ανοσοποιητικό σύστημα

Τροφές που καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία μας, το πώς αισθανόμαστε αλλά και το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ελαχιστοποιεί το ρίσκο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Στον αντίποδα μια διατροφή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει πολλά  επεξεργασμένα τρόφιμα εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας, μπλοκάρει το μεταβολισμό μας, χαλάει τη χλωρίδα του εντέρου και προκαλεί τοξίνωση του οργανισμού. 

Σε αυτό το άρθρο μας παρουσιάζουμε τρόφιμα που όταν τα καταναλώνουμε τακτικά ενδέχεται να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η λευκή ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

immune diet 01Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης προάγει την καλή υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι τροφές που αυξάνουν σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα, όπως η ζάχαρη αλλά και αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνουν την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών όπως παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α), η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία.

Αυτό παρατηρείται συχνά σε άτομα με διαβήτη, καθώς έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φυσιολογικά άτομα. 

Επιπλέον, η ύπαρξη υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να αναστείλει την αντίδραση των ουδετερόφιλων και των φαγοκυττάρων, δύο τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων που συμβάλλουν στην προστασία από τις λοιμώξεις.

  • Με απλά λόγια, όταν έχουμε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρρωσταίνουμε πιο εύκολα –

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία του εντέρου και να οδηγήσουν σε ανισορροπίες της βακτηριακής χλωρίδας, πράγμα που μπορεί επίσης να αλλάξει την ανοσολογική σας απόκριση και να κάνει το σώμα σας πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Μια μελέτη του 2012 σε 562 ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είχαν επίσης χαμηλότερες ανοσολογικές αποκρίσεις και υψηλότερα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη CRP.

Ομοίως, πολλές άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με μειωμένη ανοσολογική απόκριση σε άτομα με διαβήτη.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο εμφάνισης ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

Ο περιορισμός των τροφίμων και των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, όπως παγωτό, κέικ, γλυκά και ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να βελτιώσει τη γενική σας υγεία και να προάγει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352291/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26897277/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024874/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3682070/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768063/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31657690/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761705/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25030783/

Αλμυρά φαγητά, φλεγμονή και αυτοάνοσα νοσήματα

immune diet 03Οι αλμυρές τροφές, όπως τα πατατάκια, τα έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά και το γρήγορο φαγητό (fast food), μπορεί να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σας.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ιστών και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Σε μια μελέτη του 2016, 6 υγιείς άνδρες κατανάλωσαν αρχικά 12 γραμμάρια αλάτι την ημέρα για 50 ημέρες. Ακολούθησαν περίπου 50 ημέρες κατανάλωσης 9 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα και στη συνέχεια κατανάλωση 6 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα για παρόμοια διάρκεια. Τέλος, κατανάλωναν 12 γραμμάρια καθημερινά για άλλες 30 ημέρες.

Στη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι που περιείχε 12 γραμμάρια ημερησίως, οι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μονοκύτταρα και φλεγμονώδεις δείκτες IL-23 και IL-6. Είχαν επίσης χαμηλότερη αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη IL-10, που υποδηλώνει υπερβολική ανοσολογική απόκριση.

Το αλάτι μπορεί επίσης να αναστέλλει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να καταστέλλει την αντιφλεγμονώδη απόκριση, να επηρεάσει προς το χειρότερο τη χλωρίδα του εντέρου και να προάγει τη δημιουργία κυττάρων που εμπλέκονται στην παθογένεια των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στις δυτικές χώρες.

immune diet 02Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τις υπάρχουσες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος.

Ως εκ τούτου, η μείωση της πρόσληψης επιτραπέζιου αλατιού και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5538905/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31060286/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4639973/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30521016/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566149/

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά

Το σώμα μας χρειάζεται τόσο τα ωμέγα-6 όσο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να λειτουργήσει.

Οι δυτικές δίαιτες τείνουν να είναι υψηλές σε ωμέγα-6 λιπαρά και χαμηλές σε ωμέγα-3. Αυτή η ανισορροπία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και ενδεχομένως τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά φαίνεται να προάγουν την έκφραση προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που ενδέχεται να αποδυναμώνουν την ανοσολογική απόκριση, ενώ οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν την παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών και ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία.

Επιπλέον, μελέτες σε άτομα με παχυσαρκία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των ωμέγα-6 λιπαρών και της ανοσολογικής απόκρισης είναι περίπλοκη και απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι ερευνητές συνιστούν να διατηρείτε μια υγιή ισορροπία των ωμέγα-6 προς τα ωμέγα-3 λιπαρά, η οποία θεωρείται ότι είναι περίπου 1:1 έως 4:1, για την προαγωγή της συνολικής υγείας.

immune diet 05Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, όπως σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες, καρύδια και σπόρους chia, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, όπως ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, καλαμποκέλαιο και σογιέλαιο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950146/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25471799/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30648905/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30702198/

Τα τηγανητά φαγητά αυξάνουν το οξειδωτικό στρες

Τα τηγανητά φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια ομάδα μορίων που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοποίησης (AGEs). Τα AEGs σχηματίζονται όταν τα σάκχαρα αντιδρούν με τις πρωτεΐνες ή τα λίπη κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως κατά το τηγάνισμα.

Εάν τα επίπεδα γίνουν πολύ υψηλά στο σώμα σας, τα AGEs προκαλούν φλεγμονή και κυτταρικές βλάβες.

Οι AGEs πιστεύεται ότι αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων:

  • Αυξάνουν τη φλεγμονή
  • Μειώνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • Προκαλούν βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες
  • Επηρεάζουν τη χλωρίδα εντέρου καταστρέφοντας φιλικά βακτήρια

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε ασθένειες όπως η ελονοσία και να αυξήσει τον κίνδυνο ιατρικών καταστάσεων όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιακές παθήσεις.  

Η κατανάλωση λιγότερων immune diet 06τηγανητών φαγητών και τροφίμων, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το τηγανητό κοτόπουλο, η τηγανητή μπριζόλα, το τηγανητό μπέικον και τα τηγανητά ψάρια, θα μειώσει τα επίπεδα των AGEs και τον αντίστοιχο κίνδυνο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704564/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146186/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30513810/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496742/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4807375/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30674467/

Επεξεργασμένα και καβουρδισμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Όπως και τα τηγανητά τρόφιμα, τα επεξεργασμένα και καβουρδισμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που ανέλυσε την περιεκτικότητα σε AGE 549 τροφίμων διαπίστωσε ότι το τηγανητό μπέικον, τα ψητά χοτ ντογκ, τα ψητά μπούτια κοτόπουλου με δέρμα και η ψητή μπριζόλα είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε AGE.

Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε immune diet 07κορεσμένα λιπαρά. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και χαμηλή σε ακόρεστα λίπη μπορεί να συμβάλλουν στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στη συστηματική φλεγμονή και να βλάψουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων και ψημένου κρέατος έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6954080/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26687466/
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2058739218792976
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452244/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6294997/

Το Φαστ Φουντ επηρεάζει το ορμονικό προφίλ και προκαλεί τοξίνωση

Το Φαστ Φουντ έχει συνδεθεί με πολλά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Η πολύ συχνή κατανάλωσή του μπορεί επίσης να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε γρήγορο φαγητό και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, να αυξήσουν τη immune diet 08διαπερατότητα του εντέρου και να προκαλέσουν ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Το Φαστ Φουντ μπορεί επίσης να περιέχει τις χημικές ουσίες φθαλικό δις(2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό διισονύλιο (DiNP), οι οποίες είναι δύο τύποι φθαλικών εστέρων. Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να εισχωρήσουν στα προϊόντα φαστ φουντ κυρίως μέσω της συσκευασίας ή των πλαστικών γαντιών που φοριούνται κατά την προετοιμασία του φαγητού.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό ή ορμονοπαραγωγικό σύστημα του σώματός σας. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών που μπορούν να αποδυναμώσουν την ανοσολογική σας απόκριση στους παθογόνους μικροοργανισμούς και να προκαλέσουν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να μειώσουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704144/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5047792/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482536/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31356917/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490310/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32088434/

Τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά και τροφικά πρόσθετα

Πολλά τρόφιμα, ιδίως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, περιέχουν πρόσθετα για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής στο ράφι, την υφή και τη γεύση. Ορισμένα από αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

immune diet 09Για παράδειγμα, ορισμένοι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για τη βελτίωση της υφής και της διάρκειας ζωής, μπορούν να μεταβάλλουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, να βλάψουν τα τοιχώματα του εντέρου και να προκαλέσουν φλεγμονή, πράγμα που ενδέχεται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) και η πολυσορβική 80 (P80) είναι ευρέως χρησιμοποιούμενοι γαλακτωματοποιητές που έχουν συνδεθεί με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε μελέτες με τρωκτικά.

Ομοίως, μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι το τροφικό πρόσθετο καραγενάνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο και να αναστείλει την ανοσολογική απόκριση, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση αυτών των επιδράσεων.

Τέλος, το σιρόπι καλαμποκιού ή αλλιώς σιρόπι γλυκόζης (HGFCS), το αλάτι, τα τεχνητά γλυκαντικά και το φυσικό πρόσθετο των τροφίμων κιτρικό άλας μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5672138/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25731162/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25887492/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19864123/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24126493/

Υπερβολικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Η πολύ συχνή κατανάλωση εξαιρετικά εξευγενισμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό immune diet 10ψωμί, τα πιτοειδή και τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα, μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αυτοί είναι τύποι τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας, οδηγώντας ενδεχομένως στην αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών και φλεγμονωδών πρωτεϊνών όπως η CRP.

Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου προς το χειρότερο πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η επιλογή τροφίμων με σύνθετους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως αμυλούχα λαχανικά, βρώμη, φρούτα και όσπρια, αντί για εξευγενισμένους υδατάνθρακες είναι έξυπνη για την υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352291/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26897277/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024874/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32936872/

Τεχνητά γλυκαντικά τρόφιμα και ποτά τύπου light και sugar free

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί επηρεάζουν άμεσα τη χλωρίδα του εντέρου προκαλώντας αυξημένη φλεγμονή και χαμηλή ανοσολογική απόκριση.

immune diet 11Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της σουκραλόζης και της σακχαρίνης, μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στα φιλικά σε σχέση με τα παθογόνα βακτήρια του εντέρου. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπερβολική χρήση τεχνητών γλυκαντικών να είναι επιζήμια για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες σε τρωκτικά και περιορισμένες μελέτες περιπτώσεων σε ανθρώπους υποδηλώνουν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση αλλά και επιδείνωση αυτοάνοσων νοσημάτων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941818/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7817779/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522834/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7257251/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7788136/

Συμπληρώματα διατροφής που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Μπορείτε να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό σημαίνει περιορισμό των τροφίμων και των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι, των επεξεργασμένων κρεάτων και των τηγανητών τροφών, τα οποία μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κάνουν να αρρωσταίνετε συχνά και με το παραμικρό. 

Για να υποστηρίξετε το immune diet 12ανοσοποιητικό σας σύστημα, είναι καλύτερο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, τα οποία ως γνωστόν περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. 

Συμπληρωματικά, εάν πιστεύετε ότι έχετε διατροφικά κενά ή αισθάνεστε ότι έχετε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αρρωσταίνετε συχνά, η ομάδα της Healthia θα σας πρότεινε να κάποια ισχυρή πολυβιταμίνη όπως το My Naturals ή το Xtra Vegan Multivits και ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα προβιοτικών για την υποστήριξη της εντερικής χλωρίδας όπως το Alpha Probiotica.

immune diet 13Για περισσότερες επιλογές σκευασμάτων που υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό μπορείτε να δείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

  • πολυβιταμίνη

    Healthia My Naturals 852mg, Φυσική Πολυβιταμίνη, 60 caps

    35.00 Σε απόθεμα
    Το συμπλήρωμα διατροφής My Naturals Φυσική Πολυβιταμίνη της Healthia αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό από φυσικά συστατικά όπως…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

    Healthia Alpha Probiotica 230mg, Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα, 30 caps

    29.50 Σε απόθεμα
    Ψάχνετε τα καλύτερα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα; Το Alpha Probiotica είναι ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες με…
    Προσθήκη στο καλάθι
  • Προσφορά! πολυβιταμίνη για χορτοφάγους

    Healthia Xtra Vegan Multivits, Πολυβιταμίνη για Χορτοφάγους, 60 tablets

    16.80 Σε απόθεμα
    Πολυβιταμίνη για χορτοφάγους / βίγκαν (vegan) με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ιδανική για…
    Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags