πράσινο τσάι

Πράσινο τσάι. Οι ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία

Το πράσινο τσάι φημίζεται ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα στον πλανήτη. Δυστυχώς στην Ελλάδα, τη χώρα του καφέ, το πράσινο τσάι δεν έχει φανατικούς οπαδούς. Έχει ιδιαίτερο άρωμα ενώ σκέτο είναι αρκετά πικρό.

Αν και έχει πολύ μεγαλύτερη διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία σε σχέση με τον καφέ, το πίνουμε σπάνια. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως:

  • βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία
  • απώλεια λίπους
  • προστασία από τον καρκίνο
  • μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες και μελέτες σχετικά με το πράσινο τσάι. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία από αυτά που θα δούμε παρακάτω.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιθανά οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία όταν το καταναλώνουμε τακτικά.

Περιέχει μια σειρά από  φυτοχημικές ενώσεις που έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία

green tea1Ως φυτό, το πράσινο τσάι περιέχει μια σειρά από φυτοχημικές ενώσεις που με το βράσιμο καταλήγουν στο φλιτζάνι μας.

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες είναι φυτοχημικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και η καταπολέμηση του καρκίνου.

Το πράσινο τσάι περιέχει μια κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG). Οι κατεχίνες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών ενώ παρέχουν και άλλα οφέλη όπως θα δούμε παρακάτω.

Οι κατεχίνες αποτρέπουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα και τα μόρια από βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες κατά κύριο λόγο για τη γήρανση καθώς και για πολλούς τύπους ασθενειών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού σας και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης μικρές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28864169/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27634207/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26259232/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23507223/

Ενδέχεται να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το πράσινο τσάι δεν σας κρατά απλώς σε εγρήγορση, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Το βασικό ενεργό συστατικό είναι η green tea2καφεΐνη, η οποία είναι ένα γνωστό διεγερτικό.

Δεν περιέχει τόση ποσότητα όσο ο καφές, αλλά αρκετή για να τονώσει τον οργανισμό χωρίς ωστόσο  να προκαλέσει τα νευρικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τη λήψη υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης.

Η καφεΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο μπλοκάροντας έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την πυροδότηση των νευρώνων και τη συγκέντρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Έρευνες έχουν δείξει σταθερά ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της εγρήγορσης, του χρόνου αντίδρασης και της μνήμης.

Ωστόσο, η καφεΐνη δεν είναι η μόνη ένωση που ενισχύει τον εγκέφαλο στο πράσινο τσάι. Περιέχει επίσης το αμινοξύ L-θεανίνη, το οποίο μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (7).

Η L-θεανίνη αυξάνει τη δραστηριότητα του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος έχει αγχολυτικά αποτελέσματα. Αυξάνει επίσης την ντοπαμίνη και την παραγωγή κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο.

Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη και η L-θεανίνη μπορούν να έχουν συνεργιστικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός των δύο μπορεί να έχει ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Λόγω της L-θεανίνης και της μικρής δόσης καφεΐνης, το πράσινο τσάι μπορεί να σας δώσει μια πολύ πιο ήπια και διαφορετική αίσθηση από τον καφέ.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν πιο σταθερή ενέργεια και είναι πολύ πιο παραγωγικοί όταν πίνουν πράσινο τσάι, σε σύγκριση με τον καφέ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1356551/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17928735/
https://academic.oup.com/jn/article/138/8/1572S/4750819
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4480845/

Αυξάνει την καύση λίπους χωρίς γυμναστική

Αν κοιτάξετε τον κατάλογο των συστατικών για οποιοδήποτε συμπλήρωμα καύσης λίπους, οι πιθανότητες είναι ότι το πράσινο τσάι θα βρίσκεται εκεί.

green tea3bΑυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με έρευνες, το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 10 υγιείς άνδρες, η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού αύξησε τον αριθμό των θερμίδων που κάηκαν κατά 4%. Σε μια άλλη που περιελάμβανε 12 υγιείς άνδρες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αύξησε την οξείδωση του λίπους κατά 17%, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σωματική απόδοση κινητοποιώντας τα λιπαρά οξέα από τον λιπώδη ιστό και καθιστώντας τα διαθέσιμα για χρήση ως ενέργεια.

Δύο ξεχωριστές μελέτες ανασκόπησης ανέφεραν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη σωματική απόδοση κατά περίπου 11-12%.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1040/4729179
https://academic.oup.com/ajcn/article/87/3/778/4633440
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16371327/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26568580/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0838.2005.00445.x
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15657469/

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου

Ο καρκίνος προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η οξειδωτική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις οξειδωτικές βλάβες.

Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Έρευνες έχουν συνδέσει τις ενώσεις του πράσινου τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων μελετών:

Καρκίνος του μαστού. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών παρατήρησης διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν το περισσότερο πράσινο τσάι είχαν περίπου 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, έναν από τους πιο κοινούς καρκίνους στις γυναίκες.

– Καρκίνος του προστάτη. Μια μελέτη παρατήρησε ότι οι άνδρες που έπιναν πράσινο τσάι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

– Καρκίνος του παχέος εντέρου. Μια ανάλυση 29 μελετών έδειξε ότι όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν περίπου 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πολλές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι καταναλωτές πράσινου τσαγιού έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις.

Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, αποφύγετε την προσθήκη γάλακτος στο τσάι σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική αξία σε ορισμένα τσάγια.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19437116/
https://academic.oup.com/aje/article/167/1/71/185454
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28454102/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3831544/

Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Το πράσινο τσάι όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία βραχυπρόθεσμα, αλλά green tea4μπορεί επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας καθώς γερνάτε.

Τα αντιοξειδωτικά στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα το EGCG, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

Αυτή η προστασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εγκεφαλικής βλάβης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοητική έκπτωση και εγκεφαλικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσει τη δράση βαρέων μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο χαλκός, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά επίσης στη μνήμη, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου σας.

Σε μια μελέτη του 2014, 12 άτομα ήπιαν ένα αναψυκτικό που περιείχε είτε 27,5 γραμμάρια εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού είτε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, ενώ οι συμμετέχοντες δούλευαν σε τεστ μνήμης, ελήφθησαν εικόνες του εγκεφάλου για να αξιολογηθεί η εγκεφαλική λειτουργία.

Η ομάδα του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού παρουσίασε αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και βελτιωμένη απόδοση στην εργασία, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια κοινή νευροεκφυλιστική νόσος και η πιο κοινή αιτία άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια άλλη κοινή νευροεκφυλιστική νόσος και περιλαμβάνει το θάνατο των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις κατεχίνης στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορες προστατευτικές επιδράσεις στους νευρώνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζωικά μοντέλα, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο άνοιας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33466849/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29843466/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7387440/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26377216/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24643507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15350981/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6493995/

Συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Η πάθηση επηρεάζει πλέον περίπου 1 στους 10 Ευρωπαίους. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως το 2017, το 7,2% σε ηλικίες 20-70 είχε διαβήτη ενώ το νούμερο θα σκαρφαλώσει κοντά στο 9% το 2045.

Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει την ύπαρξη αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε αντίσταση στην ινσουλίνη ή σε αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.

Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη σε Ιάπωνες διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν το περισσότερο πράσινο τσάι είχαν περίπου 42% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 7 μελετών με συνολικά 286.701 άτομα, οι καταναλωτές τσαγιού είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://academic.oup.com/ajcn/article/98/2/340/4577179
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16618952/
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/773949

Ενδέχεται να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει ορισμένους από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες, στους οποίους περιλαμβάνεται η βελτίωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

green tea5Το πράσινο τσάι αυξάνει επίσης την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος, η οποία προστατεύει τα σωματίδια LDL από την οξείδωση, η οποία αποτελεί ένα μέρος της οδού προς τις καρδιακές παθήσεις.

Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων στους παράγοντες κινδύνου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πίνουν πράσινο τσάι έχουν έως και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Το οξειδωτικό στρες αυξάνει τη συσσώρευση λίπους στο αίμα σας, το οποίο προάγει τη φλεγμονή στις αρτηρίες σας και οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα αντιοξειδωτικά στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορούν επίσης να αναστείλουν την απορρόφηση του λίπους στα κύτταρα, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων λίπους στο αίμα.

Σε μια μελέτη του 2012, 56 άτομα με παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση έλαβαν 379 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού καθημερινά για 3 μήνες. Παρουσίασαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Επιπλέον, παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα λίπους στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων τριγλυκεριδίων και τόσο της ολικής όσο και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Μια παλαιότερη μελέτη σε 33 άτομα χωρίς υποκείμενες συνθήκες υγείας διαπίστωσε ότι η λήψη 250 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού καθημερινά για 8 εβδομάδες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 3,9% και την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά 4,5%.

Δεδομένου ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, η ρύθμισή τους μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915099002397
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0940299397800966
https://academic.oup.com/jn/article/138/8/1548S/4750815
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27640739/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22749178/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19838489/

Το πράσινο τσάι συμβάλλει στην αποτελεσματική απώλεια βάρους 

Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό βραχυπρόθεσμα, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε αποτελεσματικά βάρος.

green tea6bΑρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Μία από αυτές τις μελέτες ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη 12 εβδομάδων στην οποία συμμετείχαν 240 άτομα με παχυσαρκία.

Σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα στην ομάδα του πράσινου τσαγιού είχαν σημαντική μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους, του σωματικού βάρους, της περιφέρειας μέσης και του λίπους της κοιλιάς, σε σύγκριση με τα άτομα στην ομάδα ελέγχου.

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι πλούσιο σε κατεχίνες και περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα καφεΐνης. Είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται πως αυτός ο συνδυασμός συστατικών είναι υπεύθυνος για τις μέτριες ιδιότητες απώλειας βάρους του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

Τόσο οι κατεχίνες όσο και η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους ρυθμίζοντας τις ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν τη θερμογένεση.

Η θερμογένεση είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας καίει θερμίδες για την πέψη των τροφών και την παραγωγή θερμότητας.

Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει αυτή τη διαδικασία κάνοντας το σώμα σας πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, 14 άτομα έλαβαν μια κάψουλα που περιείχε ένα μείγμα καφεΐνης, EGCG από πράσινο τσάι και εκχύλισμα γκουαρανά πριν από κάθε γεύμα. Στη συνέχεια εξετάστηκε η επίδραση στην καύση θερμίδων και διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες έκαψαν 179 περισσότερες θερμίδες, κατά μέσο όρο, τις επόμενες 24 ώρες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2009.256
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2007.176
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21115335/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31174941/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33671139/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26091183/

Το πράσινο τσάι μπορεί να ωφελήσει την ηπατική λειτουργία

Οι κατεχίνες στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από ορισμένες ηπατικές παθήσεις, όπως η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD).

Μια μελέτη έδωσε σε 80 συμμετέχοντες με NAFLD είτε 500 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού είτε εικονικό φάρμακο καθημερινά για 90 ημέρες.

Η ομάδα του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού παρουσίασε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη βελτιωμένης υγείας του ήπατος.

Ομοίως, 17 ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσο (NAFLD) έλαβαν 700 ml πράσινου τσαγιού, το οποίο περιείχε τουλάχιστον 1 γραμμάριο κατεχινών, καθημερινά για 12 εβδομάδες. Είχαν σημαντικές μειώσεις στην περιεκτικότητα του ηπατικού λίπους, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τις ηπατικές σας λειτουργίες, επειδή οι υπερβολικές ποσότητες κατεχινών πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβείς για το ήπαρ. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας για να σας προτείνει δοσολογία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26955458/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24065295/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29580974/

 Ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα η EGCG, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ρυθμίζουν την παραγωγή σακχάρου στο αίμα, και τα δύο αυτά στοιχεία green tea7μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη έδωσε σε 14 άτομα χωρίς υποκείμενες παθήσεις μια ζαχαρούχα ουσία και είτε 1,5 γραμμάρια πράσινου τσαγιού είτε ένα εικονικό φάρμακο. Η ομάδα του πράσινου τσαγιού παρουσίασε καλύτερη ανοχή στο σάκχαρο του αίματος μετά από 30 λεπτά και συνέχισε να παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υγιείς νεαρούς άνδρες κατά 13%.

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι μελέτες ήταν πολύ μικρές και ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν καμία υποκείμενη κατάσταση υγείας. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη, από την άλλη πλευρά, λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν το συκώτι τους και πολλοί έχουν μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσο (NAFLD), οπότε θα πρέπει να παρακολουθούν τα ηπατικά τους ένζυμα.

Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε αυτά τα συμπληρώματα.

Μια ανάλυση 17 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι χρήσιμο στη μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας στο αίμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης A1C, η οποία είναι ένας δείκτης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26577614/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32670385/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15331020/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803878/

Πράσινο τσάι. Δοσολογία και χρόνος για να δείτε αποτελέσματα

Υπάρχει ωστόσο ένα σοβαρό μειονέκτημα με το πράσινο τσάι. Για να έχετε όλα τα παραπάνω οφέλη πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 με 4 φλιτζάνια την ημέρα, κάθε μέρα για περισσότερο από ένα μήνα.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση για τουλάχιστον 3 μήνες. Πρέπει να άλλα λόγια να το κάνετε καθημερινή συνήθεια. Εάν πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε 2 εβδομάδες δε θα δείτε καμία διαφορά.

greenΜια καλή εναλλακτική λύση είναι η λήψη κάποιου αξιόπιστου συμπληρώματος διατροφής με εκχύλισμα από πράσινο τσάι όπως το GREEN TEA της Healthia. 2 ταμπλέτες πράσινο τσάι της Healthia ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από 4 φλιτζάνια ροφήματος. Σας προτείνουμε να το γνωρίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Tags: No tags