σπαστική κολίτιδα

Τι είναι το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα). Πλήρης οδηγός

Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα). Τί ακριβώς είναι;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα επηρεάζει το 6–18% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως.

Σχεδόν 1 τους 5 στην Ελλάδα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους ενδεχομένως να εμφανίσει σπαστική κολίτιδα (ΣΕΕ). Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου ή τάξης.

Ωστόσο εμφανίζεται συχνά σε έφηβους ή άτομα νεαρής ηλικίας και με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Στο παρελθόν η σπαστική κολίτιδα αντιμετωπιζόταν με κάποιο σκεπτικισμό από τους ιατρικούς κύκλους.

Στις μέρες μας αναγνωρίζεται επισήμως ως μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που σχετίζεται με τη διατροφή, το στρες και το άγχος, τα εντερικά παράσιτα και την κατάσταση της χλωρίδας, αλλεργίες και δυσανεξίες, τοξίνες και συντηρητικά καθώς και αστική μόλυνση.

Πλέον υπάρχει καλύτερη κατανόηση από τα αίτια που προκαλούν το ΣΕΕ σε σχέση με το παρελθόν. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα περιστατικά διαγνώσκονται από γαστρεντερολόγους.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26818616
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28566894

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου;

eueresthito entero01Ένας από τους λόγους που υπάρχει έλλειψη κατανόησης γύρω από την κατάσταση είναι ότι καλύπτει συνήθως ένα μεγάλο εύρος από συμπτώματα.

Από μόνη της η σπαστική κολίτιδα δε θεωρείται ασθένεια ή πάθηση. Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου αποτελεί μια «κατάσταση» με πολλαπλά συμπτώματα συνδυαστικά.

Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές τόσο στη διατροφή όσο και στις καθημερινές συνήθειες η σπαστική κολίτιδα τείνει να γίνει μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος με αφύσικη ευαισθησία στις τροφές.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά το ακούμε και ως σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς «νεύρωση στομάχου».

Ωστόσο είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου με τις φλεγμονώδης καταστάσεις του εντέρου όπως η Νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος όπου οι κενώσεις δεν γίνονται σωστά και ολοκληρωμένες. Ωστόσο δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Στις νόσους του εντέρου ο πεπτικός σωλήνας έχει φλεγμονή και πολλές φορές υπάρχουν έλκη.

Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι:

Κράμπες και πόνος στο στομάχι

stomach01Ο πόνος στο στομάχι είναι ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα σε όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα και αποτελεί βασικό κριτήριο ως προς τη διάγνωση.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο εγκέφαλος συνεργάζεται με το έντερο για τη διεξαγωγή της ομαλής χώνεψης των τροφών και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Νευρικά σήματα που στέλνει το έντερο προς τον εγκέφαλο μέσω των φιλικών βακτηρίων καθώς και οι ορμόνες που παράγονται αντίστροφα είναι μέρος της όλης διαδικασία.

Στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου τα νευρικά σήματα μεταξύ των δύο οργάνων διαταράσσονται οδηγώντας σε ένταση, με πιθανούς σπασμούς και κράμπες στον πεπτικό σωλήνα.

Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά ή στο σύνολο της κοιλιάς και σπανιότερα στην άνω κοιλία. Ο πόνος ως επί το πλείστον υποχωρεί μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Ακολουθώντας κατάλληλη δίαιτα όπως η FODMAPs, ενδέχεται να υποχωρήσει ο πόνος και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια όπως μέντα ή τεχνικές χαλάρωσης και υπνοθεραπεία.

Σε περιπτώσεις που δεν υποχωρεί ο πόνος ο γαστρεντερολόγος που κουράρει τον ασθενή και έχει την πλήρη κλινική εικόνα πιθανόν να συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24021863
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11007133
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24845149

Διάρροια

Η επίμονη διάρροια είναι μια από τις 3 βασικές περιπτώσεις της σπαστικής κολίτιδας. Επηρεάζει περίπου το 1/3 των ασθενών που πάσχουν.

Μια μελέτη σε 200 ενήλικες βρήκε πως όσοι είχαν διάρροια ως κυρίαρχο σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου, είχαν κατά μέσο όρο 12 κενώσεις την εβδομάδα, νούμερο υπερδιπλάσιο σε σχέση με όσους ενήλικες δεν είχαν.

Η ταχεία διέλευση των τροφών από τον πεπτικό σωλήνα οδηγεί συχνά σε έντονη ανάγκη για άμεση επίσκεψη στην τουαλέτα. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο έχουν ένα μόνιμο άγχος μήπως τους πιάσει ξαφνική διάρροια, πράγμα που επηρεάζει και την κοινωνική τους ζωή.

Συχνά σε τέτοιου τύπου κενώσεις τα κόπρανα είναι ιδιαίτερα υδαρή και πολλές φορές έχουν βλέννες.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25041862
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14562396
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320464

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ακριβώς το αντίθετο από τη διάρροια. Συχνά ωστόσο το ευερέθιστο έντερο την προκαλεί.stomach02b

Η δυσκοιλιότητα λόγω ευερέθιστου εντέρου είναι ιδιαίτερα κοινό σύμπτωμα και επηρεάζει σχεδόν το 50% των πασχόντων.

Η σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου είναι ιδιαίτερα στενή με το ένα όργανο να επηρεάζει το άλλο. Συχνά ο ψυχισμός μας επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου και πολλές φορές «τεμπελιάζει».

Όσο περισσότερο καθυστερούμε την επίσκεψη στην τουαλέτα το έντερο απορροφά υγρά από τα κόπρανα, τα οποία με τη σειρά τους σκληραίνουν, πράγμα που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.

Κάποιος θεωρείται δυσκοίλιος όταν έχει λιγότερες από 3 επισκέψεις στην τουαλέτα την εβδομάδα.

Η «λειτουργική» δυσκοιλιότητα είναι μια χρόνια κατάσταση που δεν αποδίδεται σε κάποια άλλη αιτία ή βλάβη του πεπτικού. Δεν σχετίζεται με το ευερέθιστο έντερο και πάνω από όλα δεν προκαλεί πόνο. Συχνά περιγράφεται ως «τεμπέλικο έντερο» αλλά δεν έχει σχέση με τη σπαστική κολίτιδα.

Αντιθέτως η δυσκοιλιότητα που οφείλεται στο ευερέθιστο έντερο συνοδεύεται από πόνους οι οποίοι υποχωρούν όταν επισκεπτόμαστε την τουαλέτα.

Η δυσκοιλιότητα στο ευερέθιστο έντερο συχνά αφήνει την αίσθηση ατελούς αφόδευσης μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, πράγμα που προκαλεί προβληματισμό και άγχος.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12560761
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26523103
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27230827

Εναλλαγές από διάρροια σε δυσκοιλιότητα

Απότομες αλλαγές από διάρροια σε δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει περίπου το 20% των ασθενών με ευερέθιστο έντερο.

Τόσο η διάρροια όσο και η δυσκοιλιότητα στο ευερέθιστο έντερο συνοδεύονται με χρόνιους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Ο πόνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στο ευερέθιστο έντερο καθώς σε σχετίζεται με κάποια μόλυνση ή με προβληματικό τρόφιμο ή φαγητό.

Αυτός ο τύπος ευερέθιστου εντέρου προκαλεί τα πιο έντονα και οδυνηρά συμπτώματα με μεγάλη συχνότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Δεν μπορεί να υπάρξει γενική οδηγία για την αντιμετώπισή του. Ο κάθε ασθενής έχει ιδιαιτερότητες και η μέθοδος αντιμετώπισης πρέπει να είναι προσωποποιημένη.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24329945

Αλλαγές στην τακτικότητα και στον αριθμό επισκέψεων στην τουαλέτα

stomach03Η χαμηλή κινητικότητα εντέρου και η αργή διέλευση των κοπράνων από παχύ έντερο συχνά οδηγούν σε σκληρά περιττώματα.

Όσο περνάει η ώρα το έντερο απορροφά υγρά από τα κόπρανα τα οποία αφυδατώνονται, πράγμα που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και πόνο κατά την αφόδευση.

Η άμεση κινητικότητα του εντέρου με την ταχεία διέλευση των τροφών από τον εντερικό σωλήνα δεν αφήνει περιθώριο για απορρόφηση των υγρών από τα περιττώματα, πράγμα που οδηγεί σε υδαρά κόπρανα ή διάρροια.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου προκαλεί και βλέννες στα κόπρανα που δε σχετίζεται με άλλες αιτίες δυσκοιλιότητας.

Το αίμα στα κόπρανα από την άλλη μεριά είναι ένα άλλο σύμπτωμα που πιθανόν να δηλώνει κάποια σοβαρή βλάβη που να χρήσει άμεσης ιατρική γνωμάτευσης και αντιμετώπισης. Καλό θα ήταν αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27492648
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1991641

Φούσκωμα και αέρια εντέρου

Πεπτικές διαταραχές που συνοδεύουν το ευερέθιστο έντερο συχνά προκαλούν αέρια και δυσάρεστο φούσκωμα που μας αλλάζει τη διάθεση.

Αρκετοί πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο παρατηρούν πως το φούσκωμα είναι ίσως το πιο επίμονο σύμπτωμα που συνοδεύει αυτή τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Σε μια μελέτη επάνω σε 337 ασθενείς με ΣΕΕ, το 83% ανέφερε φούσκωμα και κράμπες. Τα συμπτώματα ήταν πιο συχνά σε γυναίκες, με κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα.

Η γενική οδηγία σε κάθε περίπτωση για τη μείωση του φουσκώματος είναι η κατ’ αρχήν αποφυγή της λακτόζης και γενικά των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17643909
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26867677
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19124113
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19491831
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23917444

Τροφικές δυσανεξίες. Λακτόζη και γλουτένη: οι βασικοί ύποπτοιstomach04

Πάνω από το 70% των ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρατηρούν πως συγκεκριμένα τρόφιμα πυροδοτούν εξάρσεις και αυξάνουν τα συμπτώματα.

Τα 2/3 των ατόμων που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Σε πολλές περιπτώσεις αρκετοί αποφεύγουν εξολοκλήρου πολλά τρόφιμα από τη διατροφή τους.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που συγκεκριμένα φαγητά πυροδοτούν αυτές τις εξάρσεις. Οι τροφικές δυσανεξίες δεν είναι απαραίτητα αλλεργίες και τα ύποπτα φαγητά δεν έχουν μετρήσιμες διαφορές στην πέψη τους.

Τα φαγητά που προκαλούν τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Ωστόσο αυτά που πυροδοτούν τα περισσότερα συμπτώματα είναι τα γαλακτοκομικά που περιέχουν λακτόζη και τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16391571
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28462704
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456565
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27426486

Κόπωση, αϋπνίες και διαταραχές ύπνου

Πάνω από το 50% των ατόμων που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα αναφέρουν αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.

Σε μια μελέτη 160 άτομα που είχαν διαγνωστεί με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου παρατήρησαν χαμηλά επίπεδα ενέργειας που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλή σωματική δραστηριότητα, τόσο στη δουλειά όσο και στον προσωπικό χρόνο και στις κοινωνικές συναναστροφές.

Μια άλλη μελέτη σε 85 άτομα βρήκε πως η ένταση των συμπτωμάτων σχετιζόταν άμεσα με το βαθμό εξάντλησης. Όσο εντονότερα τα συμπτώματα, τόσο μεγαλύτερη η εξάντληση.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου σχετίζεται επίσης και με τη δυσκολία να κοιμηθούμε, άστατο και όχι βαθύ ύπνο, και αίσθημα κούρασης το πρωί.

Σε μια μελέτη με 112 ενήλικες που έπασχαν από Ευερέθιστο Έντερο το 13% παρατήρησε κακή ποιότητα ύπνου.

Μια άλλη μελέτη σε 50 άντρες και γυναίκες βρήκε πως αυτοί που έπασχαν από ευερέθιστο έντερο κοιμόταν κατά μέσο όρο 1 ώρα περισσότερο, ωστόσο αισθανόταν περισσότερο κουρασμένοι σωματικά σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από ευερέθιστο έντερο.

Η κακή ποιότητα ύπνου επίσης βρέθηκε πως επιδεινώνει τη λειτουργία του εντέρου στις γυναίκες την επόμενη μέρα, πράγμα που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27021828
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27401139
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23869173
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27683238
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27624325
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27240555
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25142761

Άγχος, κακή διάθεση και κατάθλιψη

stomach05Το ευερέθιστο έντερο σχετίζεται ακόμη και το άγχος και την κατάθλιψη. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα συμπτώματα του ΣΕΕ είναι αποτέλεσμα του ψυχολογικού στρες ή εάν το ευερέθιστο έντερο από μόνο του κάνει τους πάσχοντες πιο ευπαθείς και ευάλωτους στην καθημερινότητά τους με πιο εύθραυστη ψυχολογία.

Ανεξαρτήτως του τι προκαλεί τι, το άγχος και το ευερέθιστο έντερο δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Σε μια μεγάλη μελέτη με δείγμα 94,000 αντρών και γυναικών, άτομα με ευερέθιστο έντερο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κρίσεις και διαταραχές άγχους, ενώ σε ποσοστό άνω του 70% παρουσίασαν απότομες αλλαγές στη διάθεση και σημάδια κατάθλιψης.

Μια άλλη μελέτη σύγκρινε τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη σε ασθενείς με και χωρίς ευερέθιστο έντερο. Δόθηκε στους συμμετέχοντες να διαβάσουν ένα κείμενο σε ανοιχτό ακροατήριο. Όσοι έπασχαν από ευερέθιστο έντερο παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, υποδηλώνοντας υψηλότερα επίπεδα στρες.

Μια άλλη μελέτη βρήκε πως θεραπείες για την διαχείριση και καταπολέμηση του στρες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με ευερέθιστο έντερο.

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25768845
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28478779

Τι προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που προκαλούν ένα ή και περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε ΣΕΕ ή σπαστική κολίτιδα.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν οτιδήποτε από τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξία, κακής ποιότηταςeueresthito entero02 διατροφή (junk food), φλεγμονή στο έντερο, δυσβίωση (ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου με πολλά παράσιτα και παθογόνα βακτήρια)

Καθημερινό στρες, αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, εντερική μόλυνση από βακτήρια, μύκητες όπως ο καντίντα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, τοξίνωση του οργανισμού.

Το πεπτικό μας σύστημα (πεπτικός σωλήνας) ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Είναι υπεύθυνο για όλη τη διαδικασία της πέψης και χώνεψης των τροφών που τρώμε.

Όταν χωνεύουμε μια τροφή σωστά τη διασπάμε σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά).

eueresthito entero03Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Το παχύ έντερο απορροφά τα υγρά από τα υπολείμματα των τροφών και σιγά σιγά σχηματίζονται τα κόπρανα, τα οποία και αποβάλλονται από τον πρωκτό με την τακτική μας επίσκεψη στην τουαλέτα.

Όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας λειτουργεί σωστά, οι χωνευμένες τροφές μετακινούνται μέσα στα έντερα γρήγορα και αποτελεσματικά με μια διαδικασία συστολής που ονομάζεται περισταλτισμός ή περισταλτική κίνηση.

Όταν έχουμε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου εικάζεται πως τα έντερα είτε συστέλλονται πάρα πολύ έντονα είτε πολύ λιγότερο από το φυσιολογικό πράγμα που κάνει τις χωνευμένες τροφές να κινούνται ή πολύ γρήγορα ή πολύ αργά μέσα στον εντερικό σωλήνα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διαλειμματικά κάποιες φορές έχουμε διάρροια ενώ κάποιες άλλες φορές δυσκοιλιότητα.

Κατά τη σπαστική κολίτιδα, ένα από τα συμπτώματα που βιώνουμε είναι ο πόνος στο στομάχι και σχετίζεται με τον τρόπο που κινούνται οι τροφές μέσα στα έντερα.

Η δυσφορία ξεκινάει όταν η συχνότητα ή η συνοχή των κινήσεων του εντέρου αλλάζει. Κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα (κένωση) η δυσφορία υποχωρεί. Το φούσκωμα επίσης είναι ένας παράγοντας που προκαλεί δυσφορία.

Η φυσική αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου (θεραπεία σπαστικής κολίτιδας)

Όλοι οι άνθρωποι σε τακτά διαστήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια πρόβλημα στα έντερα. Ωστόσο όσοι πάσχουν το από Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου τα συμπτώματα έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση και εμφανίζονται πολύ πιο τακτικά.

Το ΣΕΕ δεν απειλεί τη ζωή μας και δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Ωστόσο επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας.

Τα συμπτώματα και η έντασή τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ενδέχεται να αλλάξουν με τον καιρό.

Για κάποιους η σπαστική κολίτιδα είναι μια χρόνια διαταραχή και επηρεάζει κατά πολύ την καθημερινότητά τους. Για κάποιους άλλους είναι κάτι παροδικό με εξάρσεις αραιά και που.

Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστούμε τη σπαστική κολίτιδα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συμπτώματα είναι να προσδιορίσουμε ποιοι παράγοντες της καθημερινότητάς μας ενδέχεται να μας δημιουργούν πρόβλημα.

Παράγοντες που μπορεί να προκαλούν σπαστική κολίτιδα:eueresthito entero04

 • κάπνισμα
 • μεγάλη κατανάλωση καφέ
 • άγχος και στρες της καθημερινότητας
 • έλλειψη άσκησης
 • καθιστική ζωή / καθιστική εργασία
 • λάθος διατροφή (junk food)
 • τρώμε πολύ γρήγορα χωρίς να μασάμε επαρκώς την κάθε μπουκιά μας

Γενικές διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας

Η αλλαγή στη διατροφή είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που αντιμετωπίζει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Καλό θα είναι να γίνει υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου διατροφολόγου ή γιατρού, όπου θα αναλυθούν τα συμπτώματα και θα προσδιοριστούν οι πιθανοί παράγοντες που τα πυροδοτούν.

Συνήθως η προσέγγιση ξεκινάει με σταδιακή απομάκρυνση τροφών από το διαιτολόγιο του πάσχοντος βδομάδα με τη βδομάδα ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα υποχωρούν.

Για παράδειγμα, τροφές με πολλά λιπαρά και τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη και αλεύρι μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στομάχου σχεδόν στον καθένα. Ωστόσο συγκεκριμένα τρόφιμα όπως:eueresthito entero05

 • fast food (πίτα γύρο, σουβλάκια, σάντουιτς)
 • έτοιμα γεύματα από super market
 • ζάχαρη
 • σοκολάτα
 • γαλακτοκομικά προϊόντα
 • καφεΐνη
 • αλκοόλ

Όλα τα παραπάνω φαίνεται πως πυροδοτούν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις σπαστικής κολίτιδας.
Ο λόγος τα παραπάνω ενδέχεται να προκαλούνται εξάρσεις των συμπτωμάτων είναι:

 1. όξινο περιβάλλον σώματος που πυροδοτεί φλεγμονές
 2. προκαλούν αέρια κατά τη χώνεψη
 3. μειώνουν τον πληθυσμό από φιλικά βακτήρια στο έντερο, πράγμα που κάνει το σύστημα πιο ευάλωτο σε παθογόνους οργανισμούς, μύκητες και παράσιτα.
 4. στρεσσάρουν το γαστρεντερικό σύστημα καθώς είναι τροφές πολύ πτωχές σε θρεπτικά συστατικά και καταληστεύουν τα αποθέματα ενζύμων του σώματος.

Στον αντίποδα μια αλκαλική διατροφή είναι φορτωμένη με θρεπτικά συστατικά και ένζυμα όπως φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, τροφές με προβιοτικά που αναστέλλουν τα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά αποτοξινώνουν και προστατεύουν τον οργανισμό. Τέτοια είναι:

 • Ωφέλιμα λιπαρά: Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο.
 • Το αμινοξύ γλουταμίνη: Η γλουταμίνη προστατεύει και υποστηρίζει τα εντερικά τοιχώματα
 • Αντιοξειδωτικά: αποτοξινώνουν τον οργανισμό και προστατεύουν από τις βλάβες και τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
 • Υψηλής ποιότητας φυτικές ίνες: Συγκεκριμένες φυτικές ίνες δεν προκαλούν ερεθισμό και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου με τακτικές κενώσειςeueresthito entero06
 • Φιλικά βακτήρια: Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά στελέχη υποστηρίζουν την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία και σύσπαση των μυών του εντέρου και υποστηρίζουν τη διαδικασία του περισταλτισμού.

Η διατροφή συνήθως που ακολουθούν όσοι έχουν σπαστική κολίτιδα επιλέγουν απαλά φαγητά όπως λαχανικά στον ατμό, ψάρια, σπόροι χωρίς γλουτένη, φακές, φασόλια, και καλά λιπαρά.

Με την αποφυγή ύποπτων τροφίμων και αλλεργιογόνων μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες εξάρσεων.

Συμπληρώματα διατροφή με ευεργετική δράση για το ευερέθιστο έντερο

Η ομάδα της Healthia με γνώμονα όλα τα παραπάνω προτείνει μια σειρά από εξειδικευμένα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την κάλυψη διατροφικών κενών και όχι μόνο.

alphaALPHA PROBIOTICA. Το Alpha Probiotica της Healthia είναι ένα προβιοτικό ισχυρής δράσης πολλαπλών στελεχών με 4 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια ανά κάψουλα, ισοδύναμο με 8 κουπάκια γιαούρτι, χωρίς όμως τις θερμίδες, ζάχαρη, λίπος, λακτόζη ή άλλο γαλακτοκομικό στέλεχος.

Περιέχει 8 διαφορετικά στελέχη από φιλικά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εξ’ ορισμού κατοικούν σε ένα υγιές έντερο, προσφέροντας έτσι υποστήριξη πολυφασματική τόσο στο λεπτό όσο και στο παχύ έντερο.

Είναι ιδανικό σκεύασμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας όπως το φούσκωμα, τα αέρια εντέρου, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

candida reliefΤο CANDIDA RELIEF είναι ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής πολλαπλών δράσεων γύρω από την καντιντίαση (Candida Albicans), λοιμώξεις από μύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, πεπτικές διαταραχές και υγεία του εντέρου.

Περιέχει 15 αποτελεσματικά δραστικά συστατικά συμπεριλαμβανομένου βιο-ενεργών βοτάνων, προβιοτικών καθώς και άλλων φυσικών στοιχείων που αποτοξινώνουν και προστατεύουν, με αντιβακτηριδιακές αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα συμβάλλει στη σωστή ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου (βακτήρια και μύκητες) και στην ακεραιότητα της γαστρεντερικής οδού ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των φιλικών βακτηρίων και προβιοτικών. Ιδανικό για χρήση σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα, άλευρα και μαγιά.

herbalcHERBAL C. Η βιταμίνη C, επίσης, παίζει καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, στη διαχείριση και τη μείωση οξειδωτικού στρες και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έλλειψή της μπορεί να κάνει τα συμπτώματά και τις βλάβες του οξειδωτικού στρες πολύ χειρότερα. Η συνθετική βιταμίνη C ωστόσο σε αναβράζοντα δισκία έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα (κοντά στο 10%) και μειωμένη δράση.

Η Herbal C της Healthia είναι 100% φυσική βιταμίνη C από 5 πλούσιες πηγές όπως τα κεράσια acerola, τα φραγκοστάφυλα, το άγριο τριαντάφυλλο, ο μαϊντανός και άγρια μαύρα μούρα.

Εκτός από φυσική βιταμίνη C περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καρετονοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία που έχουν εξαιρετικά ευεργετική δράση για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

natura premiumNATURA PREMIUM. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής της Healthia ιδανικό για όσους πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Είναι φυσική πολυβιταμίνη που περιέχει 100% βιολογικά και οργανικά καλλιεργημένα superfoods. Παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτοχημικά που λειτουργούν συνεργιστικά.

Το ευρύτατο φάσμα των μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχει (ένζυμα, φυτοχημικές ενώσεις, διαιτητικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) απορροφούνται εύκολα και άμεσα από τον οργανισμό καθώς είναι στη φυσική τους μορφή, προέρχονται από πιστοποιημένες βιοκαλλιέργειες, έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία και δεν έχει επηρεαστεί η μοριακή τους δομή.

Είναι η ιδανική φυσική πολυβιταμίνη για όσους έχουν στομαχικές διαταραχές και προβλήματα εντέρου με σκοπό την κάλυψη όλων των διατροφικών κενών.

Σχετικά Προϊόντα

 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

  Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

  29.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Αντιμετώπιση Καντιντίασης

  Healthia Candida Relief 517mg για την Αντιμετώπιση Καντιντίασης, 60 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με βότανα για φυσική αντιμετώπιση καντιντίασης (Candida Albicans), λοίμωξη ζυμομύκητες, παθογόνους μικρο-οργανισμούς, βακτήρια, ουρολοίμωξη,…
  Προσθήκη στο καλάθι