πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος φυσική αντιμετώπιση

Ο πονοκέφαλος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά πάρα πολλοί άνθρωποι. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ένταση, η οποία μπορεί να είναι από μικρή έως ανυπόφορη. Το σίγουρο είναι πως επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας. 

Υπάρχουν μια σειρά από τύπους πονοκεφάλου. Ωστόσο οι πιο κοινοί είναι αυτοί που προκαλούνται από υπερένταση και ονομάζονται πονοκέφαλοι τάσης. Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι η πιο επώδυνη ενώ οι ημικρανίες ποικίλουν στην ένταση από χαμηλής μέχρι πολύ μεγάλης. 

Υπάρχουν μια σειρά από φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον πονοκέφαλο μειώνοντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά από φυσικοί τρόποι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των πονοκεφάλων.

Πάμε να τους γνωρίσουμε περισσότερα πράγματα για το θέμα καθώς και τρόπους φυσικούς αντιμετώπισης έναν προς έναν. 

Πονοκέφαλος και αιτίες

Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από μια σειρά αιτιών, κάποιοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα σοβαροί. 

Έρευνες έδειξαν πως συγκεκριμένοι τύποι διατροφής αλλά και πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης ενός πονοκεφάλου. ponokefalos01Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Έλλειψη ύπνου
 • Αφυδάτωση 
 • Έλλειψη καφεΐνης 
 • Τακτική κατανάλωση αλκοόλ 
 • Έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών 
 • Πείνα – αφαγία 

Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από σοβαρούς λόγους υγείας που μπορεί να ευθύνονται για τον πονοκέφαλο. Κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να αποτελούν απειλή για την ίδια τη ζωή, όπως θρόμβοι, καρκίνος ή τραύματα στον εγκέφαλο.

Αλόγιστη χρήση φαρμάκων αλλά και μολύνσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος επίσης μπορεί να προκαλούν πονοκεφάλους.  

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βιώσουν πονοκεφάλους σε σχέση με το μέσο όρο.

Παχύσαρκα άτομα, όσοι πάσχουν από διαταραχές ύπνου, οι καπνιστές, όσοι πίνουν πολλούς καφέδες σε καθημερινή βάση, όλοι τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Επίσης ιστορικό στην οικογένεια με πονοκεφάλους πιθανόν να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης για εσάς.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7496357/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7648824/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34268642/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559083/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29747220/

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πονοκεφάλου 

Πίνετε περισσότερο νερό

Η αφυδάτωση συχνά προκαλεί πονοκέφαλο. Υπάρχουν μια σειρά από έρευνες που απλά το επιβεβαιώνουν. Η ponokefalos02αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης καθώς και ευερεθιστότητα, πράγμα που επιδεινώνει συνήθως τα συμπτώματα.

Οι έρευνες επίσης έδειξαν πως η σωστή ενυδάτωση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ενός πονοκεφάλου, ενώ όταν έχουν μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων καθώς αλλά και τη διάρκεια σε κάποιους ανθρώπους.

Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ενός πονοκεφάλου που οφείλεται σε αφυδάτωση φροντίστε απλά να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της μέρες και να τρώτε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρά όπως φρούτα και λαχανικά. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34268642/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352457/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26290294/

Πάρτε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου

magnesiumΤο μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο ορυκτό για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς συμμετέχει σε πάνω από 300 μεταβολικές διαδικασίες στο σώμα. Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, είναι απαραίτητο για την ομαλή σύσπαση και χαλάρωση των μυών καθώς και για τη νευροδιαβίβαση.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ωστόσο η λειτουργία του μαγνησίου ως φυσικό παυσίπονο για τους πονοκεφάλους.

Έρευνες έδειξαν πως η έλλειψη μαγνησίου είναι κοινή σε άτομα που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες σε σχέση με όσους δεν έχουν.

Έρευνες έδειξαν πως η αντιμετώπιση της ημικρανίας με διάφορες μορφές συμπληρωμάτων μαγνησίου και σε διαφορετικές δοσολογίες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση τόσο της έντασης όσο και της συχνότητας εμφάνιση.

Για παράδειγμα η χορήγηση συμπληρώματος 600 mg κιτρικού μαγνησίου είναι αποτελεσματική για τη μείωση πονοκεφάλων σε άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες.

Ωστόσο ή λήψη μεγάλης δόσης μαγνησίου σε συμπλήρωμα ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες πεπτικές διαταραχές όπως διάρροια σε κάποια άτομα. Συστήνεται σταδιακά να αυξάνετε τη δοσολογία ώστε ο οργανισμός να κάνει ομαλές προσαρμογές στην απορρόφηση και αξιοποίηση του μαγνησίου. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας ή κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31691193/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29131326/

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ 

ponokefalos03Ένα ποτό μια στο τόσο συνήθως δεν προκαλεί πονοκέφαλο. Ωστόσο στα άτομα τα οποία υποφέρουν τακτικά από ημικρανίες βρέθηκε πως το αλκοόλ ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο σε ποσοστό περίπου 30%.

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα ρίσκου για πονοκεφάλους τάσης καθώς και για αθροιστική κεφαλαλγία που αποτελούν τους πιο έντονους.

Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που το αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους όπως η φλεγμονή που πυροδοτεί, η ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρικών οδών, η αφυδάτωση και η αγγειοδιαστολή. Ωστόσο ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρο.

Άτομα τα οποία υποφέρουν τακτικά από πονοκεφάλους καλό θα ήταν να δοκιμάσουν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ ώστε να δουν εάν μειώνεται αντίστοιχα και η συχνότητα εμφάνισής τους. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4821937/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544241/

Κοιμηθείτε αρκετά 

Η έλλειψη ύπνου αποδεδειγμένα βλάπτει την υγεία με πάρα πολλούς τρόπους. Εκτός των άλλων αποτελεί και λόγο εμφάνισης του πονοκεφάλου.  

Έρευνες έδειξαν πως η κακή ποιότητα ύπνου και η αϋπνίες σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων με μεγάλη ένταση.

Η υπνική άπνοια, μια κατάσταση όπου η αναπνοή μας κατά τη διάρκεια του ύπνου διακόπτεται για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά συνεχίζεται, σχετίζεται με πρωινούς πονοκεφάλους ενώ η αϋπνία σχετίζεται με πιο οδυνηρούς πονοκεφάλους τάσης.

Ιδανικά, στοχεύστε σε 7-9 ώρες συνεχόμενου ύπνου καλής ποιότητας, χωρίς διακοπές.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784553/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7648820/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5595708/

Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης 

Η ισταμίνη είναι ένα χημικό στοιχείο που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό, στο νευρικό και στο πεπτικό σύστημα.

ponokefalos04Βρίσκεται επιπλέον και σε μια σειρά από τρόφιμα όπως τα παλαιωμένα τυριά, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα τουρσί, η μπύρα, το κρασί, τα καπνιστά ψάρια και τα μαριναρισμένα κρέατα.

Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση ισταμίνης ενδέχεται να προκαλεί ημικρανίες σε άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυτήν.

Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποβάλλουν την ισταμίνη από τον οργανισμό καθώς υπάρχει ανωμαλία στη λειτουργία των ενζύμων που ευθύνονται για τη διάσπασή της.

Άτομα που έχουν ευαισθησία στην ισταμίνη, εάν μειώσουν την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ισταμίνη ενδέχεται να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο και τη συχνότητα εμφάνισής του.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6734463/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28862769/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308327/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8908729/

Δοκιμάστε να πάρετε σε συμπλήρωμα τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών που έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο σώμα. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στην απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές που καταναλώνουμε

Κάποιες βιταμίνες από το σύμπλεγμα β μας προστατεύουν από του πονοκεφάλους. 

Μια σειρά από μελέτες έδειξαν πως η ριβοφλαβίνη (Β2) η πυριδοξίνη (Β6) το φολικό ξύ και η Β12 ενδέχεται να μειώνουν τα συμπτώματα του πονοκεφάλου.

Τα συμπληρώματα του συμπλέγματος Β περιέχουν και τις 8 βιταμίνες της οικογένειας. Θεωρούνται απόλυτα ασφαλή στη λήψη και αποτελούν έναν αποτελεσματικό και παράλληλα οικονομικό τρόπο πρόληψης κυρίως του πονοκεφάλου. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33779525/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25598270/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32279306/

Απαλύνετε τον πόνο με κρύες κομπρέσες 

Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες για να απαλύνετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του πονοκεφάλου. 

ponokefalos05Οι κρύες κομπρέσες στην περιοχή του λαιμού και στο μέτωπο μειώνουν τη φλεγμονή καθώς και τη νευρική αγωγιμότητα ενώ συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, πράγματα που ανακουφίζουν τον πονοκέφαλο.

Έρευνες έδειξαν πως η κρυοθεραπεία ενδείκνυται για συγκεκριμένους τύπους πονοκεφάλων, όπως αυτοί που προκαλούνται από νιτρικά φάρμακα τα οποία κυρίως χρησιμοποιούνται για πόνους στο στήθος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727573/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34318912/

Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα co – Q10

Το συνένζυμο Q-10 παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας, έχει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Q10Έρευνες έδειξαν πως η λήψη συμπληρωμάτων CoQ10 ενδέχεται να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των πονοκεφάλων. 

Μια έρευνα επάνω σε 80 άτομα που έπασχαν από ημικρανίες έδειξε πως η λήψη 100 mg από CoQ10 ημερησίως μείωσε τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια.

Μια άλλη ανασκόπηση 6 μελετών βρήκε πως η αντιμετώπιση της ημικρανίας με δόσεις 30–800 mg από CoQ10 ημερησίως έφερε θετικά αποτελέσματα καθώς παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα εμφάνισης αλλά και στη διάρκεια.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27670440/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7786797/

Δοκιμάστε δίαιτα αποβολής (elimination diet) ή αλλιώς την αποχή από ύποπτα τρόφιμα

Μελέτες έχουν δείξει πως μερικές τροφικές δυσανεξίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους σε μερικά άτομα.

Για να ανακαλύψετε εάν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα ευθύνονται για τον πονοκέφαλο που έχετε, δοκιμάστε να μην τα καταναλώσετε για κάποιο διάστημα και παρατηρήστε εάν η συχνότητα των πονοκεφάλων μειώνεται. 

Η μέθοδος αυτή ονομάζεται δίαιτα αποβολής, καθώς αποβάλουμε από τη διατροφή μας συγκεκριμένες τροφές σταδιακά, μέχρι να υποχωρήσεις τα συμπτώματα ή οι εξάρσεις κάποιου προβλήματος υγείας.

ponokefalos06Τα ύποπτα τρόφιμα είναι συνήθως παλαιωμένα τυριά, αλκοόλ, σοκολάτα, κιτρώδη φρούτα και ο καφές. Έχουν αναφερθεί πολλάκις πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα πυροδοτούν πονοκεφάλους σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.

Μια μελέτη του 2016 επάνω σε 50 άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες βρήκε πως η αποχή από τρόφιμα που πυροδοτούν πονοκεφάλους μείωσε σημαντικά τη συχνότητα αλλά και την ένταση των επεισοδίων.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7496357/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6138234/

Δοκιμάστε ένα ρόφημα με καφεΐνη 

Ένα ρόφημα που περιέχει καφεΐνη όπως ο κλασσικός καφές ή το τσάι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση όταν έχουμε πονοκέφαλο. 

ponokefalos07Η καφεΐνη βελτιώνει τη διάθεση, μας φέρνει σε εγρήγορση και προκαλεί μικρή συστολή στα αιμοφόρα αγγεία, πράγμα που συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Ακόμη συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινών παυσίπονων που χορηγούνται για τον πονοκέφαλο όπως η ιμπουπροφένη.

Ωστόσο η αποχή από την καφεΐνη έχει βρεθεί πως μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε κάποιον που πίνει καθημερινά καφέ. Έτσι, άτομα που τακτικά υποφέρουν από πονοκεφάλους καλό θα ήταν να έχουν κατά νου πόση καφεΐνη καταναλώνουν.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655397/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430790/

Δοκιμάστε γιόγκα ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης 

Η γιόγκα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες. Βελτιώνει τη συναρμογή του σώματος, αυξάνει την ευλυγισία, μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Οι συνεδρίες γιόγκα ενδέχεται να μειώνουν την ένταση και τη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων.

Μια έρευνα επάνω σε 60 άτομα επικεντρώθηκε στην επίδραση της γιόγκα σε χρόνιες ημικρανίες. Η συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και η ένταση βρέθηκε πως ήταν μικρότερη σε όσους έκανα γιόγκα παράλληλα με συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης, σε σχέση με όσους αντιμετώπιζαν τους πονοκεφάλους συμβατικά.

Επιπλέον σε μια ανασκόπηση 6 μελετών που έγινε το 2020 βρέθηκε πως η γιόγκα μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης αλλά και την ένταση πονοκεφάλων τάσης.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5332914/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097897/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31667736/

Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές 

Οι έντονες μυρωδιές, είτε από αρώματα είτε από καθαριστικά σπιτιού ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο σε κάποιους ανθρώπους. 

ponokefalos08Μια μελέτη επάνω σε 400 άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες ή πονοκεφάλους λόγω έντασης βρήκε πως οι έντονες μυρωδιές, ειδικά αρώματα, συχνά προκαλούσαν πονοκεφάλους.

Η συγκεκριμένη υπερευαισθησία ονομάζεται και οσμοφοβία και είναι κοινή σε άτομα που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες.

Εάν πιστεύετε ότι είστε ευαίσθητη σε μυρωδιές καλό θα ήταν να αποφύγετε τα έντονα αρώματα, ειδικά τα συνθετικά, τον καπνό του τσιγάρου και του πούρου ή χώρους που υπάρχει βαριά ατμόσφαιρα. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832131/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8449918/

Αποφύγετε τα νιτρικά, τα νιτρώδη και τις νιτροζαμίνες

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη είναι συντηρητικά τροφίμων τα οποία τα συναντούμε σε προϊόντα όπως τα hot dog, τα λουκάνικα, τα καπνιστά κρέατα όπως τα σαλάμια και το μπέϊκον. Χρησιμοποιούνται για να κρατηθούν φρέσκα και για την αποφυγή ανάπτυξης μούχλας ή βακτηρίων. 

Τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι πυροδοτούν πονοκεφάλους σε αρκετά άτομα που έχουν ευαισθησία .

Τα νιτρικά ενδέχεται να προκαλούν πονοκέφαλο καθώς προκαλούν αγγειοδιαστολή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Εάν υποφέρετε συχνά από ημικρανίες ή πονοκεφάλους, δοκιμάστε να αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά ή νιτρώδη όπως τα αλλαντικά και παρατηρήστε τη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλου. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7884951/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5080405/

Δοκιμάστε ρίζα τζίντζερ

ponokefalos09Η ρίζα τζίντζερ περιέχει μια σειρά από ευεργετικά φυτοχημικά στοιχεία που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μια ανασκόπηση μελετών του 2021 περιλάμβανε 3 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με χορήγηση τζίντζερ σε συμπλήρωμα. Παρατηρήθηκε μείωση του πόνου σε άτομα που υπέφεραν από ημικρανία.

Επιπλέον η χορήγηση τζίντζερ βοήθησε επιπλέον στη μείωση της ναυτίας και του εμετού, τα οποία είναι κοινά συμπτώματα ισχυρών πονοκεφάλων.

Δοκιμάστε να τρίψετε λίγο φρέσκο τζίντζερ μέσα στο φαγητό, σε σαλάτα ή μέσα σε τσάι. Εναλλακτικά δοκιμάστε να μασήσετε ένα μικρό κομματάκι.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33293189/

Κινηθείτε περισσότερο

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να μειώσετε την ένταση ενός πονοκεφάλου είναι η κίνηση και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.  

Υπάρχουν μια σειρά από έρευνες που έδειξαν πως η σωματική άσκηση και η κίνηση μπορεί σημαντικά να μειώσει την ένταση στις ημικρανίες καθώς και τη διάρκειά τους.

Υπάρχουν πάρα πολλού τρόποι αύξησης της σωματικής δραστηριότητας. Η πιο απλή και εύκολη είναι το περπάτημα. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να αυξήσετε τα βήματα που κάνετε καθημερινά.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32529311/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33349935/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33630184/

Διάφορες συμβουλές για την πρόληψη πονοκεφάλων  

Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε ωστόσο προληπτικά, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ενός πονοκεφάλου. 

 • Πίνετε αρκετό νερό: Το να μένετε ενυδατωμένοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας μειώνει το ρίσκο ενός πονοκεφάλου. Η ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνετε ποικίλει ανάλογα με το βάρος, το μεταβολισμό αλλά κυρίως την καθημερινή δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακούτε τη δίψα σας και να μην αμελείτε να πιείτε νερό για κανένα λόγο.
 • Βρείτε τις αιτίες που σας προκαλούν πονοκέφαλο: Υπάρχουν μια σειρά από πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν έναν πονοκέφαλο, κάποιες εκ των οποίων και οι ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η λύση ενός παυσίπονου από το φαρμακείο σε καμία περίπτωση δε θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης μιας βιταμίνης ή ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου. Εάν υποφέρετε καιρό από πονοκεφάλους καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να σας υποδείξει τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε ώστε να προσδιορίσετε τις πιθανές αιτίες.
 • Τρώτε τακτικά: ο υποσιτισμός καθώς και οι στερητικές δίαιτες ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Εάν κάνετε στερητικές δίαιτες ή γενικά παραλείπετε γεύματα και είστε αρκετές ώρες νηστικοί και υποφέρετε από πονοκεφάλους καλό θα ήταν να εξετάσετε αυτό το ενδεχόμενο ως αιτία.
 • Κοιμηθείτε αρκετά ώστε να ξεκουραστείτε: Τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και οι πολλές ώρες ύπνου ενδέχεται να προκαλούν πονοκεφάλους. Σε κάθε περίπτωση, αποδεδειγμένα ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 7-9 ώρες συνεχόμενου και ποιοτικού ύπνου. Επιδιώξτε το.ponokefalos010
 • Προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες: Το αυξημένο στρες, η ένταση της καθημερινότητας και το άγχος ενδέχεται να πυροδοτήσουν κάποιες μορφές πονοκεφάλου. Εάν έχετε δύσκολη καθημερινότητα με πολύ στρες καλό θα ήταν να εξετάσετε όλες τις μεθόδους και πρακτικές διαχείρισης του στρες και του άγχους όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και η γιόγκα. Ένα χαλαρωτικό μασάζ επίσης σίγουρα θα βοηθούσε. 
 • Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές. Οι έντονες μυρωδιές, ακόμη και λουλουδιών συχνά πυροδοτούν πονοκεφάλους σε άτομα που έχουν ευαισθησία. Ύποπτες μυρωδιές είναι και οι χημικές. Συνθετικά αρώματα όπως αυτά που βρίσκονται σε οικιακά είδη, σε καθαριστικά αλλά και σε σπρέι που αρωματίζουν χώρους συνάθροισης κοινού. Πονοκέφαλο ενδέχεται να προκαλέσει και η έντονη μυρωδιά του καπνού από τσιγάρο ή πούρο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν μια σειρά από τρόπους και μεθόδους πρόληψης ή και φυσικής αντιμετώπισης των πονοκεφάλων, πέρα από τα κλασικά παυσίπονα OTC που πωλούνται στα φαρμακεία.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πρόβλημα καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου συμβούλου υγείας για το θέμα. Μακροπρόθεσμα οι πονοκέφαλοι μόνο κακό κάνουν και σίγουρα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356561/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6854770/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434546/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562274/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8449918/

Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό  

Ένας περιστασιακός πονοκέφαλος ο οποίος είναι σχετικά ήπιος δε είναι λόγος ανησυχίας. Ωστόσο οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι πονοκέφαλοι με μεγάλη διάρκεια ή με ponokefalos011μεγάλη ένταση  αποτελούν καμπανάκι του οργανισμού ότι κάτι συμβαίνει. Σε τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό. 

Οι πονοκέφαλοι ενδέχεται να είναι σύμπτωμα από κάποια σοβαρή ασθένεια ή βλάβη όπως καρκίνος ή θρόμβωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση ιατρική γνωμάτευση.

Ο γιατρός θα σας υποδείξει τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια που προκαλούν τους πονοκεφάλους. Απλές εξετάσεις αίματος προσδιορίζουν και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος που ενδέχεται να προκαλούν πονοκέφαλο μεγάλης έντασης.  

Σε κάθε περίπτωση εάν έχετε συχνούς ή έντονους πονοκεφάλους καλό θα ήταν να μην το αμελήσετε και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός γιατρού ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο κάποιας σοβαρής βλάβης ή πάθησης. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31649807/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8078635/

Συμπληρώματα διατροφής για πρόληψη πονοκεφάλου και ημικρανίας

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Healthia έχει σχεδιάσει μια εξειδικευμένη κατηγορία με συμπληρώματα διατροφής που έχουν ευεργετική δράση στην πρόληψη των πονοκεφάλων αλλά και της ημικρανίας, ειδικά εάν η αιτία είναι διατροφικές ελλείψεις.

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και σύνθετες φόρμουλες υγείας με εκχυλίσματα βοτάνων λειτουργούν ευεργετικά καθώς έχουν αντιοξειδωτική αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αλλά και την ένταση ενός πονοκεφάλου.

Σας προτείνουμε να τα γνωρίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • κιτρικό μαγνήσιο

  Healthia Magnesium Citrate 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Κιτρικό Μαγνήσιο, 120 caps

  26.50 Σε απόθεμα
  Το κιτρικό μαγνήσιο είναι φυσικό χαλαρωτικό των μυών και συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς και…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Β12

  Healthia Βιταμίνη β12 1000mcg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Βιταμίνη Β12 για το Νευρικό Σύστημα, 120 caps

  19.90 Σε απόθεμα
  Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των σακχάρων στο σώμα καθώς…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • σύμπλεγμα βιταμινών Β

  Healthia Superior B Complex 533mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Σύμπλεγμα Βιταμινών Β, 60 caps

  21.50 Σε απόθεμα
  Το συμπλήρωμα διατροφής Healthia Superior B Complex είναι μια φόρμουλα που περιλαμβάνει όλες τις βασικές βιταμίνες του…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • coq 10 100mg 90caps

  Healthia CoQ-10 100mg, Συμπλήρωμα Διατροφής που Προστατεύει την Καρδιά, 90 κάψουλες

  58.00 Σε απόθεμα
  Το  συνένζυμο Q10 ή αλλιώς CoQ10 είναι σημαντικό για την κυτταρική παραγωγή ενέργειας, ενισχύει τη δράση…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags