υποθυρεοειδισμό

Δίαιτα για υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης, της επιδιόρθωσης των κυττάρων ενώ επίσης συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα όπως κούραση, τριχόπτωση, αύξηση βάρους, αίσθημα ψύχους και αίσθημα κατάθλιψης. 

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει περίπου το 1-2% των ανθρώπων παγκοσμίως ενώ είναι δέκα φορές πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες από ότι τους άνδρες.

Οι τροφές από μόνες τους δεν θεραπεύουν τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, ένας συνδυασμός των σωστών θρεπτικών συστατικών και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων σας.

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε περιγράφει την καλύτερη δίαιτα για τον υποθυρεοειδισμό, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που πρέπει να τρώτε και των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε βάση ερευνών.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται κοντά στη βάση του λαιμού μας.

Παράγει και αποθηκεύει θυρεοειδικές ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν ypothuroeidismos001κάθε κύτταρο του σώματός μας.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας λαμβάνει ένα σήμα που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Το σήμα αυτό αποστέλλεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου σας, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, ακόμη και όταν υπάρχει άφθονη TSH. Αυτό ονομάζεται πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός και είναι ο πιο κοινός τύπος υποθυρεοειδισμού.

Περίπου το 90% του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον θυρεοειδή αδένα.

Άλλες αιτίες πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού είναι η έλλειψη ιωδίου, κάποια γενετική διαταραχή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί μέρος του θυρεοειδούς.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο θυρεοειδής αδένας δεν λαμβάνει αρκετή TSH. Αυτό συμβαίνει όταν η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά και ονομάζεται δευτερογενής υποθυρεοειδισμός.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι πολύ σημαντικές. Βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης, της επιδιόρθωσης των κυττάρων και του μεταβολισμού – της διαδικασίας με την οποία το σώμα μας μετατρέπει αυτό που τρώτε σε ενέργεια.

Ο μεταβολισμός μας επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας και το ρυθμό με τον οποίο καίμε θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται κόπωση, κρυώνουν και μπορεί να παίρνουν εύκολα βάρος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3066320/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279601/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336049/

Πώς επηρεάζετε ο μεταβολισμός από τον υποθυρεοειδισμό;

Η θυρεοειδής ορμόνη συμβάλλει στον έλεγχο της ταχύτητας του μεταβολισμού σας. Όσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας.

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό παράγουν λιγότερη θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πιο αργό μεταβολισμό και καίνε λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Το να έχετε αργό μεταβολισμό συνεπάγεται αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Μπορεί να κουράζεστε, να έχετε αυξημένα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και να  δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος.

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό και δυσκολεύεστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, δοκιμάστε να κάνετε μέτριας ή υψηλής έντασης αεροβική άσκηση.

Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις όπως ypothuroeidismos002γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, πεζοπορία και κωπηλασία.

Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια αλλά και η υψηλής έντασης αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας. 

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθούν στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού σας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4044302/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678003/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά όταν έχουμε υποθυρεοειδισμό;

 Αρκετά είναι τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία και εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς.

 • Ιώδιο

ypothuroeidismos003Το ιώδιο είναι ένα βασικό μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Τα άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι πολύ συχνή και επηρεάζει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, είναι λιγότερο συχνή σε άτομα από ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, όπου το ιωδιούχο αλάτι και τα πλούσια σε ιώδιο θαλασσινά είναι ευρέως διαθέσιμα.

Εάν έχετε έλλειψη ιωδίου, σκεφτείτε να προσθέσετε ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι στα γεύματά σας ή να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο, όπως ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά και αυγά.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25591468/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2634852/

 • Σελήνιο

 Το σελήνιο συμβάλλει στην “ενεργοποίηση” των θυρεοειδικών ορμονών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα.  

Αυτό το απαραίτητο μέταλλο έχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή αδένα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

ypothuroeidismos004Η προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε σελήνιο στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σεληνίου σας. Αυτό περιλαμβάνει τα καρύδια Βραζιλίας, τον τόνο, τις σαρδέλες, τα αυγά και τα όσπρια.

Ωστόσο, αποφύγετε τη λήψη συμπληρώματος σεληνίου, εκτός αν σας το συμβουλεύσει ο γιατρός σας. Σε μεγάλες δόσεις το σελήνιο μπορεί να είναι τοξικό.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2721352/
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/415585

 • Ψευδάργυρος

 Όπως και το σελήνιο, ο ψευδάργυρος βοηθά τον οργανισμό να “ενεργοποιήσει” τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ρυθμίσει την TSH, την ορμόνη που λέει στον θυρεοειδή αδένα να απελευθερώσει θυρεοειδικές ορμόνες. 

Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι ypothuroeidismos005σχετικά σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε αφθονία στις τροφές.

Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να στοχεύσετε στην κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε ψευδάργυρο, όπως τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.karger.com/Article/Abstract/103324
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17541266/

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι επιβλαβή και πρέπει να αποφεύγονται;

 Αρκετά θρεπτικά συστατικά μπορεί να βλάψουν την υγεία των ατόμων με υποθυρεοειδισμό.

Βρογχοκηλογόνα 

 Τα βρογχοκηλογόνα (goitrogens) είναι ρύποι που μπλοκάρουν τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδους αδένα.

Παίρνουν το όνομά τους από τον όρο βρογχοκήλη, ο οποίος είναι ένας διογκωμένος θυρεοειδής αδένας που μπορεί να εμφανιστεί με υποθυρεοειδισμό.

Παραδόξως, πολλά κοινά τρόφιμα περιέχουν βρογχοκηλογόνα συμπεριλαμβανομένων:

 • τρόφιμα που περιέχουνypothuroeidismos006 σόγια: φασόλια σόγιας, τόφου, τέμπε, ενταμάμε κ.λπ.
 • ορισμένα λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.
 • φρούτα και αμυλούχα φυτά: γλυκοπατάτες, μανιόκα, ροδάκινα, φράουλες κ.λπ.
 • ξηροί καρποί και σπόροι: κεχρί, κουκουνάρι, φιστίκια κ.λπ.

Θεωρητικά, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν τα βρογχοκηλογόνα. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα μόνο για άτομα που έχουν έλλειψη ιωδίου ή τρώνε μεγάλες ποσότητες βρογχοκηλογόνα. 

Πρέπει να επισημάνουμε πως το μαγείρεμα των τροφίμων με βρογχοκηλογόνα μπορεί να αδρανοποιήσει αυτές τις ενώσεις. 

Μια εξαίρεση στα παραπάνω τρόφιμα είναι το μαργαριταρένιο κεχρί. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το μαργαριταρένιο κεχρί μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ακόμη και αν δεν έχετε έλλειψη ιωδίου. 

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153292/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8675242/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241182/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2419242/

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε πολλά τρόφιμα αν έχετε υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, οι τροφές που περιέχουν βρογχοκηλογόνα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ιδανικά μαγειρεμένες.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν έχετε υποθυρεοειδισμό, καθώς μπορεί να πάρετε εύκολα βάρος.

Ακολουθεί ένας κατάλογος τροφίμων και συμπληρωμάτων που πρέπει να αποφεύγετε:

 • κεχρί: όλες οι ποικιλίες
 • πολύ επεξεργασμένα ypothuroeidismos007τρόφιμα: χοτ ντογκ, κέικ, μπισκότα κ.λπ.
 • τα συμπληρώματα διατροφής: Οι επαρκείς προσλήψεις σεληνίου και ιωδίου είναι απαραίτητες για την υγεία του θυρεοειδούς, αλλά η υπερβολική πρόσληψη ενός από τα δύο μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα με σελήνιο και ιώδιο μόνο εάν ο γιατρός σας έχει δώσει σχετικές οδηγίες.

Ακολουθεί ένας κατάλογος τροφίμων που μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν γοϊτρογόνα ή προκαλούν θέματα στο θυρεοειδή εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

 • τρόφιμα με βάση τη σόγια: τόφου, τέμπε, φασόλια edamame, γάλα σόγιας κ.λπ.
 • σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, λάχανο κ.λπ.
 • ορισμένα φρούτα: ροδάκινα, αχλάδια και φράουλες
 • ποτά: καφές, πράσινο τσάι και αλκοόλ – αυτά τα ποτά μπορεί να ερεθίσουν τον θυρεοειδή αδένα σας

Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε

 Υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων που καλό θα ήταν να καταναλώνονται τακτικά από άτομα με υποθυρεοειδισμό, όπως:

 • αυγά: τα ολόκληρα αυγά είναι τα καλύτερα, καθώς μεγάλο μέρος του ιωδίου και του σεληνίου βρίσκονται στον κρόκο, ενώ το ασπράδι είναι γεμάτο πρωτεΐνες
 • κρέας: όλα τα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του αρνιού, του βοδινού κρέατος, του κοτόπουλου κ.λπ.
 • ψάρια: όλα τα θαλασσινά, όπως σολομός, τόνος, γαρίδες κ.λπ.
 • λαχανικά: όλα τα λαχανικά – τα σταυρανθή λαχανικά είναι καλό να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, ειδικά όταν είναι μαγειρεμέναypothuroeidismos008
 • φρούτα: όλα τα άλλα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, των μπανανών, των πορτοκαλιών, των ντοματών κ.λπ.
 • δημητριακά και σπόροι χωρίς γλουτένη: ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, σπόροι τσία και λιναρόσπορος
 • γαλακτοκομικά: όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.λπ.
 • ποτά: νερό και άλλα ποτά χωρίς καφεΐνη

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να τρώνε μια δίαιτα βασισμένη στα λαχανικά, τα φρούτα και τα άπαχα κρέατα. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πολύ χορταστικά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.

Παραδείγματα γευμάτων για άτομα με υποθυρεοειδισμό

 Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από γεύματα που θα μπορούσαν να καταναλώσουν άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Παρέχουν μια αρκετά καλή ποσότητα πρωτεΐνης, έχουν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα υδατανθράκων και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα θυρεοειδικά σας φάρμακα τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν από το πρώτο σας γεύμα ή όπως σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός σας. Θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο και ο σίδηρος μπορεί να εμποδίσουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει σωστά τα φάρμακα για τον θυρεοειδή.

Σχετική πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092723/

Παραδείγματα πρωινού

 • τοστ με αυγά
 • πλιγούρι βρώμης
 • ελληνικό γιαούρτι με σπόρους τσίαypothuroeidismos009
 • τυρί cottage με ηλιόσπορούς ή κολοκυθόσπορους
 • smoothie μπανάνα, πράσινο μήλα και μούρα
 • αυγά με μανιτάρια και ντοματίνια
 • ομελέτα με λαχανικά όπως πιπεριές πολύχρωμες και κολοκυθάκια

Παραδείγματα μεσημεριανού

 • σαλάτα με κοτόπουλο και 2-3 καρύδια Βραζιλίας
 • σαλάτα με σολομό σχάρας
 • σαρδέλες ψητές με πράσινη σαλάτα
 • γαύρος στο φούρνο με πιπεριές, ελαιόλαδο και ρίγανη
 • φιλέτο ψαριού με ψητά ypothuroeidismos0010λαχανικά και φρέσκο ελαιόλαδο
 • στήθος κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές
 • μπριζόλα στη σχάρα με ποικιλία βραστών λαχανικών
 • σαλάτα με τόνο, αυγό, ντοματίνια και ηλιόσπορους
 • σαλάτα με κινόα, αυγά βραστά, ξηρούς καρπούς, πολύχρωμες πιπεριές, ντοματίνια και φρέσκο κρεμμύδι

Παραδείγματα βραδινού δείπνου

 • με λαχανικά τηγανητά και ρύζι μπασμάτι
 • ψάρι ψητό με λάδι, λεμόνι, θυμάρι και μαύρο πιπέρι σερβιρισμένο με λαχανικά στον ατμό
 • γαρίδες ψητές με σαλάτα κινόα και ντοματίνια
 • άπαχο μοσχάρι με λαχανικά στον ατμόypothuroeidismos0011
 • ψαρονέφρι με ψητά λαχανικά και baby πατάτες
 • σπιτική πίτσα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι ξηρό, ρίγανη, ελιές και τυρί φέτα
 • τορτίγια ολικής με κοτόπουλο και σως γιαουρτιού
 • τορτίγια ολικής με τόνο και αυγό

Παραδείγματα σνακ – δεκατιανών

 • 1 φρούτο εποχήςypothuroeidismos0012
 • 1 χούφτα μούρα
 • Φράουλες
 • Τυρί cottage
 • 10 ωμά αμύγδαλα
 • 5 ωμά καρύδια
 • 2-3 φιστίκια Βραζιλίας
 • 1 μπανάνα (όχι πολύ ώριμη κατά προτίμηση)
 • 2 φέτες κίτρινο τυρί άπαχο (5-10% λιπαρά)
 • Ντοματίνια και αγγούρι

Συμβουλές για να μην παχύνετε εάν έχετε υποθυρεοειδισμό 

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό είναι πολύ εύκολο να πάρετε βάρος λόγω του αργού μεταβολισμού και των χαμηλών καύσεων.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

 1. Κοιμηθείτε αρκετά. Επιδιώξτε να κοιμάστε 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ο λιγότερος ύπνος συνδέεται με την αύξηση του λίπους, ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.
 2. Να τρώτε συνειδητά. Η ενσυνείδητη διατροφή περιλαμβάνει την προσοχή στο τι τρώμε, γιατί το τρώμε και πόσο γρήγορα τρώμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το φαγητό μας σίγουρα συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο, τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας των τροφών. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
 3. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό. Η γιόγκα και ο ypothuroeidismos0013διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφορτιστείτε και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
 4. Δοκιμάστε να ακολουθήστε δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες. Η κατανάλωση χαμηλής έως μέτριας ποσότητας υδατανθράκων είναι πολύ αποτελεσματική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ωστόσο, αποφύγετε την αυστηρή κετογονική δίαιτα, καθώς η κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας.

Ενώ είναι εύκολο να πάρετε βάρος όταν έχετε υποθυρεοειδισμό, πολλές στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να ξεκουράζεστε αρκετά, να τρώτε μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης και να ασκείστε στην προσεκτική διατροφή.

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη του θυρεοειδούς αδένα

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia έχει δημιουργήσει μια σειρά από εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής ως μέρος της διατροφικής προσέγγισης και παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, ενδέχεται να έχουν ευεργετική δράση για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Τα περισσότερα σκευάσματα είναι συνδυασμοί από βότανα, εκχυλίσματα και υπερτροφές που έχουν συνεργιστική δράση. Με απλά λόγια το ένα συστατικό αυξάνει τη δράση ή την απορρόφηση του άλλου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις φόρμουλες και τα συστατικά με ένα κλικ ΕΔΩ.

Επιπλέον έχει σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο πακέτο 3 συμπληρωμάτων διατροφή που λέγεται THYROID BALANCE και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. (βάζεις εικόνα)

Σχετικά Προϊόντα

 • Θυρεοειδούς Αδένα

  Healthia Thyroid Balance, Πακέτο για την Φυσιολογική Λειτουργία του Θυρεοειδούς Αδένα

  53.60 Σε απόθεμα
  Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Συνδυασμός από βιταμίνες, πολύτιμα…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags