Τροφές ενάντια στον καρκίνο

Τροφές ενάντια στον καρκίνο

Το τι τρώμε επηρεάζει σε βάθος χρόνου άμεσα πολλές πτυχές της υγείας μας, καθώς ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Η ανάπτυξη του καρκίνου, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας.

Πολλές τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές φυτοχημικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης του καρκίνου.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων τροφίμων σχετίζεται με χαμηλότερο εμφάνισης και εξάπλωσης της νόσου.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε μια σειρά από τροφές ενάντια στον καρκίνο.

Κουρκουμάς για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τις anticancer food01ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του, είναι μια χημική ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και ακόμη και αντικαρκινική δράση.

Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της κουρκουμίνης σε 44 ασθενείς με αλλοιώσεις στο παχύ έντερο που θα μπορούσαν να έχουν γίνει καρκινικές. Μετά από 30 ημέρες, 4 γραμμάρια κουρκουμίνης ημερησίως μείωσαν τον αριθμό των βλαβών που υπήρχαν κατά 40%.

Σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, διαπιστώθηκε επίσης ότι η κουρκουμίνη μειώνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, στοχεύοντας ένα συγκεκριμένο ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι η κουρκουμίνη βοήθησε στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων στο κεφάλι και στο λαιμό.

Σε άλλες μελέτες η κουρκουμίνη έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21372035/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24550143/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25910231/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26656720/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20385124/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11398177/

Σκόρδο για το αντικαρκινικό συστατικό αλλικίνη

Το ενεργό συστατικό του σκόρδου είναι η αλλικίνη, anticancer food02μια ένωση που έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. 

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης σκόρδου και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη με 543.220 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν πολλά λαχανικά  όπως σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα και κρεμμυδάκια, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου από εκείνους που τα κατανάλωναν σπάνια. 

Μελέτη 471 ανδρών έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη σκόρδου σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολύ σκόρδο, καθώς και φρούτα, λαχανικά με βαθύ κίτρινο χρώμα, σκουροπράσινα λαχανικά και κρεμμύδια, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δεν απομόνωσε την επίδραση του σκόρδου. 

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η κατανάλωση 2-5 γραμμαρίων (περίπου μιας σκελίδας) φρέσκου σκόρδου καθημερινά αρκούν για να έχουμε τα ευεργετικά οφέλη του. 

Ωστόσο, παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ σκόρδου και μειωμένου κινδύνου καρκίνου, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί κατά πόσον άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως η διατροφή, η άσκηση, η αστική μόλυνση και το κάπνισμα αλλά και το στρες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20924970/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11525603/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14757128/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21473867/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12419792/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18065596/

Μπρόκολο και τα σταυρανθή λαχανικά

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια anticancer food03φυτοχημική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και αποδεδειγμένα έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μείωσε το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού έως και 75%. 

Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η θεραπεία ποντικών με σουλφοραφάνη βοήθησε στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και μείωσε το μέγεθος του όγκου σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο συνδέεται με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια ανασκόπηση 35 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθή λαχανικών σχετιζόταν με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του ορθού αλλά και του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση  μπρόκολου μερικές μόνο φορές την εβδομάδα συνοδεύεται από ενδεχόμενα οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ωστόσο πρέπει να πούμε πως οι διαθέσιμες έρευνες δεν δείχνουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο το μπρόκολο μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο στους ανθρώπους.

Αντ’ αυτού, έχει περιοριστεί σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, σε ζώα και σε μελέτες παρατήρησης που είτε διερευνούσαν τις επιδράσεις των σταυρανθή λαχανικών είτε τις επιδράσεις μιας συγκεκριμένης φυτοχημικής ένωσης στο μπρόκολο. Συνεπώς, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20388854/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14514658/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23211939/

Καρότα για τις βιταμίνες και τα καροτενοειδή

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η anticancer food04κατανάλωση περισσότερων καρότων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση εξέτασε τα αποτελέσματα πέντε μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου έως και 26%.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση καρότων συνδέεται με 18% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Μια μελέτη ανέλυσε τη διατροφή 1.266 συμμετεχόντων με και χωρίς καρκίνο του πνεύμονα. Διαπιστώθηκε ότι οι νυν καπνιστές που δεν έτρωγαν καρότα είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν καρότα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. 

Πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καρότου και τις πιθανότητες εμφάνισης ενός καρκίνου. Ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο, όπως η γυμναστική, το άγχος, η ποιότητα διατροφής και άλλα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26819805/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24519559/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3818153/

Ελαιόλαδο για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών

Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο με πολύτιμα anticancer food05θρεπτικά συστατικά για την υγεία και αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον καρκίνο.

Μια μαζική ανασκόπηση που αποτελείτο από 19 μελέτες έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του πεπτικού συστήματος από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τα ποσοστά καρκίνου σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι οι περιοχές με υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου είχαν μειωμένα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αν και οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ελαιολάδου και του καρκίνου, είναι πιθανό να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξεταστούν οι άμεσες επιδράσεις του ελαιολάδου στον καρκίνο στους ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10990479/

Μούρα για τις ανθοκυανίνες

Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε anticancer food06ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές ουσίες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Σε μια ανθρώπινη μελέτη, 25 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα μύρτιλου για επτά ημέρες, το οποίο βρέθηκε να μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 7%.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη δόθηκαν κατεψυγμένα αποξηραμένα μαύρα σμέουρα σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος. Παρατηρήθηκε μείωση σε επίπεδα ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη του καρκίνου.

Μια μελέτη επάνω σε ζώα διαπίστωσε ότι η χορήγηση σε αρουραίους καταψυγμένων αποξηραμένων μαύρων σμέουρων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης όγκων στον οισοφάγο έως και 54% ενώ μείωσε τον συνολικό αριθμό των όγκων έως και 62%.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος μούρων σε αρουραίους αναστέλλει διάφορους βιοδείκτες που σχετίζονται με τον καρκίνο. 

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η συμπερίληψη μιας ή δύο μερίδων μούρων στη διατροφή σας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης καρκίνου.

Λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για μελέτες σε ζώα και μελέτες παρατήρησης που εξετάζουν τις επιδράσεις μιας συγκεντρωμένης δόσης εκχυλίσματος μούρων και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες επάνω σε ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19584076/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26701664/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11507061/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16800776/

Κανέλα για μείωση της φλεγμονής και ρύθμιση του σακχάρου

Η κανέλα είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία, anticancer food07συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα καθώς και στη μείωση της φλεγμονής

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κανέλας ήταν σε θέση να μειώσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει τον θάνατό τους. 

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας κατέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κεφαλής και τραχήλου και μείωσε επίσης σημαντικά το μέγεθος του όγκου.

Μια μελέτη σε ζώα έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα κανέλας προκάλεσε κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα, και συρρίκνωση των όγκων.

Η κατανάλωση 1/2-1 κουταλάκι του γλυκού (2-4 γραμμάρια) κανέλας στη διατροφή σας την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη του καρκίνου και μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα οφέλη, όπως η μείωση του σακχάρου στο αίμα και η μείωση της φλεγμονής.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πώς η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρκίνου στον άνθρωπο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24019277/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629927/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20653974/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26854449/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920880/

Ξηροί καρποί για τα αντιοξειδωτικά, τα πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η anticancer food08κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε τη διατροφή 19.386 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ξηρών καρπών σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 30.708 συμμετέχοντες για διάστημα έως και 30 χρόνια και διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετιζόταν με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ενδομητρίου. 

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένοι τύποι ξηρών καρπών μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Για παράδειγμα, τα φιστίκια Βραζιλίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη. 

Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η σίτιση ποντικών με καρύδια μείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 80% και μείωσε τον αριθμό των όγκων κατά 60%.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η προσθήκη μιας μερίδας καρυδιών στη διατροφή μας κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον.

Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν οι ξηροί καρποί είναι υπεύθυνοι για αυτή τη συσχέτιση ή αν εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26313936/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26081452/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208545/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500939/

Εσπεριδοειδή για την προστασία του αναπνευστικού συστήματος

anticancer food09Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως τα λεμόνια, τα λάιμ, τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα εσπεριδοειδών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Μια ανασκόπηση που εξέτασε εννέα μελέτες διαπίστωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη εσπεριδοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.

Τέλος, μια ανασκόπηση 14 μελετών έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη, ή τουλάχιστον τριών μερίδων την εβδομάδα, εσπεριδοειδών μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 28%.

Οι μελέτες αυτές υποδηλώνουν ότι η συμπερίληψη μερικών μερίδων εσπεριδοειδών στη διατροφή μας κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Λάβετε υπόψη ότι οι μελέτες αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με το πώς τα εσπεριδοειδή επηρεάζουν συγκεκριμένα την ανάπτυξη καρκίνου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19856118/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18824947/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18373174/

Ντομάτες για το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική ένωση που anticancer food010βρίσκεται στις ντομάτες και ευθύνεται για το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους καθώς και για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου και ντομάτας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Μια ανασκόπηση 17 μελετών διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμών ντοματών, μαγειρεμένων ντοματών και λυκοπενίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Μια άλλη μελέτη σε 47.365 άτομα διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη σάλτσας ντομάτας, ειδικότερα, συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ακόμα, να θυμάστε ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ντομάτας και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23883692/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11880478/

Λιπαρά ψάρια

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι μερικές anticancer food011μερίδες ψαριών στη διατροφή μας κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ψαριών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος. 

Μια άλλη μελέτη που παρακολούθησε 478.040 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα στον αντίποδα αύξησαν τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο γαύρος περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Για παράδειγμα, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισής του. 

Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι εμποδίζουν των όγκων και την εξέλιξη ενός καρκίνου. 

Ιδανικά πρέπει να καταναλώνουμε δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για να λάβουμε μια πλούσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, και να μεγιστοποιήσουμε τα δυνητικά οφέλη των θρεπτικών αυτών συστατικών για την υγεία.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί το πώς η κατανάλωση λιπαρών ψαριών επηρεάζει τις πιθανότητες αλλά και τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10393143/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1913932/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470481/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23919748/

Λιναρόσπορος για τα καλά λιπαρά και τις φυτικές ίνες

anticancer food012Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθώς και σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα για την καρδιά, ο λιναρόσπορος μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου και να βοηθήσει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Σε μια μελέτη, 32 γυναίκες με καρκίνο του μαστού έλαβαν καθημερινά είτε ένα μάφιν με λιναρόσπορο είτε ένα εικονικό φάρμακο για πάνω από ένα μήνα.

Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα του λιναρόσπορου είχε μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων δεικτών που μετρούν την ανάπτυξη του όγκου, καθώς και αύξηση του θανάτου των καρκινικών κυττάρων.

Σε μια άλλη μελέτη, 161 άνδρες με καρκίνο του προστάτη έλαβαν θεραπεία με λιναρόσπορο, ο οποίος βρέθηκε να μειώνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες, σύμφωνα με άλλες μελέτες, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15897583/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19064574/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22761771/

Φασόλια για τις φυτικές ίνες

anticancer food013Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια μελέτη παρακολούθησε 1.905 άτομα με ιστορικό όγκων στο παχύ εντέρου και διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα μαγειρεμένα φασόλια έτειναν να έχουν μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του όγκου.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η σίτιση αρουραίων που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου με μαύρα φασόλια ή φασόλια navy, εμπόδισε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων έως και κατά 75%. 

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, η κατανάλωση μερικών μερίδων φασολιών σε εβδομαδιαία βάση αυξάνει την πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες επάνω σε ζώα οι οποίες δείχνουν συσχέτιση αλλά όχι αιτιώδη συνάφεια. Χρειάζονται περισσότερες επάνω σε ανθρώπους για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28064440/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22761771/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588743/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1713264/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12672642/

Σωστή διατροφή και ο ρόλος των συμπληρωμάτων  

Καθώς νέες έρευνες συνεχίζουν να εμφανίζονται, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αν και υπάρχουν πολλές τροφές που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάπλωση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, σε ζώα και σε μελέτες παρατήρησης.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πώς αυτές οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ανάπτυξη του καρκίνου στους ανθρώπους.

Το σίγουρο είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας μας.

Τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται όταν κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιήσει 100% τις καθημερινές διατροφικές του συνήθειες και έχουν στόχο την κάλυψη διατροφικών κενών.

Η ομάδα της Healthia έχει δημιουργήσει μια σειρά από εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, αλλά και εκχυλίσματα βοτάνων με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε πως τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται ως μέρος της διατροφικής προσέγγισης επάνω στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στο καρκίνο και τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής καλό θα ήταν να ρωτήσετε το φαρμακοποιό σας ή να λάβετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • κουρκουμά

  Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • υπερτροφές

  Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

  60.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags