσία όζων στο θυρεοειδή αδένα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι βρογχοκήλες iodine 03σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη ιωδίου. Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις στην μέρες μας είναι σπάνιες καθώς στη δυτική διατροφή αρκετά τρόφιμα περιέχουν ιώδιο, εκτός από το ιωδιούχο αλάτι που βρίσκεται στο τραπέζι μας και το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας καθημερινά.

Οι βρογχοκήλες που οφείλονται στην έλλειψη ιωδίου υποχωρούν με τη χορήγηση ιωδίου μέσω της διατροφής ή μέσω χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής.

Σχετική πηγή:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/goiter/symptoms-causes/syc-20351829

Συμβάλλει στη ρύθμιση του θυρεοειδούς όταν υπερ-λειτουργεί

Ο θεράπων ιατρός σας ενδέχεται να συστήσει τη λήψη ραδιενεργού ιωδίου για τη θεραπεία υπερθυρεοειδισμού (υπερ-λειτουργία).

Η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου γίνεται από το στόμα και συμβάλλει στην καταστροφή κυττάρων του θυρεοειδούς που αποσκοπούν στη μείωση της υπερπαραγωγής ορμονών.

Ένα ενδεχόμενο ρίσκο είναι η καταστροφή περισσοτέρων κυττάρων από ότι χρειάζεται, πράγμα που θα οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η συγκεκριμένη θεραπεία συστήνεται αφότου οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν αποτύχει.

Το ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα συμπληρώματα ιωδίου. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει κάποιος να λάβει συμπλήρωμα ιωδίου εάν έχει διαγνωστεί με υπερθυρεοειδισμό.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς

iodine 04Το ραδιενεργό ιώδιο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο θυρεοειδή, βασιζόμενο στην ίδια θεωρία.

Η λήψη ραδιενεργού ιωδίου δια στόματος σκοτώνει τόσο φυσιολογικά, όσο και καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Τέτοιες θεραπείες ενδέχεται να χορηγηθούν μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαφανιστεί από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το American Cancer Society, οι θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης σε μεγάλο βαθμό σε άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς.

Σχετικές πηγές:
https://www.cancer.org/cancer/thyroid-cancer/treating/radioactive-iodine.html

Συμβάλλει στη νευρική ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι ανάγκες ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυξημένες. Αυτό οφείλεται στο ότι το ιώδιο είναι απαραίτητο κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Μια ανασκόπηση βρήκε πως οι μητέρες που είχαν έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη IQ καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα 220mcg.

Σε κάθε περίπτωση εάν είστε έγκυος καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας πριν τη λήψη κάποιου συμπληρώματος ιωδίου.

Καλό θα ήταν να ελέγχετε τα επίπεδα ιωδίου και μετά τη γέννα. Οι ανάγκες ιωδίου είναι αυξημένες και κατά την περίοδο του θηλασμού. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ανέρχεται στα 290 mcg.

Αυτό οφείλεται στις ανάγκες που έχει το νεογνό κατά τους πρώτους μήνες ζωής του. Για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου απαιτούνται 110mcg ιωδίου, τα οποία λαμβάνονται μέσω του μητρικού γάλακτος.

Σχετικές πηγές:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26268911/

Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες  του εγκεφάλου

iodine 05Παρόμοια οφέλη νευρολογικής φύσεως που παρέχει το ιώδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται κατά τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Επαρκή επίπεδα ιωδίου μειώνουν αισθητά το ρίσκο εμφάνισης διανοητικών προβλημάτων και αναπτυξιακών διαταραχών.

Μια ισορροπημένη διατροφή ενός παιδιού με τακτική κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών εξασφαλίζει τη επαρκή λήψη ιωδίου. Ωστόσο ο παιδίατρος θα σας καθοδηγήσει σε περίπτωση που πιστεύετε πως πιθανόν να υπάρχει έλλειψη.

Σχετική πηγή: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25231449/

Συμβάλλει στο υγιές βάρος και τη φυσιολογική ανάπτυξη του νεογνού

Όπως και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η επάρκεια ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με το υγιές βάρος του μωρού κατά τη γέννα.

iodine 06Μια μελέτη επάνω σε έγκυες γυναίκες με βρογχοκήλη βρήκε πως η χορήγηση 400mg ιωδίου για έξι έως και οκτώ εβδομάδες βοήθησε στη βελτίωση της κλινικής εικόνας σε σχέση με όσες παρουσίαζαν έλλειψη. Επιπλέον παρατηρήθηκε φυσιολογικό βάρος για τα νεογνά που γεννήθηκαν.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε επάνω σε αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη όπου η έλλειψη ιωδίου υπήρχε καταγεγραμμένη στο γενικό πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση η έξτρα λήψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνει μόνο καθ’ υπόδειξη γιατρού, καθώς αυξημένα επίπεδα ιωδίου προκαλούν παρενέργειες.

Σχετικές πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629792/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26268911/

Ενδέχεται να βοηθάει στην αντιμετώπιση της ινοκυστικής μαστοπάθειας (ινοκυστικοί μαστοί).

Υπάρχει πιθανότητα η χορήγηση συμπληρωμάτων ιωδίου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ινοκυστικής μαστοπάθειας.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι ασθένεια. Πρόκειται για μια συνηθισμένη καλοήθη κατάσταση όπου ο μαστός περιέχει λίγα ή πολλά μικρά ογκίδια και συνήθως επηρεάζει γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Σε κάποιες περιπτώσεις κατά την ψηλάφηση ενδέχεται να υπάρχει πόνος.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ιώδιο συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ινοκυστικών μαστών. Ωστόσο η χορήγηση ιωδίου με συγκεκριμένη προτεινόμενη δοσολογία πρέπει να γίνει κατόπιν σύστασης του θεράποντος γιατρού.

Παρέχει προστασία μετά από έκθεση σε πυρηνικά ατυχήματα

iodine 07Σε περιπτώσεις πυρηνικού συναγερμού το Centers for Disease Control and Prevention προτείνει τη χρήση ιωδιούχου καλίου (KI) για την προστασία του θυρεοειδούς αδένα από ραδιενεργές βλάβες. Φαρμακευτικά σκευάσματα είναι διαθέσιμα σε κάποια κράτη, σε υγρή μορφή αλλά και σε μορφή ταμπλέτας.

Εικάζεται πως όσο πιο έγκαιρη είναι η λήψη τέτοιου σκευάσματος τόσο το καλύτερο θωρακίζεται ο θυρεοειδής σε τέτοιες καταστάσεις.

Η λήψη ωστόσο τέτοιων σκευασμάτων εγκυμονεί κινδύνους ενώ ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες όπως έντονες στομαχικές διαταραχές, φλεγμονή αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις.

Σχετικές πηγές:
https://www.cdc.gov/nceh/radiation/emergencies/ki.htm?CDC
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588908/
https://www.health.ny.gov/environmental/radiological/potassium_iodide/information_for_the_public.htm
https://www.cdc.gov/nceh/radiation/emergencies/ki.htm

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση μολύνσεων

Διαλύματα ιωδίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά για την αντιμετώπιση μολύνσεων. Μια από τις ιδιότητες του ιωδίου είναι καταστροφή των βακτηρίων που αναπτύσσονται μετά από επιδερμικά κοψίματα και μικρά τραύματα.

Η τοπική χρήση ιωδίου δε πρέπει να χρησιμοποιείται σε νεογέννητα καθώς επίσης και σε βαθιά κοψίματα, σε δαγκώματα από ζώα αλλά και σε καψίματα.

Σε κάθε περίπτωση πριν την τοπική χρήση διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας.

Πόσο ιώδιο χρειαζόμαστε καθημερινά;

Σύμφωνα με το National Institutes of Health (NIH), η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τη λήψη ιωδίου με βάση την ηλικία είναι:

ΗλικίαΣΗΔ σε μικρογραμμάρια (mcg)
Γέννηση – 6 μηνών110 mcg
Νεογέννητα 7–12 μηνών130 mcg
Παιδάκια  1–8 ετών90 mcg
Παιδιά 9–13 ετών120 mcg
Έφηβοι άνω των 14 και ενήλικες150 mcg
Έγκυες γυναίκες220 mcg
Θηλάζουσες μητέρες290 mcg

Ποια είναι τα συμπτώματα έλλειψης ιωδίου;

Η διάγνωση για την έλλειψη ιωδίου γίνεται με εξέταση ούρων.

Τα βασικά συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα ιωδίου σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Τέτοια είναι ως εξής:

 • έντονο πρήξιμο στο λαιμό – βρογχοκήλη (Goiter)iodine 08
 • ερεθισμένος θυρεοειδής, πόνος στην αφή ή στην ψηλάφηση
 • δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά όταν ξαπλώνουμε
 • δυσκολία στην κατάποση
 • κόπωση και εξάντληση
 • κρυώνουμε πάρα πολύ, ακόμη και σε φυσιολογικές θερμοκρασίες
 • έντονη τριχόπτωση
 • κατάθλιψη. Κακή διάθεση
 • θολούρα στο μυαλό
 • ανεξήγητη αύξηση βάρους

Σχετικές πηγές:
https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iodine
https://www.thyroid.org/iodine-deficiency/

Τα ανώτατα επίπεδα πάνω από τα οποία προκύπτει τοξίνωση

Η υπερβολική λήψη ιωδίου οδηγεί σε τοξίνωση του οργανισμού με μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η συνολική ποσότητα ιωδίου υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψιν το άθροισμα από όλες τις πηγές:

 • Τροφές
 • Ροφήματα
 • Συμπληρώματα διατροφής

Τα συγκεκριμένα όρια δεν αφορούν άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί με έλλειψη ιωδίου ή πάσχουν από κάποια ασθένεια και τους έχει χορηγηθεί ιώδιο κατόπιν συνταγής γιατρού λήψη υψηλής δοσολογίας.

ΗλικίαΑνώτατο όριο
Γέννηση έως 12 μηνώνδεν έχει οριστεί
Παιδιά 1-3 ετών200mcg
Παιδιά 4-8 ετών300mcg
Παιδιά 9-13 ετών600mcg
Έφηβοι 14-18 ετών900mcg
Ενήλικες1100mcg

Σχετική πηγή: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/

Ιώδιο και παρενέργειες

Πιθανές παρενέργειες από υπερβολική λήψη ιωδίου περιλαμβάνουν:iodine 09

 • Ναυτία ή εμετός
 • Διάρροια
 • Πυρετός
 • Κάψιμο στο στόμα και στο λαιμό
 • Πόνος στο στομάχι

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις η τοξίνωση από ιώδιο ενδέχεται να οδηγήσει και σε κώμα.

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους δε πρέπει να λαμβάνουν ιώδιο, εκτός εάν το συστήσει ο θεράπων γιατρός.

Συνήθως τα παιδιά και οι υπερήλικες είναι πιο πιθανοί να παρουσιάσουν παρενέργειες από υπερκατανάλωση ιωδίου.

Σχετική πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976240/

Πότε κάποιος πρέπει να λάβει συμπλήρωμα ιωδίου;

Ο θεράπων γιατρός είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος για να σας υποδείξει εάν πρέπει να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα ιωδίου.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να το γνωρίζετε εάν πρέπει να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα ιωδίου είναι να κάνετε ένα τεστ ούρων. Σε κάθε περίπτωση, καθώς άτομα με συγκεκριμένες βλάβες του θυρεοειδούς ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνουν ιώδιο, κατεξοχήν αρμόδιος για την υπόδειξη είναι ο θεράπων γιατρός σας.

Λίστα με τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική λίστα τροφίμων τα οποία είναι πλούσια σε ιώδιο.

Βρώσιμα φύκια και χόρτα θαλάσσης.

Τα βρώσιμα φύκια είναι εξαιρετική πηγή ιωδίου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνική κουζίνα. Μερικά παραδείγματα φυκιών είναι τα εξής:

 • kelp
 • wakame
 • kombu kelp
 • nori

Τα παραπάνω χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε συνταγές σούσι. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικής ποιότητας από αντίστοιχα χορταρικά. Τα ποιο γνωστά είναι:

 • χόρτα θαλάσσης
 • αλμυρίκια
 • κρίταμος
 • τσιτσίραβλα
 • κολιτσιάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες)

Τα παραπάνω αποτελεούν εξαιρετικούς μεζέδες για τσίπουρο και είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στο Βόλο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

iodine 010Τα γαλακτοκομικά αποτελούν καλή πηγή ιωδίου. Ένα ποτήρι γάλα κατά μέσο όρο περιέχει 88mcg ιωδίου. Άλλες καλές πηγές είναι το ζωντανό γιαούρτι (τόσο το αγελαδινό όσο και το πρόβιο και το κατσικίσιο. Καλή πηγή ιωδίου είναι επίσης και το τυρί cottage.

Η περιεκτικότητα ιωδίου στα γαλακτοκομικά εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής του προϊόντος αλλά και από τον τόπο συλλογής του γάλακτος. Έτσι υπάρχουν αποκλείσεις ανάλογα με τη φίρμα.

Ιωδιούχο αλάτι

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ιωδιούχο αλάτι στα σούπερ μάρκετ. Τυπικά 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει γύρω στο 47% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσολογίας ιωδίου.

Στις μέρες μας ωστόσο η γενικότερη σύσταση είναι να αποφεύγουμε το έξτρα αλάτι στο φαγητό καθώς σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα του καρδιαγγειακού.

Γαρίδες

iodine 011Δεν είναι μόνο νόστιμες. Οι γαρίδες είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές καθώς περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Αποτελούν καλή πηγή ιωδίου, ενώ περιέχουν Β12, φώσφορο, σελήνιο και αρκετή πρωτεΐνη. 100 γραμμάρια γαρίδες περιέχουν περίπου 35mcg ιωδίου το οποίο είναι το 23% της ΣΗΔ.

Τόνος

Ο τόνος είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε θερμίδες καθώς περιέχει ελάχιστα λιπαρά και καθόλου υδατάνθρακες. Αντιθέτως είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνη.

Είναι ιδιαίτερα καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12 καθώς και ιωδίου. 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου το 11% της ΣΗΔ ιωδίου.

Αυγά

iodine 012Τα αυγά είναι καλή πηγή ιωδίου. Ένα βραστό αυγό περιέχει λιγότερες από 100 θερμίδες, έχει εξαιρετική ποιότητα πρωτεϊνών, ωφέλιμων λιπαρών, βιταμίνης D, σεληνίου και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Το ιώδιο βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, όπως και τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που συναντούμε. Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό μεσαίου μεγέθους περιέχει 24mcg ιωδίου.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά καθώς είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Πέντε αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν κοντά στο 10% της ΣΗΔ ιωδίου. Εκτός αυτού αποτελούν εξαιρετικό βοήθημα για όσους έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του παχέος εντέρου και συμβάλλουν στην προσπάθεια διατήρησης φυσιολογικού βάρους.

ALKALINEA. Αποτοξίνωση, αλκαλοποίηση και καθαρισμός του οργανισμού

alkalineaΤο συμπλήρωμα διατροφής ALKALINEA της Healthia περιέχει μερικές από τις καλύτερες φυτικές πηγές ιωδίου.

Συγκεκριμένα περιέχει το πατενταρισμένο Seagreens ® food approved seaweed (Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus), αγκινάρα, χλωρέλλα, φύλλα πράσινου τσαγιού, σπιρουλίνα, ashwagandha και πιπέρι καγιέν.

Κάθε κάψουλα περιέχει 192mcg ιωδίου το οποίο είναι το 128% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσολογίας.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών είναι ιδανικός για:

 • αλκαλοποίηση του σώματος
 • αποβολή βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό
 • καθαρισμός σώματος και αποτοξίνωση
 • εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς
 • αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
 • ανοσία
 • ορμονική ισορροπία
 • υγιή ανάπτυξη και καλή υγεία των οστών
 • εύρυθμη λειτουργία του γνωστικού / εγκεφαλικές λειτουργίες
 • μεταβολισμός και απώλεια βάρους
 • λήψη πολλαπλών θρεπτικών συστατικών,
 • υγεία, ζωτικότητα και ενέργεια

Γνωρίστε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • αλκαλοποίηση

  Healthia Alkalinea 590mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Αλκαλοποίηση και Αποτοξίνωση του Οργανισμού, 100 caps

  42.90 Σε απόθεμα
  To Alkalinea της Healthia είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε ιώδιο, με πολλαπλή δράση στην αλκαλοποίηση,…
  Προσθήκη στο καλάθι