λεμόνι

Λεμόνι. Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες φυτοχημικές ενώσεις με εξαιρετικές ιδιότητες. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι υπεύθυνα για διάφορα οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, τα λεμόνια μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο του βάρους και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Η σάρκα και ο χυμός χρησιμοποιούνται περισσότερο, ενώ τη φλούδα συνήθως την πετάμε. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν έχει μόνο ο χυμός λεμονιού οφέλη για την υγεία.  Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η φλούδα του λεμονιού είναι επίσης γεμάτη από βιοδραστικές ενώσεις που επίσης μπορεί να παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Η διατροφική αξία του λεμονιού

 

Λεμόνι με φλούδα (100 g)

Λεμόνι χωρίς φλούδα  (100 g)

Θερμίδες

21.6 kcal

30,7 kcal 

Υδατάνθρακες

11.6 g

6,6 g

εκ των οποίων σάκχαρα

2.6 g

Πρωτεϊνη

1.3 g

1.1 g

Λίπος

0.3 g

0.3 g

Διαλυτές ίνες

5.1 g

2.9 g

Βιταμίνες

Βιταμίνη C

83.2 mg

56 mg

Βιταμίνη Α

32.4 IU

23.3 IU

Πηγή: USDA Food Composition Databases

Ακολουθούν τεκμηριωμένα οφέλη των λεμονιών για την υγεία σύμφωνα πάντα με έρευνες και μελέτες.

Το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυτικές ενώσεις που αποτρέπουν τις lemon 01κυτταρικές βλάβες καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας.

Η φλούδα λεμονιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά,  συμπεριλαμβανομένου του D-λιμονένιου και της βιταμίνης C.

Η τακτική πρόσληψη φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών όπως το D-λιμονένιο συνδέεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξα ότι η φλούδα λεμονιού είχε ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τη φλούδα γκρέιπφρουτ ή μανταρινιού.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν επίσης ότι το D-λιμονένιο αυξάνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με βλάβες στους ιστούς και την επιτάχυνση της γήρανσης.

Επιπλέον, η βιταμίνη C στη φλούδα λεμονιού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ομοίως προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29427589/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30263362/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28472215/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27510009/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30668410/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29251412/

Ενδέχεται να έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Η φλούδα λεμονιού μπορεί να έχει αρκετές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Ειδικότερα, σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, η φλούδα λεμονιού μείωσε σημαντικά τόσο τον πληθυσμό όσο και την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το εκχύλισμα φλούδας λεμονιού καταπολέμησε έναν ανθεκτικό στα φάρμακα μύκητα που προκαλεί δερματικές λοιμώξεις.

Παρά αυτά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, απαιτούνται μελέτες επάνω σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν ιδιότητες και δράσεις.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11041258/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24443967/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6026940/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24486863/

Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος 

Το εκχύλισμα φλούδας λεμονιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα λόγω lemon 02της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C. 

Μια μελέτη 15 ημερών που έδωσε σε ψάρια αφυδατωμένη φλούδα λεμονιού έδειξε βελτιωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 82 μελετών διαπίστωσε ότι 1-2 γραμμάρια βιταμίνης C την ημέρα μειώνουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και κατά 14% στα παιδιά. 

Η βιταμίνη C συσσωρεύεται επίσης στα φαγοκύτταρα, έναν τύπο κυττάρων που καταστρέφουν τις βλαβερές ενώσεις που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27510009/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28359944/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29853961/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19263912/

Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου διαφόρων μορφών

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα εσπεριδοειδή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο κάποιες άλλες μελέτες δεν διαπίστωσαν κάποια επίδραση. 

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι τα συστατικά των λεμονιών σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, ενδέχεται να μην lemon 03έχουν την ίδια επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα λεμόνια – όπως το λιμονένιο και η ναρινγενίνη – θα μπορούσαν να έχουν αντικαρκινική δράση, αλλά αυτή η υπόθεση χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. 

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το D-λιμονένιο, μια ένωση που βρίσκεται στο έλαιο λεμονιού, έχει όντως αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Μια άλλη μελέτη χρησιμοποίησε πολτό από μανταρίνια που περιείχε τις φυτικές ενώσεις β-κρυπτοξανθίνη και εσπεριδίνη, οι οποίες βρίσκονται επίσης στα λεμόνια.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι ενώσεις αυτές εμπόδισαν την ανάπτυξη κακοήθων όγκων στη γλώσσα, τους πνεύμονες και το παχύ έντερο τρωκτικών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια πολύ υψηλή δόση των χημικών ουσιών – πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα παίρνατε τρώγοντας λεμόνια ή πορτοκάλια.

Ενώ ορισμένες φυτοχημικές ενώσεις από τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή μπορεί να έχουν αντικαρκινικές δυνατότητες, δεν υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα λεμόνια μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο στους ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18824947/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18373174/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23117440/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22056335/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7948106/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25514618/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8237062/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10082788/

Η φλούδα λεμονιού επίσης μπορεί να έχει αρκετές αντικαρκινικές ιδιότητες

Η τακτική πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου ενώ η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη των μεταλλαγμένων καρκινικών κυττάρων. 

lemon 04Το D-λιμονένιο μπορεί επίσης να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά κατά του καρκίνου του στομάχου. 

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η ένωση αυτή βοήθησε στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του στομάχου. Ομοίως, μια μελέτη 52 εβδομάδων σε αρουραίους σημείωσε ότι διαφορετικές συγκεντρώσεις D-λιμονένιου ανέστειλαν τον καρκίνο του στομάχου αυξάνοντας το ποσοστό θανάτου των μεταλλαγμένων κυττάρων. 

Παρ’ όλα αυτά, η φλούδα λεμονιού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται θεραπεία ή φάρμακο για τον καρκίνο. Απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307599/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23349849/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467443/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12921557/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10374833/

Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς

Τα λεμόνια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα λεμόνι παρέχει περίπου 31 mg βιταμίνης C, δηλαδή το 51% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI).

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που θεωρείται ότι κάνει καλό στην καρδιά σας. Οι φυτικές ίνες και οι φυτοχημικές ενώσεις στα λεμόνια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 24 γραμμαρίων εκχυλίσματος ινών εσπεριδοειδών καθημερινά για ένα μήνα μείωσε τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται στα λεμόνια – συγκεκριμένα η εσπεριδίνη και η διοσμίνη – έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. 

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη C και η πηκτίνη – η κύρια φυτική ίνα στη φλούδα λεμονιού – μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση 14 μελετών σε 344.488 άτομα διαπίστωσε ότι μια μέση αύξηση 10 mg φλαβονοειδών την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 5%. 

Επιπλέον, σε μια μελέτη σε ποντίκια με παχυσαρκία, το D-λιμονένιο μείωσε το σάκχαρο στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, ενώ αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 60 παιδιά με υπερβολικό βάρος σημείωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση σκόνης λεμονιού (που περιέχει φλούδα) οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL (κακής) χοληστερόλης. 

Η πηκτίνη στις φλούδες λεμονιού μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνοντας την απέκκριση των χολικών οξέων, τα οποία παράγονται από το συκώτι σας και δεσμεύουν τη χοληστερόλη. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11412050/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23254473/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531705801757
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15186844/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12482628/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23953879/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23838456/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307599/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11990004/

Η τακτική κατανάλωση λεμονιών βοηθάει στην απώλεια βάρους

Τα λεμόνια συνιστώνται συχνά ως τροφή για την απώλεια βάρους και υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

lemon 05Μια κοινή θεωρία είναι ότι η πηκτίνη που περιέχουν διαστέλλεται στο στομάχι, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Όμως πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε τα λεμόνια ολόκληρα. Και επειδή ο χυμός λεμονιού δεν περιέχει πηκτίνη, τα ποτά με χυμό λεμονιού δεν δημιουργούν πληρότητα με τον ίδιο τρόπο.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η κατανάλωση νερού αυξάνει προσωρινά τον αριθμό των θερμίδων που καίτε, οπότε μπορεί να είναι το ίδιο το νερό που βοηθά στην απώλεια βάρους – όχι το λεμόνι. 

Άλλες θεωρίες υποδηλώνουν ότι οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ενώσεις στα εκχυλίσματα λεμονιών μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της αύξησης του σωματικού βάρους με διάφορους τρόπους.

Σε μια μελέτη, ποντίκια που ακολουθούσαν παχυντική διατροφή έλαβαν πολυφαινόλες λεμονιού που εξήχθησαν από τη φλούδα. Αυτά πήραν λιγότερο βάρος και σωματικό λίπος από άλλα ποντίκια.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα απώλειας βάρους των συστατικών του λεμονιού στους ανθρώπους.

Σχετικές έρευνες και μελέτες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14671205/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17519319/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19015756/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25022990/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/

Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά

 Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρά κομμάτια που σχηματίζονται όταν τα lemon 06υποπαράγωγα του μεταβολισμού κρυσταλλώνονται και συσσωρεύονται στα νεφρά.

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει πέτρες στα νεφρά τείνουν να ξαναεμφανίσουν.

Το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού των λίθων στα νεφρά αυξάνοντας τον όγκο των ούρων και αυξάνοντας το pH των ούρων, δημιουργώντας έτσι ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. 

Μόλις 1/2 φλιτζάνι (125 ml) από χυμό λεμονιού την ημέρα μπορεί να παρέχει αρκετό κιτρικό οξύ για να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πετρών σε άτομα που τους έχουν ήδη εμφανίσει.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι η λεμονάδα προλαμβάνει αποτελεσματικά τις πέτρες στα νεφρά, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλουν καθώς άλλες μελέτες δεν έδειξαν καμία επίδραση.

Ως εκ τούτου, περισσότερες καλά διεξαχθείσες μελέτες πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον ο χυμός λεμονιού επηρεάζει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Σχετικές έρευνες και μελέτες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18290732/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26150027/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8709360/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17382731/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4265710/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24519664/

Ενδέχεται να θεραπεύει χολόλιθους

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το D-λιμονένιο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των χολόλιθων – σκληρών εναποθέσεων που μπορεί να αναπτυχθούν στη χοληδόχο κύστη σας.

Σε μια μελέτη σε 200 άτομα με χολόλιθους, το 48% όσων έκαναν ένεση με διάλυμα που περιείχε D-λιμονένιου παρουσίασαν πλήρη εξαφάνιση των χολόλιθων, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα παρακολούθησης είναι απαραίτητη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18072821/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1988264/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1526435/

Προστατεύει από την αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία είναι αρκετά συχνή. Εμφανίζεται όταν δεν lemon 07λαμβάνετε αρκετό σίδηρο από τις τροφές που τρώτε.

Τα λεμόνια περιέχουν λίγο σίδηρο, αλλά κυρίως προλαμβάνουν την αναιμία βελτιώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές πηγές. 

Το έντερο απορροφά πολύ εύκολα το σίδηρο από το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια (γνωστός ως αιμικός σίδηρος), ενώ ο σίδηρος από φυτικές πηγές (μη αιμικός σίδηρος) δεν απορροφάτε όχι τόσο εύκολα. Ωστόσο, η απορρόφηση αυτή μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση βιταμίνης C και κιτρικού οξέος.

Επειδή τα λεμόνια περιέχουν τόσο βιταμίνη C όσο και κιτρικό οξύ, μπορούν να προστατεύσουν από την αναιμία, εξασφαλίζοντας ότι απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3593665/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469253/

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος 

Τα λεμόνια αποτελούνται από περίπου 10% υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή διαλυτών φυτικών ινών και απλών σακχάρων.

lemon 08Η κύρια φυτική ίνα στα λεμόνια είναι η πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας που συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να επιβραδύνουν την πέψη των σακχάρων και των αμύλων. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, για να λάβετε τα οφέλη των φυτικών ινών από τα λεμόνια, πρέπει να φάτε τον πολτό τους.

Οι άνθρωποι που πίνουν χυμό λεμονιού, χωρίς τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στον πολτό, χάνουν τα οφέλη των φυτικών ινών.

Σχετικές έρευνες και μελέτες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22401879/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254008/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21332763/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23609775/

Συμπέρασμα

Τα λεμόνια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, διαλυτές φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις που τους προσδίδουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Τα λεμόνια μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αναιμίας, πέτρας στα νεφρά, πεπτικών προβλημάτων και καρκίνου.

Τα λεμόνια δεν είναι μόνο ένα πολύ υγιεινό φρούτο, αλλά έχουν επίσης μια ξεχωριστή, ευχάριστη γεύση και μυρωδιά που τα καθιστούν μια εξαιρετική προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά.

Φυσική βιταμίνη C καθώς και όλα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το λεμόνι και η φλούδα του θα βρείτε στο συμπλήρωμα διατροφής HERBAL C καθώς και στο SUPER GREENS PLUS Healthia που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Σχετικά Προϊόντα

 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • υπερτροφές

  Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

  60.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags