λοιμώξεις του αναπνευστικού

Βιταμίνες, covid19 και λοιμώξεις του αναπνευστικού

Συμπληρώματα διατροφής, ανοσοποιητικό σύστημα και λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί για προστασία από αρρώστιες και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο τρόπος ζωής καθώς και η διατροφή παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό. Επιπλέον η καλή ποιότητα ύπνου και η τακτική άσκηση και η καλή ψυχολογία έρχονται συμβάλλουν σε ένα ετοιμοπόλεμο ανοσοποιητικό.

Έρευνες έδειξαν πως συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνες και εκχυλίσματα βοτάνων, καθώς και κάποια μέταλλα και ιχνοστοιχεία συμβάλλουν στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού ενώ ενδεχομένως μας προφυλάσσουν από ασθένειες.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε πως κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν γιατρεύει κάποια ασθένεια καθώς δεν αποτελεί φάρμακο.

Με την πανδημία του COVID-19 πρέπει να γνωρίζουμε πως κανένα συμπλήρωμα διατροφής, δίαιτα ή πρακτική δεν μπορεί να μας προφυλάξει από τον νέο κορωναϊό, πέρα από την κοινωνική απομόνωση (social distancing) και τους ενδεδειγμένους τρόπους υγιεινής όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ενδελεχή έρευνα επάνω σε συμπληρώματα διατροφής που να προστατεύουν συγκεκριμένα από τον COVID-19.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι κορωναϊού οι οποίο προκαλούν ήπια συμπτώματα όπως το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο ο COVID-19 σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί πολύ σοβαρά συμπτώματα και ενδέχεται να είναι θανατηφόρος.

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε γνωστά συμπληρώματα διατροφής που αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιογενείς λοιμώξεις.

Βιταμίνη D και αυξημένο ρίσκο λοίμωξης του άνω αναπνευστικού

covid01Η D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία είναι απολύτως απαραίτητη συνολικά για την υγεία μας αλλά και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Η βιταμίνη D συμβάλλει την αντιμετώπιση των επιθέσεων από παθογόνα στοιχεία, ενισχύονται τη δράση των μακροφάγων και των μονοκυττάρων (στοιχεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος).

Η βιταμίνη D μειώνει επίσης τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού που προκύπτει από επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών (1).

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν άμεση επίδραση στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η ανεπάρκεια σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου της κοινής γρίπης αλλά και του αλλεργικού άσθματος (2).

Μερικές μελέτες δείχνουν πως η λήψη βιταμίνης D σε συμπλήρωμα ενδέχεται να βελτιώνει την ανοσοαντίδραση. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D ενδέχεται να προστατεύει από μολύνσεις του αναπνευστικού.

Σε μια ανασκόπηση ελεγχόμενων μελετών το 2019 σε 11,321 άτομα βρέθηκε πως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μείωσε σημαντικά το ρίσκο λοιμώξεων του αναπνευστικού σε άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα.

Μείωση στο ποσοστό λοιμώξεων παρατηρήθηκε επίσης και σε όσους είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και έλαβαν επιπλέον συμπλήρωμα (3).

Τα παραπάνω συνηγορούν πως η λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D έχει ευεργετικά οφέλη στο γενικό πληθυσμό για την προστασία αλλά και αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Άλλες μελέτες συνηγορούν πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ενδέχεται να βελτιώσει την δράση φαρμακευτικής αγωγής σε άτομα με συγκεκριμένες λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα C και το HIV (4, 5, 6).

Οι ειδικοί συστήνουν ημερήσιες δόσεις μεταξύ 1,000 και 4,000 IU βιταμίνης D ανάλογα με το βαθμό έλλειψης ή ανεπάρκειας. Ωστόσο σε σοβαρή ανεπάρκεια συστήνεται και μεγαλύτερη δοσολογία (2).

Έρευνες και μελέτες:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164750/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738984/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30675873/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20649944/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24716637/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538921/

Ο ψευδάργυρος προστατεύει από μολύνσεις του αναπνευστικού

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ορυκτό που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ανοσοκυττάρων καθώς και τη μεταξύ τους επικοινωνία ενώ παίζει καταλυτικό ρόλο στη φλεγμονώδη αντίδραση.

Η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο λοίμωξης από ιούς και νόσησης οδηγώντας ακόμη και σε πνευμονία (7,8).

Έλλειψη ψευδαργύρου παρουσιάζει περίπου 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ενώ είναι συχνότερη σε μεγάλες ηλικίες. Υπολογίζεται πως το 30% των ηλικιωμένων παρουσιάζει κάποιο βαθμό έλλειψης (9).

Μελέτες δείχνουν πως τα συμπληρώματα ψευδαργύρου ενδέχεται να προστατεύουν από μολύνσεις του αναπνευστικού αλλά και το κοινό κρυολόγημα (10,11). Παρατηρήθηκε επιπλέον πως η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου είχε ευεργετική δράση και σε όσους ήταν ήδη άρρωστοι.

Σε μια πρόσφατη μελέτη του 2019 επάνω σε 64 παιδιά που είχαν νοσηλευτεί με οξεία μόλυνση του κατώτερου αναπνευστικού (ALRIs), βρέθηκε πως η λήψη 30 mg ψευδαργύρου την ημέρα μείωσε τη συνολική διάρκεια της λοίμωξης όσο και της νοσηλείας στο νοσοκομείο κατά 2 μέρες στο μέσο όρο, σε σχέση με το γκρουπ που έλαβε placebo (12).

Η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου ενδέχεται να μειώνει και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος ενώ η μακροχρόνια λήψη ψευδαργύρου γενικά θεωρείται ασφαλής σε υγιείς ενήλικες εφόσον η δοσολογία δεν ξεπερνά τα 40 mg σε ημερήσια βάση (7,13)

Πρέπει να δοθεί προσοχή ωστόσο καθώς μεγαλύτερες δόσεις ψευδαργύρου αλληλεπιδρούν με το χαλκό και το σίδηρο και ενδέχεται να προκαλέσουν έλλειψη αυτών των δύο.

Έρευνες και μελέτες:
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820120/
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854541/
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/
(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19710611/
(11) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27255474/
(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6548996/
(13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418896/

Η βιταμίνη C μειώνει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων

covid02Η πολύτιμη βιταμίνη C είναι ίσως το πιο διαδεδομένο συμπλήρωμα διατροφής παγκοσμίως όσον αφορά την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Η βιταμίνη C ενισχύει τη δράση των ανοσοκυττάρων βελτιώνοντας της ικανότητάς τους να αμύνονται από ξένους εισβολείς.

Είναι επίσης απαραίτητη στη διαδικασία του κυτταρικού θανάτου, όπου τα νεκρά κύτταρα πρέπει να απομακρυνθούν από τους ιστούς και να αντικατασταθούν από υγιή (14).

Η βιταμίνη C επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύει από βλάβες του οξειδωτικού στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Το αυξημένο οξειδωτικό στρες επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό μας και συνδέεται με πολλαπλές ασθένειες.

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C έδειξε πως μειώνει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων λοίμωξης του άνω αναπνευστικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος (15).

Μια μεγάλη ανασκόπηση 29 μελετών σε 11,306 άτομα έδειξε πως η τακτική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C με 1–2 gr ημερησίως μείωσε τη διάρκεια των κρυολογημάτων κατά 8% σε ενήλικες και 14% σε παιδιά (16).

Η συγκεκριμένη ανασκόπηση έδειξε επίσης πως η τακτική λήψη βιταμίνης C μείωσε τη συχνότητα κρυώματος κατά 50% σε άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα όπως οι μαραθωνοδρόμοι και οι στρατιώτες (17).

Η χορήγηση ενδοφλέβιων μεγαδόσεων βιταμίνης C έδειξε πως ενδέχεται να βελτιώνουν τα οξεία συμπτώματα όπως σήψη και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) από μολύνσεις ιών (18, 19).

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση της λήψης συμπληρώματος βιταμίνης C, ειδικά σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετές ποσότητες μέσω της διατροφής τους.

Η μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία βιταμίνης C είναι τα 2,000 mg. Προτεινόμενες ημερήσιες δοσολογίες συνήθως κυμαίνονται από 250 εώς 1,000 mg.

Έρευνες και μελέτες:
(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9374039/
(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
(16) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6124957/
(18) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28224112/
(19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180524/

Ο σαμπούκος (Elderberry) μειώνει τα συμπτώματα λοίμωξης

Ο μαύρος σαμπούκος (Sambucus nigra) ή αλλιώς black elderberry χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μελετηθεί για την επίδρασή του στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα το εκχύλισμα σαμπούκου εμφανίζει αντιβακτηριδιακή και αντιϊκή δράση απέναντι σε παθογόνα βακτήρια και μικροοργανισμούς που ευθύνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού από στελέχη ιών της γρίπης (20, 21).

Επιπλέον βρέθηκε πως ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και την ανοσοαντίδραση, μειώνοντας τη διάρκεια των βαριών κρυολογημάτων και την ένταση των συμπτωμάτων σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις (22,23)

Μια ανασκόπηση 4 ελεγχόμενων μελετών επάνω σε 180 άτομα βρήκε πως τα συμπληρώματα σαμπούκου μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα λοίμωξης του άνω αναπνευστικού από ιούς (24).

Έρευνες και μελέτες:
(20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056848/
(21) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313
(22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3484152/
(23) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27023596/
(24) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670267/

Φαρμακευτικά μανιτάρια για δυνατό ανοσοποιητικό

covid03Τα φαρμακευτικά μανιτάρια χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία χρόνια για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση μολύνσεων και ασθενειών.

Πλέον πολλοί τύποι φαρμακευτικών μανιταριών έχουν ερευνηθεί για τις ευεργετικές ιδιότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πάνω από 270 διαφορετικά είδη μανιταριών είναι αναγνωρισμένα για την ευεργετική δράση τους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Μάνιτάρια όπως το cordyceps, το lion’s mane, το maitake και το shitake, το reishi και το turkey tail είναι τύποι που έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στην υγεία και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού (25, 26).

Μερικές έρευνες υποστηρίζουν πως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής από εκχυλίσματα συγκεκριμένων φαρμακευτικών μανιταριών ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό από πολλές πλευρές μειώνοντας παράλληλα τα συμπτώματα από μολύνσεις των πνευμόνων αλλά και του άσθματος.

Μια μελέτη σε ποντίκια με φυματίωση βρέθηκε πως η χορήγηση εκχυλίσματος cordyceps μείωσε σημαντικά το βακτηριακό φορτίο στους πνεύμονες, βελτίωσε την ανοσοαντίδραση ενώ παράλληλα μείωσε τη φλεγμονώδη αντίδραση σε σχέση με το γκρουπ που χορηγήθηκε placebo (27).

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη 8 εβδομάδων σε 79 ενήλικες χορηγήθηκαν 1.68 γραμμάρια από εκχύλισμα cordyceps mycelium, πράγμα που οδήγησε σε σημαντική αύξηση 38% στη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων (NK), ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που μας προστατεύουν από μολύνσεις (28).

Το Turkey Tail (trametes versicolor) ή αλλιώς ο Τραμέτης ο Ποικιλόμορφος είναι ένα άλλο φαρμακευτικό μανιτάρι με ισχυρή δράση στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έρευνες σε ανθρώπους έδειξαν πως το turkey tail ενδέχεται να βελτιώνει την ανοσοαντίδραση, ειδικά σε άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνων (29,30).

Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα μανιτάρια που έχουν ερευνηθεί για τα ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Τα συναντούμε συνήθως σε εκχυλίσματα, τσάγια, σκόνη, βάμματα και κάψουλες.

Έρευνες και μελέτες:
(25) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845472/
(26) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4788765/
(27) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572845/
(28) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6441223/
(29) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28595034/
(30) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6044372/

Άλλα συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και μια σειρά άλλα συμπληρώματα που έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά είναι:

  • Αστράγαλος. Ό αστράγαλος είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική (TCM). Μελέτες επάνω σε ζώα έδειξαν πως το εκχύλισμα αστράγαλου βελτιώνει την ανοσοαντίδραση.
    έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438022/
  • Σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μελέτες επάνω σε ζώα έδειξαν πως τα συμπληρώματα σεληνίου ενδέχεται να ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού ενάντια σε στελέχη ιών της γρίπης όπως η κοινή αλλά και ο H1N1.
    Έρευνες και μελέτες:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30593352/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165773/
  • Σκόρδο. Το σκόρδο έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ανιϊκή δράση. Μελέτες έδειξαν πως βελτιώνει το ανοσοποιητικό ενεργοποιώντας λευκά αιμοσφαίρια όπως τα ΝΚ κύτταρα (φυσικά φονικά κύτταρα) και τα μακροφάγα. Περισσότερες μελέτες επάνω σε ανθρώπους ωστόσο χρειάζονται.
    έρευνες και μελέτες
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6465033/
  • Γλυκόριζα. Η γλυκόριζα περιέχει μια σειρά από συστατικά όπως η γλυκοριζίνη που προστατεύουν από λοιμώξεις ιών. Μελέτες δοκιμαστικού σωλήναcovid04 δείχνουν πως η γλυκοριζίνη έχει ανιϊκή δράση ενάντια σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως ο κορωναϊός (SARS-CoV)
    έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12814717/
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η Β12 και η Β6 είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αρκετοί όμως παρουσιάζουν στις μέρες μας μερική έλλειψη ή ακόμη και ανεπάρκεια σε βιταμίνες Β (όπως η Β12 σε ηλικιωμένους) πράγμα που επιδρά αρνητικά στην υγεία τους.
  • Κουρκουμίνη (τουρμερίκ). Η κουρκουμίνη είναι το βασικό δραστικό φυτοχημικό στοιχείο που περιέχει το μπαχαρικό τουρμερίκ. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μελέτες σε ζώα δείχνουν πως έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Εχινάκεια. Η εχινάκεια είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες καθώς έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία. covid05Μελέτες έδειξαν πως ενδέχεται να έχει ανιϊκές ιδιότητες απέναντι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και οι ρινοϊοί (Rhinoviruses)
    έρευνα:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058675/
  • Πρόπολη. Η πρόπολη είμαι μια ρητινώδης, κολλώδης ουσία που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να ενώσουν τα υλικά των κυψελών τους. Έχει βρεθεί πως έχει εντυπωσιακές ιδιότητες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικόυ ενώ παράλληλα έχει αντιϊκή δράση.
    έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335834/

Πρέπει να τονίσουμε πως πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν γίνει σε δοκιμαστικό σωλήνα ή σε ζώα και όχι σε ανθρώπους. Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα έχουμε όταν διεξαχθούν μελέτες σε ανθρώπους.

Βιταμίνη C, βιταμίνη D και ο COVID-19. Τι μελέτες υπάρχουν;

Οι βιταμίνες C και D σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στη μάχη κατά του νέου κορωναϊού COVID-19 ενώ η ζήτησή τους αυξήθηκε κατακόρυφα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ερευνητές ανά τον πλανήτη έσπευσαν να ερευνήσουν το κατά πόσο επαρκή επίπεδα των 2 αυτών βιταμινών προλαμβάνουν τυχόν νόσηση αλλά και αντιμετώπιση του νέου κορωναϊού COVID-19.

Παρακάτω αναφέρουμε τα αποτελέσματα των πρώτων επίσημων ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μεγαδόσεις βιταμίνης C για βελτίωση αναπνευστικής λειτουργίας

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Chinese Journal of Infection Diseases, το Shanghai Medical Association ενέκρινε τη χρήση μεγαδόσεων βιταμίνης C ως θεραπεία σε άτομα νοσηλευόμενα από COVID-19.

Μεγαδόσεις βιαμίνης C, πολύ υψηλότερες της ΣΗΔ προτείνεται να χορηγηθούν ενδοφλέβια για την βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας με στόχο την ενδεχόμενη διακοπή χορήγησης οξυγόνου με αναπνευστήρα.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης βιταμίνης C απέναντι στο COVID-19.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε πως μεγαδόσεις βιταμίνης C βρέθηκε πως προκαλεί παρενέργειες όπως έντονη διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://mp.weixin.qq.com/s/bF2YhJKiOfe1yimBc4XwOA
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28634172
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768582/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6521194/
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7079862/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από COVID-19

covid06Μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύεται στο researchsquare.com συγκρίνει τους μέσους όρους συγκέντρωσης βιταμίνης D στο γενικό πληθυσμό ανά χώρα και το ποσοστό θνησιμότητας από τον COVID-19.

Βρέθηκε ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των μέσων επιπέδων συγκέντρωσης βιταμίνης D στο αίμα και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Σε χώρες που έχει παρατηρηθεί σοβαρή ανεπάρκεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελβετία τα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 είναι τεράστια.

Τα αποτελέσματα είναι ακόμη χειρότερα σε ηλικιακές ομάδες άνω των 50 που τα επίπεδα βιταμίνης D είναι ακόμη πιο χαμηλά.

Ερευνητές από το The Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA) του Trinity College του Δουβλίνου αναφέρουν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις η βιταμίνη D παίζει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη χρήση αντιβιοτικών και βελτιώνοντας παράλληλα την ανοσοαντίδραση απέναντι σε μολύνσεις.

Μια άλλη μελέτη βρήκε πως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D ενδέχεται να μειώνει το ρίσκο θνησιμότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε πως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D δεν μας προφυλάσσει από πιθανή νόσηση. Η έλλειψη ωστόσο βιταμίνης D ή ακόμη χειρότερα η ανεπάρκεια μας σίγουρα μας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στον νέο κορωναϊό.

Πηγές και έρευνες:
https://www.researchsquare.com/article/rs-21211/v1
https://www.thailandmedical.news/news/covid-19-supplements-irish-study-indicates-that-maybe-vitamin-d-could-help-in-addition-to-other-therapeutics-to-fight-off-covid-19
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24414552/

Συμπεράσματα και προτάσεις

Υπάρχουν μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής που ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση θωρακίζοντας την άμυνα του οργανισμού και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

covid07Υπάρχουν μια σειρά από επίσημες μελέτες που δείχνουν τον τρόπο και το μέγεθος δράσης βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως η C η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος.

Ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων από μόνη της δεν μπορεί να εξισορροπήσει έναν «κακό» τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, στρες, καθιστική ζωή) ή μια κακή διατροφή με πολλά διατροφικά κενά.

Ένα υγιεινό lifestyle είναι το Α και το Ω της καλής υγείας. Διατροφή, έλεγχος τους στρες, ξεκούραση και τακτική άσκηση είναι οι βασικοί πυλώνες.

Πρέπει να επισημάνουμε πως τα συμπληρώματα διατροφής ΔΕΝ μπορούν να μας προστατεύουν από τον COVID-19 ακόμη και αν κάποια από αυτά έχουν αποδεδειγμένα αντιϊκές ιδιότητες.

Εάν δεν προσέχουμε θα κολλήσουμε και θα νοσήσουμε. Το κατά πόσο «εύκολα» θα μπορέσουμε να τον ξεπεράσουμε εξαρτάται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την κατάστασή του.

Εάν ωστόσο σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας, η ομάδα της Healthia σας προτείνει παρακάτω ενδεικτικά κάποια εξειδικευμένα σκευάσματα όπως:

  • το σκεύασμα Herbal C που περιέχει εκτός από βιταμίνη C μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά στοιχεία.
  • Το Natural Defence που περιέχει 12 βότανα και εκχυλίσματα με αντιϊκή και αντιμικροβιακή δράση.
  • Το Xtra Turmeric που περιέχει εκχύλισμα κουρκουμίνης με τιτλοδότηση 95% για περιεκτικότητα ανά κάψουλα.

Δείτε τα στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σχετικά Προϊόντα

  • κουρκουμά

    Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

    32.90 Σε απόθεμα
    Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • D

    Healthia D3 Vitamin 5000IU 225mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για Αύξηση Βιταμίνης D, 100 softgels

    19.00 Σε απόθεμα
    Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) ή αλλιώς "βιταμίνη του ηλίου" είναι απολύτως απαραίτητη για γερά οστά, δόντια…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

    Healthia Natural Defence 850mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού, 90 caps

    33.50 Σε απόθεμα
    Συμπλήρωμα Διατροφής Για Την Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού, 90caps 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με 12 βότανα για…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Βιταμίνη C

    HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

    16.8026.32 Σε απόθεμα
    Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
    Επιλογή