Βιταμίνη Β6

Βιταμίνη Β6. Ιδιότητες, οφέλη αλλά και παρενέργειες για την υγεία

Η Βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα σας για διάφορες λειτουργίες. Έχει οφέλη πολλαπλά για την υγεία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και της βελτίωσης της διάθεσης.

Είναι σημαντική για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και των υδατανθράκων καθώς και για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και νευροδιαβιβαστών.

Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του τη Βιταμίνη Β6, επομένως πρέπει να την λαμβάνουμε από τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή Βιταμίνη Β6 μέσω της διατροφής τους. Ωστόσο ορισμένες ομάδες πληθυσμού ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας.

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Β6 είναι σημαντική για τη βέλτιστη υγεία ενώ μπορεί ακόμη και να προλάβει ή να θεραπεύσει χρόνιες ασθένειες.

Η Βιταμίνη Β6 έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα και παίζει καθοριστικό ρόλο σε περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσει. Ένας από τους κύριους ρόλους της είναι να βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας.

Η Βιταμίνη Β6 έχει επίσης ενεργό ρόλο:vitamin B6 01

 • στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας
 • στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης
 • στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι το τμήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 είναι σχετικά σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή τους.

Σχετικές πηγές:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20110903/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/

Πόση Βιταμίνη Β6 πρέπει να λαμβάνω κάθε μέρα;

Ένας αριθμός παραγόντων θα επηρεάσει την ημερήσια ανάγκη ενός ατόμου για βιταμίνη Β6, καθώς σχετίζεται με διάφορες πτυχές του μεταβολισμού ενός ατόμου.

Σύμφωνα με την ODS  οι συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες (RDA) για τη βιταμίνη Β6 είναι:

Ηλικία       Άνδρας   Γυναίκα
0-6 μήνες   0,1 mg     0,1 mg
7-12 μηνών 0,3 mg   0,3 mg
1-3 έτη         0,5 mg   0,5 mg
4-8 έτη         0,6 mg   0,6 mg
9-13 έτη      1,0 mg   1,0 mg
14-18 ετών 1,3 mg   1,2 mg
19-50 ετών 1,3 mg   1,3 mg
51+ έτη       1,7 mg   1,5 mg

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – 1,9 mg

Κατά τη γαλουχία – 2,0 mg

Σχετική πηγή: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 είναι ασυνήθιστη, ωστόσο όμως μπορεί να προκύψει εάν ένα άτομο έχει κακή εντερική απορρόφηση ή λαμβάνει οιστρογόνα, κορτικοστεροειδή, αντισπασμωδικά ή κάποια άλλα φάρμακα.

Συχνά η έλλειψη της βιταμίνης Β6 συνδέεται με χαμηλά επίπεδα άλλων βιταμινών Β, όπως η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.

Η μακροχρόνια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανεπάρκεια Β6, όπως και ο υποθυρεοειδισμός και ο διαβήτης.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν:vitamin B6 02

 • περιφερική νευροπάθεια με μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και πόνο στα χέρια και τα πόδια
 • αναιμία
 • επιληπτικές κρίσεις
 • κατάθλιψη
 • σύγχυση
 • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο που μοιάζει με πελλάγρα, με συμπτώματα όπως:

 • σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
 • φλεγμονή της γλώσσας ή γλωσσίτιδα
 • φλεγμονή και σκασίματα των χειλιών, γνωστή ως χείλωση

Στα βρέφη, οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά από θεραπεία με αντισπασμωδικά.

Ορισμένα συμπτώματα ανεπάρκειας, όπως η περιφερική νευροπάθεια, μπορεί να γίνουν χρόνιες παθήσεις.

Παρακάτω θα δούμε όλες τις ιδιότητες και τα οφέλη που έχει η βιταμίνη Β6 σύμφωνα με αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει.

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA).

Η βιταμίνη Β6 μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη μείωση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη και άλλα ψυχιατρικά ζητήματα.

vitamin B6 03Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα και προσλήψεις βιταμίνης Β6 στο αίμα, ιδίως σε ηλικιωμένους ενήλικες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Μια μελέτη σε 250 ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα διπλασίαζαν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Ωστόσο, η χρήση της βιταμίνης Β6 για την πρόληψη ή τη θεραπεία της κατάθλιψης δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

Μια ελεγχόμενη διετής μελέτη σε περίπου 300 ηλικιωμένους άνδρες που δεν είχαν κατάθλιψη, στην αρχή διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπαιρναν συμπλήρωμα με Β6, φυλλικό οξύ (Β9) και Β12 είχαν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16763894/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18494537/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17541043/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17729191/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15479988/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18838531/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18557664/

Συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να παίζει ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ωστόσο οι έρευνες είναι αντικρουόμενες.

vitamin B6 04Από τη μία πλευρά, η Β6 μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη σε 156 ενήλικες με υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης και ήπια γνωστική εξασθένηση διαπίστωσε ότι η λήψη υψηλών δόσεων Β6, Β12 και φυλλικού οξέος (Β9) μείωσε την ομοκυστεΐνη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι ευάλωτες στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η μείωση της ομοκυστεΐνης μεταφράζεται σε βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας ή σε βραδύτερο ρυθμό γνωστικής εξασθένησης.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε περισσότερους από 400 ενήλικες με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ διαπίστωσε ότι υψηλές δόσεις Β6, Β12 και φυλλικού οξέος μείωσαν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, αλλά δεν επιβράδυναν την έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 19 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση Β6, Β12 και φυλλικού οξέος μόνη της ή σε συνδυασμό δεν βελτίωσε την εγκεφαλική λειτουργία ούτε μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες που να εξετάζουν την επίδραση της βιταμίνης Β6 από μόνη της στα επίπεδα ομοκυστεΐνης και στην εγκεφαλική λειτουργία για να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος αυτής της βιταμίνης στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14584010/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11844848/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19484711/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23690582/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18854539/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22232016/

Μπορεί να προλαμβάνει ή και να θεραπεύσει την αναιμία βοηθώντας την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Λόγω του ρόλου της στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η βιταμίνη Β6 μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας που προκαλείται από ανεπάρκεια.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που παρέχει οξυγόνο στα κύτταρά σας. Όταν έχετε χαμηλή αιμοσφαιρίνη, τα κύτταρά σας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αναπτύξετε αναιμία και να αισθάνεστε αδύναμοι ή κουρασμένοι.

vitamin B6 05Μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 με την σιδηροπενική αναιμία, ιδίως σε έγκυες γυναίκες και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ωστόσο, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 θεωρείται σπάνια στους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οπότε υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη χρήση της Β6 για τη θεραπεία της αναιμίας.

Μια μελέτη που έγινε σε μια 72χρονη γυναίκα με αναιμία λόγω χαμηλής ποσότητας Β6 διαπίστωσε ότι η θεραπεία με την πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Β6 βελτίωσε τα συμπτώματα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη 75 mg βιταμίνης Β6 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωσε τα συμπτώματα της αναιμίας σε 56 έγκυες γυναίκες που δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία με σίδηρο.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Β6 στη θεραπεία της αναιμίας σε πληθυσμούς εκτός από εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών Β, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι ενήλικες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17260529/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19920848/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11053510/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1588335/

Μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ή PMS

Η βιταμίνη Β6 έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ή PMS, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και της ευερεθιστότητας.

vitamin B6 06Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η Β6 βοηθά στα συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το PMS λόγω του ρόλου της στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Μια τρίμηνη μελέτη σε περισσότερες από 60 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη 50 mg βιταμίνης Β6 βελτίωσε κατά 69% τα συμπτώματα του PMS, όπως κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και κούραση.

Ωστόσο, οι γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο ανέφεραν επίσης βελτιωμένα συμπτώματα PMS, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος βιταμίνης Β6 μπορεί να οφειλόταν εν μέρει σε φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι 50 mg βιταμίνης Β6 μαζί με 200 mg μαγνησίου την ημέρα μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα του PMS, συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών της διάθεσης, της ευερεθιστότητας και του άγχους, κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, περιορίζονται από το μικρό μέγεθος του δείγματος και τη μικρή διάρκεια. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Β6 στη βελτίωση των συμπτωμάτων του PMS προτού γίνουν συστάσεις.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2558186/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10746516/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27878/

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η βιταμίνη Β6 χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, αποτελεί συστατικό ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της πρωινής ναυτίας.

vitamin B6 07Οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα σίγουροι γιατί η βιταμίνη Β6 βοηθάει στην πρωινή ναυτία, αλλά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η επαρκής Β6 παίζει διάφορους ζωτικούς ρόλους στη διασφάλιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Μια μελέτη σε 342 γυναίκες στις πρώτες 17 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα 30 mg βιταμίνης Β6 μείωσε σημαντικά το αίσθημα ναυτίας μετά από πέντε ημέρες θεραπείας, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη συνέκρινε την επίδραση του τζίντζερ και της βιταμίνης Β6 στη μείωση των επεισοδίων ναυτίας και εμετού σε 126 έγκυες γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη 75 mg Β6 κάθε μέρα μείωσε τα συμπτώματα ναυτίας και εμετού κατά 31% μετά από τέσσερις ημέρες.

Οι μελέτες αυτές υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Β6 είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας ακόμη και σε διάρκειες μικρότερες της μίας εβδομάδας.

Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε Β6 για την πρωινή ναυτία, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24574047/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20373888/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7573262/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17621727/

Μπορεί να αποτρέψει το φράξιμο των αρτηριών και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να αποτρέψει το φράξιμο των αρτηριών και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα Β6.

vitamin B6 08Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ρόλο της Β6 στη μείωση των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αρουραίοι με ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ανέπτυξαν βλάβες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απόφραξη αρτηριών μετά την έκθεσή τους σε ομοκυστεΐνη, σε σύγκριση με αρουραίους με επαρκή επίπεδα Β6.

Έρευνες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης ευεργετική δράση της Β6 στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 158 υγιείς ενήλικες που είχαν αδέλφια με καρδιακές παθήσεις χώρισε τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, μία που λάμβανε 250 mg βιταμίνης Β6 και 5 mg φυλλικού οξέος κάθε μέρα για δύο χρόνια και μία άλλη που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Η ομάδα που λάμβανε Β6 και φολικό οξύ είχε χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης και λιγότερες μη φυσιολογικές καρδιακές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, γεγονός που τους έθεσε σε συνολικό χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17045461/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10683000/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15086356/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16768830/

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Η λήψη αρκετής βιταμίνης Β6 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ο λόγος για τον οποίο η Β6 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου δεν είναι σαφής, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται ότι σχετίζεται με την ικανότητά της να καταπολεμά τη φλεγμονή που μπορεί να συμβάλλει στον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Μια ανασκόπηση 12 μελετών διαπίστωσε ότι τόσο η επαρκής διατροφική πρόσληψη όσο και τα υψηλά επίπεδα Β6 στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα Β6 στο αίμα είχαν σχεδόν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου.

Η έρευνα σχετικά με τη βιταμίνη Β6 και τον καρκίνο του μαστού δείχνει επίσης μια συσχέτιση μεταξύ επαρκών επιπέδων Β6 στο αίμα και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου, ιδίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ωστόσο, άλλες μελέτες σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 και τον κίνδυνο καρκίνου δεν έχουν διαπιστώσει καμία συσχέτιση.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες που να περιλαμβάνουν τυχαιοποιημένες μελέτες και όχι απλώς μελέτες παρατήρησης για να εκτιμηθεί ο ακριβής ρόλος της βιταμίνης Β6 στην πρόληψη του καρκίνου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29477221/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27593095/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20233826/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23907430/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24481406/

Συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών και να προλαμβάνει τις οφθαλμικές παθήσεις

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να παίξει  ρόλο στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων, ιδίως ενός τύπου απώλειας όρασης που πλήττει τους ηλικιωμένους ενήλικες και ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

vitamin B6 09Μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης AMD.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, η λήψη επαρκούς ποσότητας Β6 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτής της νόσου.

Μια επταετής μελέτη σε περισσότερες από 5.400 γυναίκες επαγγελματίες υγείας διαπίστωσε ότι η λήψη καθημερινού συμπληρώματος βιταμίνης Β6, Β12 και φολικού οξέος (Β9) μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο AMD κατά 35-40%, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ενώ τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η Β6 μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη της AMD, είναι δύσκολο να πούμε αν η Β6 από μόνη της θα προσέφερε τα ίδια οφέλη.

Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα με οφθαλμικές παθήσεις που μπλοκάρουν τις φλέβες που συνδέονται με τον αμφιβληστροειδή. Μια ελεγχόμενη μελέτη σε πάνω από 500 άτομα διαπίστωσε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα Β6 στο αίμα σχετίζονταν σημαντικά με διαταραχές του αμφιβληστροειδούς.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14700648/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16387004/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16530626/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2648137/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17945240/

Ενδέχεται να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα που προκύπτουν από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η λήψη συμπληρώματος με Β6 μειώνει τη φλεγμονή σε άτομα με αυτή την πάθηση.

Μια μελέτη 30 ημερών σε 36 ενήλικες με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι 50 mg βιταμίνης Β6 ημερησίως διόρθωσαν τα χαμηλά επίπεδα Β6 στο αίμα, αλλά δεν μείωσαν την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων στο σώμα.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη σε 43 ενήλικες με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έλαβαν 5 mg φολικού vitamin B6 010οξέος μόνο ή 100 mg βιταμίνης Β6 με 5 mg φολικού οξέος καθημερινά έδειξε ότι όσοι έλαβαν Β6 είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών μορίων μετά από 12 εβδομάδες.

Τα αντιφατικά αποτελέσματα αυτών των μελετών μπορεί να οφείλονται στη διαφορά στη δόση της βιταμίνης Β6 και στη διάρκεια της μελέτης.

Ενώ φαίνεται ότι οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 μπορεί να παρέχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα με την πάροδο του χρόνου, χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12681455/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18313425/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16277693/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20571496/

Πιθανές παρενέργειες από υπερβολική λήψη βιταμίνης Β6

Η υπερβολική λήψη βιταμίνης Β6 από συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η τοξικότητα της βιταμίνης Β6 δεν είναι πιθανό να εμφανιστεί από τις τροφικές πηγές Β6. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καταναλώσετε την ποσότητα που περιέχεται στα συμπληρώματα μόνο από τη διατροφή.

Η λήψη περισσότερων από 1.000 mg Β6 την ημέρα μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη και πόνο ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια. Ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες έχουν καταγραφεί ακόμη και μετά από μόλις 100-300 mg Β6 την ημέρα.

Για τους λόγους αυτούς, το ανεκτό ανώτατο όριο της βιταμίνης Β6 είναι 100 mg ημερησίως για τους ενήλικες.

Η ποσότητα Β6 που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων υγείας σπάνια υπερβαίνει αυτή την ποσότητα. Εάν ενδιαφέρεστε να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα από το ανεκτό ανώτατο όριο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16320662/

Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Β6

Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν λίγη βιταμίνη Β6. Τα άτομα με ισορροπημένη διατροφή δεν τείνουν να αναπτύσσουν ανεπάρκεια. Οι ιατρικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια.

Οι ακόλουθες είναι καλές πηγές βιταμίνης Β6:vitamin B6 011

 • Ρεβίθια
 • μοσχαρίσιο συκώτι
 • κιτρινόπτερος τόνος
 • ψητό στήθος κοτόπουλου
 • πατάτες
 • μπανάνα
 • τόφου
 • ξηροί καρποί

Άλλες πηγές Β6 περιλαμβάνουν:vitamin B6 012

 • εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά
 • σολομός
 • γαλοπούλα
 • σάλτσα μαρινάρα
 • μοσχαρίσιος κιμάς
 • βάφλες
 • πλιγούρι
 • τυρί cottage
 • κολοκύθα
 • ρύζι
 • σταφίδες
 • κρεμμύδι
 • σπανάκι
 • καρπούζι

Σχετική πηγή: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Σχετικά Προϊόντα

 • ημικρανία

  Healthia Superior Magnesium, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ημικρανία και τον Πονοκέφαλο, 120 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  μαγνήσιο σε 3 διαφορετικές μορφές  υψηλή βιοδιαθεσιμότητα μέγιστη απορρόφηση για τη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • σύμπλεγμα βιταμινών Β

  Healthia Superior B Complex 533mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Σύμπλεγμα Βιταμινών Β, 60 caps

  21.50 Σε απόθεμα
  Το συμπλήρωμα διατροφής Healthia Superior B Complex είναι μια φόρμουλα που περιλαμβάνει όλες τις βασικές βιταμίνες του…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags