Τροφές που προκαλούν ακμή και σπυράκια και η φυσική λύση

Τροφές που προκαλούν ακμή και σπυράκια και η φυσική λύση


Η ακμή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που αφορά σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ακμής όπως η παραγωγή κερατίνης και το σμήγμα, κάποια βακτήρια, ορμόνες, φλεγμονή αλλά και μπλοκαρισμένοι πόροι.

Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακμής είναι διφορούμενη, ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις τροφές που ενδέχεται να προκαλέσουν ακμή.

Σχετικές πηγές:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25597339
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25738848
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438493

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Ζάχαρη, αλεύρι και σπυράκια

Ένα μεγάλο ποσοστό από τα άτομα που έχουν ακμή τρώνε τακτικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Στον αντίποδα όσοι δεν έχουν καθόλου ακμή τρώνε σπανίως επεξεργασμένους ή αλλιώς ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

Φαγητά και τρόφιμα που περιέχουν τέτοιου τύπου υδατάνθρακες είναι:

  • Ψωμιά, κράκερ, δημητριακά και γλυκά που φτιάχνονται από αλεύρι
  • Μακαρόνια που φτιάχνονται από λευκό αλεύρι
  • Ρύζι λευκό (νυχάκι) και noodles ρυζιού
  • Πάσης φύσεως αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
  • Γλυκαντικά όπως η ζάχαρη, σιρόπι σφένδαμου, μέλι, σιρόπι αγαύης

Μια μελέτη βρήκε πως άτομα που τακτικά κατανάλωναν ζάχαρη είναι 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ακμή ενώ όσοι κατανάλωναν γλυκά, πίτες και κέικ είχαν 20% περισσότερο ρίσκο.

Το αυξημένο ρίσκο εμφάνισης ακμής εξηγείται από την επίδραση που έχουν οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης σίγουρα δεν είναι καλό πράγμα για όσους έχουν προβλήματα ακμής.

Η ινσουλίνη ενεργοποιεί τις ανδρογόνες ορμόνες και αυξάνει το δείκτη IGF-1. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ακμής καθώς τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα και υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος.

Οι δίαιτες στον αντίποδα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και δεν προκαλούν εξάρσεις ακμής.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28606553
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27061046
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22070422
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16092796
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14527633
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18496812
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17616769
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17448569
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22678562

Γαλακτοκομικά προϊόντα και σπυράκια στο πρόσωπο

Πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και εμφάνιση ακμής σε εφήβους.

Δύο μελέτες επιπλέον βρήκαν πως νέοι που έπιναν τακτικά γάλα ή έτρωγαν παγωτό είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή.

Οι μελέτες αυτές ωστόσο δε θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες καθώς εστιάζουν μόνο στο συσχετισμό και όχι στις αιτίες και τους μηχανισμούς που συνδέει τις 2 καταστάσεις.

Η μια θεωρία έχει να κάνει με την αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης μετά την κατανάλωση γάλακτος.

Η άλλη θεωρία έχει να κάνει με τα αμινοξέα που περιέχει το γάλα, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης IGF-1 η οποία συνδέεται με την εμφάνιση ακμής.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692464
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17083856
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422392
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22898209
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15578035
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531672
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23883112
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29084194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28223742

Fast Food, σάντουιτς, σουβλάκια, γύρος. Ο βασικός ύποπτος για ακμή και σπυράκια με πύον

Η ακμή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη Δυτικού τύπου διατροφή που περιέχει πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Όλα τα fast food φαγητά όπως σάντουιτς, πατάτες τηγανιτές, αναψυκτικά με ζάχαρη και μη, κοτομπουκιές και fishsticks, hot dogs και milkshakes βρίσκονται στη λίστα την Δυτικού τύπου διατροφής στις αναπτυγμένες χώρες.

Μια μελέτη σε πάνω από 5000 Κινέζους εφήβους και νέους βρήκε πως όσοι είχαν διατροφή με πολλά λιπαρά Δυτικού τύπου είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως όλα τα παραπάνω περιέχουν εκτός από κορεσμένα λιπαρά επικίνδυνα τροφικά πρόσθετα που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Η τακτική κατανάλωση fast food αύξησε το ρίσκο κατά 17%.

Μια άλλη μελέτη σε 2,300 Τούρκους βρήκε πως η τακτική κατανάλωση από λουκάνικα και burger σχετίζεται με 24% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ακμής.

Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί το fast food αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν πως επηρεάζει την έκφραση κάποιων γονιδίων και παράλληλα αλλάζει το ορμονικό προφίλ πράγμα που οδηγεί σε εμφάνιση ακμής.

Πρέπει να τονίσουμε πως οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το fast food και την ακμή γίνανε με δεδομένα που δήλωσαν οι συμμετέχοντες.

Αυτού του τύπου έρευνες δείχνουν τα ποσοστά συσχετισμού των 2 πιθανοτήτων. Δεν αποδεικνύουν ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Έτσι περισσότερη έρευνα χρειάζεται επί του θέματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22870349
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203267
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20337811
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614736
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930691
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799159

Τροφές που περιέχουν πολλά ωμέγα 6 λιπαρά

Δίαιτες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από ωμέγα 6 λιπαρά οξέα όπως η Δυτικού τύπου σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής αλλά και ακμής.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι διατροφή Δυτικού τύπου περιέχει μεγάλες ποσότητες από καλαμποκέλαιο και σογιέλαιο που έχουν τεράστιες ποσότητες ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και ελάχιστα ωμέγα 3 που βρίσκονται στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Αυτή η μεγάλη ανισορροπία ωμέγα 6 προς ωμέγα 3 λιπαρών προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που επιδεινώνει την ακμή.

Μελέτες έδειξαν πως η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα 3 λιπαρών ενδέχεται να μειώσει τη φλεγμονή και την ακμή παράλληλα.

Σχετικές έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617969
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21367944
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2258533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24062871
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23206895

Σοκολάτα και σπυράκια. Ποια η σχέση;

Η σοκολάτα εικάζεται ότι προκαλεί ακμή από το 1920. Ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα για τους μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρο.

Υπάρχουν ανεπίσημες μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση σοκολάτας με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης ακμής.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για συμπεράνουμε πως η σοκολάτα προκαλεί την εμφάνιση ακμής.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη βρήκε πως άτομα που είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ακμής και κατανάλωσαν 25 γραμμάρια 99% μαύρης σοκολάτας καθημερινά παρουσίασαν εξάρσεις ακμής μετά από 2 εβδομάδες.

Μια άλλη μελέτη σε άντρες βρήκε πως σε όσους χορηγήθηκαν κάψουλες με 100% σκόνη κακάο καθημερινά είχαν πολύ περισσότερες εξάρσεις ακμής μετά από 1 εβδομάδα σε σχέση με αυτούς που τους δόθηκε placebo.

Τους μηχανισμούς που η σοκολάτα πυροδοτεί εξάρσεις ακμή δεν τους γνωρίζουμε, ωστόσο μια μελέτη βρήκε πως η κατανάλωσή της αυξάνει την αλληλεπίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Αυτό το γεγονός μερικώς δικαιολογεί τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως υπάρχει σχέση μεταξύ της ακμής και της σοκολάτας. Ωστόσο δε γνωρίζουμε εάν η κατανάλωση σοκολάτας από μόνη της μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438493
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28707712
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282841
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26711092
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847404
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23465690

Πρωτεΐνη Whey (ορού γάλακτος) σε σκόνη και αθλητές με σπυράκια.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλής συμπλήρωμα διατροφής. Είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή από τα αμινοξέα λευκίνη και γλουταμίνη.

Τα 2 αυτά αμινοξέα ευνοούν τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό και ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, πράγμα που συμβάλλει στη δημιουργία ακμής.

Τα αμινοξέα που βρίσκονται στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος μερικώς ανεβάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, πράγμα που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ακμής.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος με εμφάνιση ακμής σε αθλητές.

Μια άλλη μελέτη βρήκε άμεσο συσχετισμό με την έξαρση ακμής την περίοδο που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού.

Εξίσου αξιόπιστες λύσεις σε φυτικά συμπληρώματα πρωτεΐνης, κατάλληλα για vegatarian & vegan, είναι η πρωτεΐνη αρακά και η πρωτεΐνη από σπόρους κάνναβης,

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24698685
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567907
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22647249
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19471293
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22988649
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257731
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28326292
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24474098

Τρόφιμα στα οποία έχετε ευαισθησία, αλλεργία ή δυσανεξία

Η ακμή έχει ειπωθεί αρκετές φορές πως είναι φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος.
Η τοποθέτηση αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός πως αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή αποτελούν αποτελεσματικές θεραπείες σε σοβαρές καταστάσεις μολυσματικής ακμής.

Εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν φυσικά συμπληρώματα διατροφής που δρουν αποτελεσματικά κατά της φλεγμονής.

Ένας τρόπος που οι τροφές προκαλούν ή αυξάνουν τη φλεγμονή είναι οι ευαισθησίες, η αλλεργία και η τροφική δυσανεξία που ενδέχεται να έχετε.

Η υπερευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα σε δεύτερο χρόνο πυροδοτεί τη φλεγμονώδη αντίδραση.

Οι διατροφικές ευαισθησίες συμβαίνουν όταν το αμυντικό σας σύστημα μπερδεύεται και θεωρεί ορισμένα τρόφιμα «εχθρούς», σημαίνει συναγερμός και τα επιτίθεται. Αυτό ανεβάζει κατακόρυφα τους δείκτες φλεγμονής και μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής.

Τις περισσότερες φορές οι τροφές στις οποίες έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία θα προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσπεψία, αέρια εντέρου (τυμπανισμό), διάρροια ή δυσκοιλιότητα και ούτω καθεξής.

Καλό θα ήταν να ζητήσετε εξειδικευμένη υποστήριξη από κάποιο διαιτολόγο ένα υποπτεύεστε ότι έχετε κάποια μορφή δυσανεξία ή ευαισθησία σε τρόφιμα.

Υπάρχουν επιπλέον εξειδικευμένα μηχανήματα Mediator Release Testing (MRT) που δείχνουν εάν έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα.

Μια τέτοια μέτρηση είναι ένα καλός οδηγός για να ξεκινήσετε σωστή διατροφή αποκλείοντας αυτές τις τροφές από το διαιτολόγιό σας.

Σχετικές μελέτες και έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10468806
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16710590
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19555434
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24719066
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26030116

Τροφές και συστατικά που καταπολεμούν την ακμή και διώχνουν τα σπυράκια

Οι τροφές που παρουσιάσαμε παραπάνω ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής. Ωστόσο υπάρχουν τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία και όψη της επιδερμίδας, μειώνοντας επίσης και τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής.

Αυτά είναι τα εξής:

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κατά των φλεγμονών

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν μια σειρά από ευεργετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Μια από τις πιο γνωστές τους δράσεις είναι αυτή κατά της φλεγμονής. Έχει βρεθεί πως η τακτική κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης ακμής.

Τα προβιοτικά για την υγεία του εντέρου

Τα προβιοτικά έχουν οφέλη και ευεργετική δράση στη χλωρίδα του εντέρου η οποία σχετίζεται άμεσα με τη μείωση της φλεγμονής και το ρίσκο εμφάνισης ακμής.

Πράσινο τσάι για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες. Είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής σμίγματος.

Έχει βρεθεί πως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει την ακμή όταν εφαρμόζετε τοπικά στο δέρμα.

Το μπαχαρικό τουρμερίκ και η κουρκουμίνη που περιέχει

Το μπαχαρικό τουρμερίκ περιέχει τη δραστική ουσία κουρκουμίνη η οποία ανήκει στην οικογένεια από τις πολυφαινόλες. Μελέτες έδειξαν πως έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα καθώς και όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Όλα τα παραπάνω αθροιστικά δρουν κατά της ακμής.

Οι βιταμίνες A, D, E και ο ψευδάργυρος

Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ειδικά ο ψευδάργυρος παίζουν καταλυτικό ρόλο για την υγεία του δέρματος, την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης της ακμής.

Δίαιτα τύπου παλέο

Οι δίαιτες τύπου παλέο (PALEO) περιλαμβάνουν άπαχα κρέατα, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Οι δίαιτες τύπου παλέο σχετίζονται με ελάχιστη κατανάλωση υδατανθράκων, ειδικά απλών / λευκών και συνδέονται με χαμηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.

Μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, δημητριακά μη επεξεργασμένα, λάδι ελιάς και ψάρι, ενώ δεν περιλαμβάνει πολλά γαλακτοκομικά και κορεσμένα λίπη. Συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης ακμής.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23206895
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24553997
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19300508
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525176
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21300025
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23096708
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24844191
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16681594
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27560161
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157359
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22833557

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για την καταπολέμηση της ακμής

Τα σπυράκια στο μέτωπο και οι κοκκινίλες στο πρόσωπο είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia σας προτείνει 4 εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που παράλληλα με τη διατροφή θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής ώστε να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα σπυράκια.





OMEGA 3 PURE FISH OIL
. Δεν αγαπούν όλοι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ούτε μπορούμε να τρώμε σαρδέλες και σολομό 3 φορές την εβδομάδα ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών που χρειάζεται το σώμα μας.

Μπορούμε ωστόσο εύκολα γνωρίσουμε το συμπλήρωμα διατροφής Omega 3 Pure Fish Oil της Healthia με ένα κλικ ΕΔΩ.







GREEN TEA
. Το πράσινο τσάι έχει εξαιρετικά ευεργετικά οφέλη για την υγεία στο σύνολό της. Ωστόσο για να είναι ορατά τα οφέλη πρέπει να πίνουμε 2-3 φλυτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά για 30 μέρες συνεχόμενα.

Πράγμα δύσκολο. Σίγουρα είναι ευκολότερο να δοκιμάσετε το συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα Green Tea σε κάψουλες της Healthia. Δύο κάψουλες ισοδυναμούν με 4 φλυτζάνια πράσινο τσάι. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.







X-TRA TURMERIC
. Η σκόνη όπως και η φρέσκια ρίζα κουρκουμά εμπορίου περιέχουν 2 εώς 4% δραστική ουσία κουρκουμίνης.

Το X-tra Turmeric περιέχει εκχύλισμα κουρκουμά τιτλοδοτημένο (standardised) ώστε να παρέχει 95% κουρκουμίνη.

Το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον οργανισμό εώς και 2000% παραπάνω. Είναι μακράν ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα turmeric που θα βρείτε στο εμπόριο και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.




ALPHA PROBIOTICA
. Το Alpha Probiotica της Healthia είναι ένα προβιοτικό ισχυρής δράσης πολλαπλών στελεχών με 4 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια ανά κάψουλα, ισοδύναμο με 8 κουπάκια γιαούρτι.

Παρέχει 8 διαφορετικά στελέχη από φιλικά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εξ' ορισμού κατοικούν σε ένα υγειές έντερο, προσφέροντας έτσι υποστήριξη πολυφασματική τόσο στο λεπτό όσο και στο παχύ έντερο. Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Άλλες πηγές:

healthline.com/nutrition/foods-that-cause-acne
foodrevolution.org/blog/foods-that-cause-acne/
webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/ss/slideshow-acne-best-worst-food


Posted on 2019-03-07 by Healthia team HEALTHY LIFESTYLE, WARNINGS 10287

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα