πατάτες

Πατάτες: Θερμίδες και διατροφική αξία

Τι είναι η πατάτα;

Η πατάτα ή αλλιώς το γεώμηλο είναι ένα λαχανικό αμυλώδες με πλούσια θρεπτική αξία. Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των σκιαδοφόρων λαχανικών μαζί με την ντομάτα τη μελιτζάνα αλλά και τα καπνά.

Η καταγωγή της είναι από τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο το 16ο αιώνα ήρθε στην Ευρώπη και σιγά σιγά κατέκτησε τον κόσμο.

Πλέον διάφορες ποικιλίες πατάτας καλλιεργούνται σχεδόν παντού. Διάφορες ποικιλίες έχουν χαρακτηριστικά χρώματα. Κόκκινο, μοβ, κίτρινο, καφέ ανοιχτό, σκούρο καφέ ίσα ίσα για να έχουμε μια εικόνα. Από τις πιο υγιεινές ποικιλίες θεωρούνται οι γλυκοπατάτες οι οποίες έχουν κοκκινωπό χρώμα.

Καταναλώνονται τηγανητές, βραστές, σε σούπες, στο γκρίλ αλλά και ψητές στο φούρνο. Είναι αγαπημένο φαγητό των παιδιών και αποτελούν συνοδευτικό σε πάρα πολλά πιάτα.

Θερμίδες και διατροφική αξία από τις πατάτες

potatos01Η μαγειρεμένη πατάτα με τη φλούδα είναι μια εξαιρετική πηγή από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο και η βιταμίνη C.

Εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όταν είναι φρέσκια η πατάτα, είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή υδατανθράκων, ενώ περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Σημειωτέων πως έχει ίχνη λίπους.
100 γραμμάρια από βραστή πατάτα μαγειρεμένη με τη φλούδα και χωρίς προσθήκη αλατιού έχουν την ακόλουθη διατροφική αξία:

 • Θερμίδες: 87
 • Περιεκτικότητα σε νερό: 77%
 • Πρωτεΐνες: 1.9 gr
 • Υδατάνθρακες: 20.1 gr
 • Σάκχαρα: 0.9 gr
 • Φυτικές ίνες: 1.8 gr
 • Λίπη: 0.1 gr

Ο τρόπος μαγειρέματος διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική αξία της πατάτας καθώς αυξάνει τις θερμίδες και καταστρέφει εν μέρει κάποια θρεπτικά συστατικά.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός:

Τύπος πατάτας (100g)ΘερμίδεςΥδατάνθρακεςΠρωτεΐνηΛιπαράΚορεσμένα
Βραστή86 kcal20 g1,7 g0,1 g0 g
Ψητή93 kcal21,5 g2 g0,1 g0 g
Τηγανιτή (τύπου fast food)319 kcal37,5 g3,8 g17,1 g4 g
Au Gratin132 kcal11,3 g5,1 g7,6 g4,7 g

Οι υδατάνθρακες της πατάτας

potatos02Οι πατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων οι οποίοι είναι κυρίως άμυλα. Στο ξηρό της βάρος η πατάτα περιέχει 66 έως 90% υδατάνθρακες.

Περιέχει ελάχιστη ποσότητα σακχάρων όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σουκρόζη.

Έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν διαβήτη.

Κάποιες ποικιλίες ωστόσο έχουν μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη. Ένας άλλο παράγοντας επίσης είναι ο τρόπος μαγειρέματος.

Οι μαγειρεμένες πατάτες αφότου κρυώσουν προκαλούν μικρότερη αντίδραση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος καθώς ο γλυκαιμικός δείκτης μειώνεται κατά 25–26%.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16034360/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15800557/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S088915750500147X

Οι πατάτες περιέχουν φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο

Αν και δεν είναι από τις πιο πλούσιες πηγές φυτικών ινών οι πατάτες παρέχουν ικανή ποσότητα για όσους τις καταναλώνουν τακτικά.

Οι περισσότερες φυτικές ίνες βρίσκονται στη φλούδα της πατάτας. Τα πατατοδέρματα περιέχουν 50% φυτικές ίνες και είναι εξαιρετική πηγή ωστόσο.

Η πατάτα περιέχει άπεπτες φυτικές ίνες όπως η πεκτίνη, η κυτταρίνη και η ημικυτταρίνη.

Ανάλογα με την ποικιλία η πατάτα περιέχει και ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος φυτικών ινών που θρέφει τα φιλικά βακτήρια του εντέρου και βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα.

Το ανθεκτικό άμυλο δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο. Υφίσταται ζύμωση από τα βακτήρια που υπάρχουν στο παχύ έντερο. Θεωρείται είδος διαλυτής και ζυμώσιμης φυτικής ίνας.

Το ανθεκτικό άμυλο έχει ευεργετικά οφέλη στην υγεία, τροφοδοτώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου ως πρεβιοτική ίνα.

Το ανθεκτικό άμυλο επίσης ενδέχεται να βελτιώνει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις μετά την κατανάλωση γευμάτων.

Οι κρύες πατάτες (αφότου μαγειρευτούν) παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από ανθεκτικό άμυλο σε σχέση με τις ζεστές. Έτσι μετά το μαγείρεμα καλό είναι να τις βάλετε όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23499100/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2005.00481.x

Οι πατάτες περιέχουν μικρή ποσότητα από πρωτεΐνες

Οι φρέσκες πατάτες περιέχουν 1-1,5% πρωτεΐνες και κοντά στο 9% αφυδατωμένες.

Σε σχέση με άλλους καρπούς, δημητριακά και όσπρια περιέχει τις λιγότερες. Ωστόσο οι πρωτεΐνες της πατάτας είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας σε σχέση με τη σόγια αλλά και άλλα όσπρια.

Ο βασικός τύπος πρωτεΐνης είναι η πατατίνη, η οποία ωστόσο προκαλεί σπάνια αλλεργική αντίδραση σε κάποιους.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που περιέχει η πατάτα

potatos03Η πατάτα είναι καλή πηγή από κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο και η βιταμίνη C. Κάποια από αυτά τα στοιχεία καταστρέφονται με το μαγείρεμα, ωστόσο εάν δεν αφαιρέσουμε την φλούδα η απώλεια είναι μικρότερη.

 • Κάλιο. Το κάλιο βρίσκεται σε αφθονία μέσα στην πατάτα και το συναντάμε κυρίως στη φλούδα. Το κάλιο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
 • Βιταμίνη C. Βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στις πατάτες αλλά μεγάλο μέρος της καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Εάν δεν αφαιρέσουμε τη φλούδα καταστρέφεται μικρότερη ποσότητα.
 • Φυλλικό οξύ. Βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στη φλούδα της πατάτας. Οι χρωματιστές πατάτες όπως οι γλυκοπατάτες έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση.
 • Βιταμίνη B6. Η βιταμίνη Β6 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τη συναντάμε σε αρκετά τρόφιμα και σπανίως παρατηρείται έλλειψη.

Άλλες βιταμίνες που βρίσκονται στην πατάτα είναι η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και η θειαμίνη ενώ περιέχει εκτός από κάλιο, το ιχνοστοιχείο μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και μικρή ποσότητα από ωμέγα 6 λιπαρά.

Άλλα φυτοχημικά συστατικά που περιέχει η πατάτα

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε μια σειρά από φυτοχημικές ενώσεις και συστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στη φλούδα.

Οι ποικιλίες με μωβ και κόκκινο χρώμα περιέχουν μεγάλη ποσότητα από πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

 • Χλωρογενικό οξύ. Είναι η βασική πολυφαινόλη στις πατάτες.
 • Κατεχίνες. Οι κατεχίνες αποτελούν το 1/3 από το σύνολο των αντιοξειδωτικών στοιχείων. Η μωβ ποικιλία περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό.
 • Λουτεΐνη. Τη συναντούμε σε πατάτες που έχουν κίτρινο χρώμα. Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που ανήκει στα καροτενοειδή και έχει ευεργετική δράση στην υγεία των ματιών.
 • Γλυκοαλκαλοειδή. Είναι μια ομάδα τοξικών φυτοχημικών στοιχείων που παράγει η πατάτα ως άμυνα απέναντι σε μολύνσεις και απειλές. Σε μεγάλη ποσότητα προκαλούν σοβαρές παρενέργειες μετά την κατανάλωση.

Σχετικές έρευνες:
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02986239
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15553139/

Πατάτες και οφέλη για την υγεία

Οι πατάτες, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα σε λογικές ποσότητες ενδέχεται να έχουν μια σειρά από ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς potatos04

Η υπέρταση είναι μια πάθηση του καρδιαγγειακού που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση του αίματος, πράγμα που αυξάνει τους παράγοντες ρίσκου για καρδιαπάθεια.

Οι πατάτες περιέχουν μια σειρά από μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, με κυριότερο το κάλιο.

Υπάρχουν μια σειρά από μελέτες παρατήρησης και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που σχετίζουν την αυξημένη πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής και το μειωμένο ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαπάθειας.

Άλλα φυτοχημικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης είναι το χλωρογενικό οξύ και οι kukoamines.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345983/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21371638/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24943289/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15969534/

Οι πατάτες μας χορταίνουν και δεν μας παχαίνουν λόγω του ανθεκτικού αμύλου

Τα τρόφιμα που δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού χρησιμοποιούνται σε δίαιτες για να μας κρατήσουν χορτάτους και να μην έχουμε λιγούρες και να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα.

potatos05Σε σχέση με άλλα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, οι πατάτες είναι ιδιαίτερα χορταστικές. Μια μελέτη βρήκε πως οι πατάτες σε χορταίνουν περισσότερο από 40 άλλα κοινά τρόφιμα.

Μια άλλη μικρή μελέτη βρήκε πως όταν οι πατάτες σερβιρίστηκαν ως συνοδευτικό σε χοιρινές μπριζόλες είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη συνολικά πρόσληψη θερμίδων στο γεύμα σε σχέση με το ρύζι ή τα μακαρόνια.

Όταν ζυμώνεται το ανθεκτικό άμυλο της πατάτας αυξάνει την παραγωγή των λιπαρών οξέων μικρής αλύσου και κυρίως βουτυρικό οξύ.

Λόγω του βουτυρικού οξέος, το ανθεκτικό άμυλο ενισχύει την καύση λίπους, μειώνοντας την συσσώρευση (λιποαποθήκευση) και αυξάνοντας την οξείδωση του μετά την κατανάλωση.

Το ανθεκτικό άμυλο επίσης έχει επίδραση στην μεταγευματική γλυκόζη και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι πατάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας διατροφής για απώλεια βάρους μειώνοντας το συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουμε. Μειώνουν το αίσθημα της πείνας και δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού.

Κάντε μια πατατοσαλάτα με κρύες βραστές πατάτες που είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, προσθέστε φρέσκο ελαιόλαδο και μυρωδικά. 100 γραμμάρια περιέχουν 86 θερμίδες οι οποίες λόγω του ανθεκτικού αμύλου δε θα αφομοιωθούν όλες.

Προσοχή! Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τα πατατάκια του εμπορίου καθώς και τις πατάτες τηγανητές τύπου fast food (French fries).

Ένα θέλετε να χάσετε βάρος πάσης φύσεως πατατάκια πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη και αυτά που έχουν λιγότερο αλάτι ή λιγότερα λίπη.

Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανητές πατάτες από τα καταστήματα fast food αλλά και τις ταβέρνες. Ακόμη και στις ταβέρνες οι περισσότερες πατάτες είναι προτηγανισμένες και όχι φρέσκες και μαγειρεύονται σε σπορέλαια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7498104/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17497076/

Οι πατάτες συμβάλλουν στην προσπάθεια διαχείρισης του σακχάρου

potatos06Αν και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι πατάτες όταν κρυώσουν περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από ανθεκτικό άμυλο και δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.

Η κατανάλωση μικρής ποσότητα κρύας βραστής πατάτας ενδείκνυται για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη καθώς το ανθεκτικό άμυλο διέρχεται άπεπτο από τον εντερικό σωλήνα και δεν αποδίδει θερμίδες.

Προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας έτσι τις λιγούρες που συχνά έχουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου και επιπλέον η πατάτα λειτουργεί ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια του παχέος εντέρου.

Μια μελέτη επάνω σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 βρήκε πως η κατανάλωση γεύματος που περιέχει ανθεκτικό άμυλο συνέβαλλε στην απομάκρυνση μεγάλου μέρους της γλυκόζης από το αίμα αποτρέποντας έτσι την μεγάλη αύξηση στην τιμή του σακχάρου.

Σε μια άλλη μελέτη επάνω σε 10 άτομα δόθηκαν 30 γραμμάρια από ανθεκτικό άμυλο καθημερινά για διάστημα 4ων εβδομάδων. Βρέθηκε πως το ανθεκτικό άμυλο μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 33%.

Μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα ανθεκτικού αμύλου στις πατάτες βάζοντάς τες στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα ώστε να κρυώσουν αρκετά. Καταναλώστε τες κρύες για καλύτερο αποτέλεσμα.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26287417/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16155268/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16034360/

Οι πατάτες ενδέχεται να βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

potatos07Το ανθεκτικό άμυλο ενδέχεται να βελτιώνει τη λειτουργία και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Όταν φτάσει στο παχύ έντερο λειτουργεί ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια που απαρτίζουν τη χλωρίδα του εντέρου. Τα βακτήρια διασπούν το ανθεκτικό άμυλο λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.

Το ανθεκτικό άμυλο που βρίσκεται στις πατάτες κατά τη διάσπασή του μετατρέπεται σε βουτυρικό οξύ το οποίο αποτελεί πολύ καλή τροφή για τα βακτήρια του εντέρου.

Το βουτυρικό οξύ μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο έντερο και βελτιώνει την άμυνά του απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.

Το βουτυρικό οξύ έχει επίσης ευεργετική δράση σε ασθενείς με φλεγμονώδη διαταραχές του εντέρου όπως η Νόσος του Crohn’s, ελκώδης κολίτιδα και εκκολπωματίτιδα.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27357127/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21472114/

Η πατάτα δεν περιέχει γλουτένη

Άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη βιώνουν μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα μετά από την κατανάλωση τροφών που την περιέχουν, έστω και σε ελάχιστη ποσότητα.

Κοινά συμπτώματα είναι οξύς πόνος στο στομάχι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, ερεθισμό στο δέρμα και πολλά άλλα.

Εάν θέλετε να περιορίσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας μπορείτε κάλλιστα να εντάξετε τις πατάτες στη διατροφή σας. Από τη φύση της δεν περιέχουν ούτε ίχνη γλουτένης, πράγμα που σημαίνει πως δεν πυροδοτεί κάποιο από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Προσοχή ωστόσο πρέπει να δοθεί σε προϊόντα του εμπορίου με βάση την πατάτα αλλά και συνταγές που περιέχουν γλουτένη όπως οι πατάτες au gratin.

Εάν αντιμετωπίζεται κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πρέπει να διαβάζετε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες.

Ασφάλεια και παρενέργειες από την κατανάλωση πατάτας

Σε γενικές γραμμές οι πατάτες είναι υγιεινή τροφή και ασφαλή για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η κατανάλωση της πατάτας θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο ή ακόμη και εξ’ ολοκλήρου.

potatos08Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες είναι κάτι κοινό. Συνοδεύεται από απότομη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε πρωτεΐνες που περιέχουν συγκεκριμένα τρόφιμα.

Η αλλεργία στις πατάτες είναι σχετικά σπάνια, ωστόσο κάποια άτομα είναι αλλεργική στην πατατίνη, μια από τις βασικές πρωτεΐνες της πατάτας.

Όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ ενδέχεται να έχουν αλλεργία και στην πατατίνη.

Τοξίνες μέσα στην πατάτα

Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των σκιαδοφόρων λαχανικών τα οποία περιέχουν κάποιες τοξικές φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή.

Τα δύο βασικά γλυκοαλκαλοειδή που περιέχουν οι πατάτες είναι η σολανίνη και η α- χασονίνη. Η τοξίνωση από γλυκοαλκαλοειδή μετά από κατανάλωση πατάτας αναφέρεται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Πολλές φορές ωστόσο η τοξίνωση περνάει σχετικά απαρατήρητη καθώς έχει ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, στομαχόπονος, διάρροια, ναυτία και εμετός.

Σε σοβαρές περιπτώσεις έχουν αναφερθεί νευρολογικές βλάβες, ταχυκαρδίες, ταχύπνοια, υπόταση, πυρετό ή ακόμη και θάνατο.

Η περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή αυξάνεται επικίνδυνα όταν η πατάτα πρασινίσει και βγάζει φύτρες.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται στη φλούδα, έχει χαρακτηριστική πικρή γεύση και προκαλεί κάψιμο στο στόμα. Εάν αισθανθείτε κάτι από τα παραπάνω καλό θα είναι να σταματήσετε αμέσως την κατανάλωση.

Η δόση που ενδέχεται να προκαλέσει ωστόσο θάνατο είναι η κατανάλωση περίπου 2 κιλών πράσινης πατάτας με φύτρες από έναν ενήλικο βάρους 70 περίπου κιλών.

Το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι ουσίες που θεωρούνται ύποπτες για καρκινογενέσεις και έχει ήδη αποδειχθεί ότι προκαλεί άμεσα νευροτοξικά και ορμονολογικά προβλήματα.

potatos09Σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα τροφών πλούσιες σε υδατάνθρακες, σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου. Συνήθως σχηματίζονται όταν τηγανίζουμε, όταν ψήνουμε στα κάρβουνα αλλά και στο γκρίλ.

Το συναντούμε σε τηγανητές πατάτες, σε τσίπς του εμπορίου, στις πατάτες στο γκρίλ, αλλά όχι στις βραστές, στον ατμό και στη φρέσκια.

Όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία μαγειρέματος τόσο περισσότερη η συγκέντρωση από ακρυλαμίδια. Σε σχέση με άλλα τρόφιμα οι προτηγανισμένες πατάτες που τηγανίζονται σε σπορέλαια σε υψηλές θερμοκρασίες περιέχουν τα περισσότερα.

Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ακρυλαμίδια αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

Επίσης σχετίζεται και με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης μορφών καρκίνου όπως στις ωοθήκες, στο στόμα, οισοφάγο, νεφρά και στήθος.

Χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσο οι τηγανητές πατάτες από τα καταστήματα fast food σχετίζονται με εμφάνιση προβλημάτων υγεία, καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20959829/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18006919/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19720866/

Τηγανητές πατάτες French Fries και πατατάκια potatos010

Οι πατάτες έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για την αύξηση βάρους, θέματα παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη.

Ο βασικός λόγος είναι οι τηγανητές πατάτες που πωλούνται στα fast food. Πρόκειται για προτηγανισμένες πατάτες οι οποίες μαγειρεύονται σε φυτικά έλαια.

Μελέτες παρατήρησης σχετίζουν την κατανάλωση από προτηγανισμένες πατάτες σε φυτικά έλαια (French fries) καθώς και τσιπς πατάτας με απότομη αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Οι τηγανιτές πατάτες και τα τσιπς πατάτας περιέχουν επιπλέον ακρυλαμίδια, γλυκοαλκαλοειδή και μεγάλη ποσότητα από αλάτι. Η τακτική τους κατανάλωση ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Για αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21696306/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16988088/

Σχετικά Προϊόντα

 • ρύθμιση σακχάρου

  Healthia Sugar Optima 733mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για τη Ρύθμιση Σακχάρου, 90 caps

  37.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για διαβητικούς με στόχο τη ρύθμιση του σακχάρου; Το Sugar Optima συμβάλλει…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • garcinia cambogia

  Healthia Garcinia Cambogia 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Garcinia Cambogia, 90 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με Garcinia Cambogia (γκαρσίνια καμπότζια). Αποτρέπει τη δημιουργία λίπους (λιπογένεση), μειώνει την…
  Προσθήκη στο καλάθι