Η εξάντληση είναι ένας όρος στην υγεία που τον χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το έντονο αίσθημα κούρασης, την έλλειψη δυνάμεων και αντοχών καθώς και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Ο ορισμός «κόπωση / εξάντληση» αφορά μια κατάσταση όπου ακόμη και μετά από 8 ώρες ύπνου το βράδυ, κατά τη διάρκεια της ημέρας νυστάζουμε (υπνηλία), ξαφνικά χάνουμε τις δυνάμεις μας και αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε κάποια εργασία ή δραστηριότητα που κάνουμε.
Αισθανόμαστε πως θέλουμε να διακόψουμε οτιδήποτε κάνουμε εκείνη τη στιγμή και να ξαπλώσουμε για να κοιμηθούμε.
Το αίσθημα της κόπωσης και εξάντλησης συνοδεύεται από ψυχολογικές επιπτώσεις και μεταβολές στη διάθεσή όπως:
Το αίσθημα εξάντλησης είναι διαφορετικό από την έλλειψη ύπνου ή την υπνηλία. Όταν είμαστε εξαντλημένοι δεν έχουμε ενέργεια και διάθεση για τίποτα. Το να είμαστε νυσταγμένοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξάντλησης αλλά είναι διαφορετικό.
Η εξάντληση είναι ένα κοινό σύμπτωμα για διάφορες παθολογικές καταστάσεις και έχει εύρος από ήπια έως πολύ σοβαρή. Εκτός από παθολογικές καταστάσεις η εξάντληση μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα τρόπου ζωής, έλλειψη άσκησης και κακής διατροφής και διατροφικά κενά και ελλείψεις.
Εάν η εξάντληση δεν υποχωρεί με ξεκούραση, αρκετό ύπνο και σωστή διατροφή, ή εάν υποπτεύεστε πως μπορεί να υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος ή ψυχολογικός παράγοντας καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό για εξετάσεις, διάγνωση των αιτιών και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης.
Υπάρχουν μια σειρά από πιθανές αιτίες που προκαλούν εξάντληση στον οργανισμό. Οι πιθανές αιτίες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.
Ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά σε κάθε αιτίες και στις υποπεριπτώσεις.
Τρόπος ζωής (lifestyle)
Οι καθημερινές δραστηριότητες, και ο τρόπος ζωής ενδέχεται να είναι πιθανή αιτία για να αισθάνεστε εξάντληση και κόπωση.
Εάν για παράδειγμα δεν τρώτε σωστά για κάποιο διάστημα, κοιμάστε λιγότερο από ότι συνήθως και εργάζεστε περισσότερο από το κανονικό, είναι λογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράμετροι που μπορεί να προκαλούν κούραση και υπνηλία. Η έντονη κόπωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μερικών από τα παρακάτω:
Παθολογικοί παράγοντες και θέματα υγείας
Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή ασθένεια το ανοσοποιητικό μας σύστημα εργάζεται σκληρά για να μπορέσει να καταπολεμήσει τη βλάβη ή τυχόν εισβολείς (λοιμώξεις, ιούς κλπ). Ο οργανισμός μας δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας για όλη αυτή τη διαδικασία.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι η εξάντληση είναι συχνά αποτέλεσμα πολλών ασθενειών ή προβλημάτων υγείας. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες και θέματα υγείας που μπορεί να προκαλούν κόπωση και εξάντληση όπως:
Ψυχολογικοί παράγοντες και καταστάσεις που επηρεάζουν
Διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις και προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν κόπωση και εξάντληση. Παραδείγματα ψυχολογικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλούν κόπωση είναι:
Εκτός από παράγοντες που σχετίζονται με την καθημερινότητα, παθολογικά και ψυχολογικά αίτια, κόπωση και εξάντληση μπορεί να προκληθεί από διατροφικά κενά και ελλείψεις βιταμινών.
Συχνά σε περιόδους στρες και άγχους παράλληλα με έντονη καθημερινότητα, παραλείπουμε να τρώμε αρκετά ή τρώμε πρόχειρα (junk food). Συχνά το άγχος προκαλεί και πεπτικές διαταραχές όπως δυσπεψία, φούσκωμα, ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), διάρροια ή έντονη δυσκοιλιότητα.
Πρέπει να σημειώσουμε πως σε ηλικίες άνω των 50 το πεπτικό μας σύστημα παράγει λιγότερα γαστρικά υγρά πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Μερικά παραδείγματα όπου η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί κόπωση και εξάντληση είναι:
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Ελληνική εταιρία φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής Healthia έχει δημιουργήσει μια σειρά σκευασμάτων και φυσικών πολυβιταμινών για αύξηση ενέργειας.
Εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μια σειρά από υπερτροφές, εκχυλίσματα βοτάνων και φυτοχημικά συστατικά όπως το guarana το siberian ginseng το μούρο acai berry και η moringa αποδεδειγμένα δίνουν ενέργεια και τονώνουν τον οργανισμό.
Παραδείγματα τέτοιων σκευασμάτων μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου.
Ωστόσο τα συμπληρώματα διατροφής και τα βότανα θα καλύψουν διατροφικά κενά και τυχόν ελλείψεις. Σε περιπτώσεις παθολογικές και προβλήματα υγείας, έχουν μεν ευεργετική δράση αλλά δεν διορθώνουν το πρόβλημα.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ & ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ακολουθώντας τον ενεργό σύνδεσμο.
Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν αισθάνεστε κόπωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και επίσης όταν:
Για την αντιμετώπιση της κόπωσης και εξάντλησης πρέπει να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητά σας όπως: να εξασφαλίσετε καλή ποιότητα ύπνου κάθε βράδυ, να προσπαθήσετε τα ελέγξτε το στρες και το άγχος, να τρώτε υγιεινά, να ελαττώσετε το junk food και τα γλυκά (ότι περιέχει λευκή ζάχαρη και αλεύρι), να μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν καλό θα ήταν να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γιατρό σας.
Πρέπει να έχουν υπόψιν μας πως η εξάντληση μπορεί να προέρχεται από κάποια σοβαρή βλάβη ή πρόβλημα υγείας. Σε κάθε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις ή συμπτώματα καλό θα ήταν να πάτε απευθείας σε ένα κοντινό νοσοκομείο:
Ο γιατρός σας θα προτείνει πιθανότατα κάποιο πλάνο θεραπείας ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την κόπωση. Για να διαγνώσει τα αίτια θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις όπως:
Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται πως υπάρχει κάποια πιθανή πάθηση ή πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως να προκαλεί κόπωση και εξάντληση θα σας ζητήσει να κάνετε επιπλέον εξετάσεις όπως αιματολογικές (γενική εξέταση αίματος) ή ούρων.
Μπορείτε να κάνετε μια σειρά από πράγματα συνδυαστικά για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού και να μειώσετε αποτελεσματικά το αίσθημα της κόπωσης και εξάντλησης όπως:
Η αλλαγές στην καθημερινότητα, στις δραστηριότητες και στην ποιότητα διατροφή σας σε σύντονο χρονικό διάστημα συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος της κόπωσης και εξάντλησης.
Σε καμία περίπτωση ωστόσο δε πρέπει να αμελήσετε το θέμα και να μην ασχοληθείτε. Εάν η κόπωση συνεχιστεί για παραπάνω από 3 μήνες ενδεχομένως να υποκρύπτει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πράγμα που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία ενώ επιδρά άμεσα στην ποιότητα ζωής και καθημερινότητας.
Πηγές: