Βιταμίνη C. Τα πολλαπλά οφέλη και οι θαυματουργές ιδιότητες

Βιταμίνη C. Τα πολλαπλά οφέλη και οι θαυματουργές ιδιότητες


Η διάσημη βιταμίνη C ή αλλιώς L-ασκορβικό οξύ. Λίγα λόγια για την ιστορία της.

Η Βιταμίνη C ή αλλιώς γνωστή και ως L- ασκορβικό οξύ, είναι μια απαραίτητη υδατοδυαλυτή βιταμίνη με γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (1). Απομονώθηκε πρώτη φορά από τον Ούγγρο φυσιολόγο Albert Szent-Györgyi de Nagyrápolt το 1927, ο οποίος και βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για αυτή του την ανακάλυψη το 1937 (2).

Η δράση της βιταμίνης C είναι ευρύτατη και οι ιδιότητές της πολυάριθμες και μοναδικές καθιστώντας την έτσι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο που από την ανακάλυψή της μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί πιο πολύ από όλα τα γνωστά θρεπτικά συστατικά για να εξακριβωθεί επ΄ακριβώς η δράση της, η βιολογική της σημασία, η θεραπευτικές της ιδιότητες καθώς και η ιδανική ημερήσια δόση πρόσληψης (1).

Εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου που με τη σειρά του αποτελεί βασικό δομικό συστατικό όλων των ιστών του σώματος, της νορεπινεφρίνης που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής αλλά και ως ορμόνη (5) και της καρνιτίνης, ένα αμινοξύ που "μεταφέρει ενέργεια" (κυρίως λιπίδια) στα κύτταρα, ενισχύοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό (6).

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν πως αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει αισθητά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και ασθενειών όπως ο καρκίνος, τα καρδειαγγειακά προβλήματα, ο καταρράκτης ματιών, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων και μηχανισμών (7).
Μια μέτα-ανάλυση ομαδικών μελετών για παράδειγμα έδειξε αντίστροφη σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης C και Ε με το ποσοστό ρίσκου εμφάνισης στεφανιαία νόσου (CHD) (8). Τα αποτελέσματα της μελέτης του Osganian et al. (2003) έδειξαν πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαία νόσου (CHD) (9)

Τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C και η αντιμετώπισή της.

Ίσως η πιο διαδεδομένη κλινική επίπτωση της έλλειψης βιταμίνης C είναι το σκορβούτο. Μια κατάσταση σχετικά σπάνια στις μέρες μας με χαρακτηριστικά όπως η δυσφορία, η εξάντληση, και ο λήθαργος. Η ελλειπής πρόσληψη βιταμίνης C από 1 εώς 3 μήνες οδηγεί σε ανεμία με συμπτώματα όπως μυαλγία, πόνος στα κόκαλα, μώλωπες, περιθυλακική αιμορραγία, προβλήματα στα ούλα, απότομες αλλαγές στη διάθεση και πολλά άλλα.

Για την αντιμετώπιση του σκορβούτου που εμφανίζεται λόγω έλλειψης βιταμίνης C προτείνεται η λήψη 1-2 γραμμαρίων βιταμίνης C για τις πρώτες 2-3 μέρες και κατόπιν 500mg ημερησίως για την επόμενη εβδομάδα / 10 μέρες. (10)

Όπως διευκρινίζεται και παραπάνω η δράση της βιταμίνης C στη φυσιολογία και στη βιοχημεία του σώματος είναι τεράστια. Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα να συνθέτει βιταμίνη C από μόνος του. Διαφοροποιούμαστε από πάρα πολλά είδη από το ζωϊκό και το φυτικό βασίλειο που συνθέτουν τη βιταμίνη C που χρειάζονται με μια σειρά ενζυμικών διαδικασιών (1).

Το πρόβλημα είναι πως η βιταμίνη C είναι υδατοδυαλυτή που σημαίνει πως ο οργανισμός την αποβάλλει με τα ούρα και δεν έχει τη δυνατότητα να την αποθηκεύσει. Με απλά λόγια πρέπει να λαμβάνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά από τη διατροφή μας. Από πλούσιες πηγές φυσικής βιταμίνης C που έχουν μεγάλη απορροφητικότητα από τον οργανισμό. (11)

Πάμε όμως να δούμε συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, τα οφέλη και τα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης C:

Τα οφέλη και οι ιδιότητες της βιταμίνης C για την υγεία:

 • ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
 • μειώνει αισθητά το ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου
 • μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκραδίου
 • μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και παθήσεων
 • μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων παθήσεων
 • συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος
 • συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινής γρίπης
 • προφυλάσσει από την εμφάνιση καταρράκτη ματιών

Τα βασικά συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C είναι:

 • πόνοι στα κόκκαλα
 • εξάντληση / ανεξήγητη κόπωση
 • λήθαργος
 • μυαλγία
 • ανεμία
 • γενική κατάπτωση και κακουχία
 • προβλήματα στα ούλα και στην οδοντοστοιχία
 • σκορβούτο
 • μόλωπες (εύκολα κάνουμε μελανιές)
 • περιθυλακική αιμορραγία
 • ψυχολογικές μεταπτώσεις

Βιταμίνη C και δοσολογία.

Η συνιστώμενη ημερίσια δόση βιταμίνης C που προτείνει το U.S. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine είναι τα 90mg για άνδρες και τα 75mg για γυναίκες άνω των 18 ετών. Σε κάθε περίπτωση η προτεινόμενη δοσολογία αυξάνεται, ειδικά για καπνιστές (12). Οι Carr και Frei (1999) αναφέρουν πως ημερήσια δόση 90-100mg βιταμίνης C σε ικανοποιητικό επίπεδο μειώνει το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων σε μη καπνίζοντες. (7) Ο πιο γνωστός υπέρμαχος της υπερδοσολογίας της βιταμίνης C υπήρξε ο Dr. Linus Pauling που λάμβανε 3 γραμμάρια βιταμίνης C καθημερινά και έζησε εώς τα 93.

Πάμε να δούμε όμως τα βασικά χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, τα οφέλη και τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C επιγραμματικά:

30 κοινά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (L-ascorbic Acid)

Το USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Έκδοση 25, προσφέρει μια συνοπτική λίστα με πηγές τροφίμων που περιέχουν αξιοσημίωτη ποσότητα βιταμίνης C (με φθίνουσα σειρά περιεκτηκότητας σε mg) - τρόφιμα που καλό θα ήταν όλοι μας να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας σε τακτική βάση για να έχουμε μια εύρωστη υγεία. Σημειωτέον ότι τα οργανικά καλλιεργημένα τρόφιμα περιέχουν πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ανθοκυανίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

 1. 180ml χυμός πορτοκάλι (αδυάλυτος, κατεψυγμένος, χωρίς προσθήκης ζάχαρης) - 293.7 mg. 1 κούπα φρέσκου χυμού πορτοκάλι - 124mg
 2. 180ml χυμός λευκού grapefruit (αδυάλυτος, κατεψυγμένος, χωρίς προσθήκης ζάχαρης) - 248.0 mg. 1 κούπα φρέσκου χυμού πορτοκάλι - 93.9mg
 3. 1 κούπα ροδάκινα (κατεψυγμένα, κομμένα, κομπόστα) – 235.5 mg
 4. 1 κούπα γλυκιές κόκκινες πιπεριές (μαγειρεμένες, στραγγισμένες χωρίς αλάτι) – 232.6 mg; 1 κούπα ωμές γλυκιές κόκκινες πιπεριές – 190.3 mg
 5. 304γρ φρέσκια ακατέργαστη παπάγια – 185.1 mg
 6. 1 κούπα γλυκιές πράσινες πιπεριές (ωμές) – 119.8 mg
 7. 1 κούπα φράουλες (κομμένες, κατεψυγμένες) – 105.6 mg; 1 κούπα φράουλες ωμές – 97.6 mg
 8. 1 κούπα μπρόκολο (μαγειρεμένο, στραγγισμένο χωρίς αλάτι) – 101.2 mg; 1 κούπα ωμό μπρόκολο – 78.5 mg
 9. 1 κούπα λαχανάκια Βρυξελλών (μαγειρεμένα, βρασμένα, στραγγισμένα χωρίς αλάτι) – 96.7 mg
 10. 1 κούπα ολόκληρα πορτοκάλια (όλες οι εμπορικές ποικιλίες) – 95.8 mg
 11. 1 κούπα γογγυλοκράμβη (μαγειρεμένη, βρασμένη, στραγγισμένη ζωρίς αλάτι) – 89.1 mg
 12. 236,5 ml γκρέιπφρουτ (κονσέρβα) - 78.5 mg
 13. 1 κούπα αρακά (βρασμένο, στραγγισμένο χωρίς αλάτι) – 76.6 mg
 14. Ένα μάνγκο 207 g φρέσκο – 75.3 mg
 15. 1 κούπα ανανά φρέσκο (όλες οι ποικιλίες) – 74.1 mg
 16. 236 ml χυμός φρούτων συσκευασμένος εμπλουτισμένος (κονσέρβα) – 73.4 mg
 17. 1 μεσαίου μεγάθους ακτινίδιο – 70.5 mg
 18. 1 κούπα γλυκοπατάτες (κονσέρβα) – 67.3 mg
 19. 1 χυμό λεμόνι (κονσέρβα ή συσκευασμένος) – 60.5 mg
 20. 3/4 κούπα δημητριακών (ολικής άλεσης ή νιφάδες σιταριού) – 60 mg
 21. 1 κούπα φρέσκου πεπονιού κανταλούπε – 58.7 mg
 22. 1 κούπα σάλτσα ντομάτας (κονσέρβα, πάστα χωρίς αλάτι) – 57.4 mg
 23. 1 κούπα κουνουπίδι (μαγειρεμένο, στραγγισμένο χωρίς αλάτι) – 56.3 mg; 1 κούπα ωμό κουνουπίδι – 48.2 mg
 24. 1 κούπα λάχανο (μαγειρεμένο, στραγγισμένο χωρίς αλάτι) – 56.3 mg
 25. 1 κούπα kale (μαγειρεμένο, στραγγισμένο, χωρίς αλάτι) – 53.3 mg
 26. 1 κούπα λαχανίδα (κατεψυγμένη, κομμένη, βρασμένη, στραγγισμένη χωρίς αλάτι) – 44.9 mg
 27. 1 κούπα Κινέζικο λάχανο (μαγειρεμένο, στραγγισμένο, χωρίς αλάτι) – 44.2 mg
 28. 1 κούπα σπαράγγια (κατεψυγμένα, μαγειρεμένα, στραγγισμένα χωρίς αλάτι) – 43.9 mg
 29. 1 κούπα κόκκινα σμέουρα γνωστά και ως raspberries (κατεψυγμένα με ζάχαρη) – 41.3 mg; 1 κούπα φρέσκα σμέουρα – 32.2 mg
 30. 1 κούπα γογγύλια (μαγειρεμένα, βρασμένα, στραγγισμένα χωρίς αλάτι – 39.5 mg [13]

Φυσική βιταμίνη C και συνθετική βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής. Είναι το ίδιο;

Η συνθετική βιταμίνη C που είναι εργαστηριακά παρασκευασμένη μπορεί να μοιάζει στη μοριακή της δομή σαν τη φυσική βιταμίνη C αλλά της λείπουν όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία και οι θρεπτικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη δράση της και τη λειτουργία της στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ως εκ τούτου έχει χαμηλή απορροφητικότητα, χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα και περιορισμένη δράση.

Σε μετρήσεις που έγιναν η συνθετική βιταμίνη C δεν έδωσε αντιοξειδωτική θωράκιση μεγαλύτερη του 10% σε σύγκριση με τη φυσική βιταμίνη C που έδωσε προστασία άνω του 90%!

Ως εκ τούτου μπορούμε να πούμε πως η λύση των φθηνών αναβράζουσων σκευασμάτων βιταμίνης C δεν είναι αξιόπιστη λύση, εάν η διατροφή μας δεν είναι πλούσια σε τροφές που περιλαμβάνουν φυσική C.

Healthia Herbal C. 100% φυσική βιταμίνη C από 5 υπερτροφές.

Το συμπλήρωμα διατροφής HERBAL C της Healthia είναι 100% φυσική πηγή βρώσιμης βιταμίνης C ύψιστης βιοδιαθεσιμότητας καθώς και ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που συναντούμε στη φύση! Εκτός από άριστη πηγή βιταμίνης C, το HERBAL C  περιέχει και μια σειρά άλλων φυσικών βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών, βιοφλαβονοειδών, πεκτινών, αιθέρια έλαια, λυκοπένιο, καροτενοειδών, φυτοστερόλες, κατεχινών, πολυφαινόλες και άλλες φυτοχημικές ενώσεις.
Είναι ήπια, μή όξινη και ΔΕΝ είναι συνθετικό ασκορβικό οξύ.

Περιέχει:

 1. Acerola cherries. Ένα είδος άγριου κερασιού
 2. Blackcurrants ή αλλιώς φραγκοστάφυλα.
 3. Rosehips ή αλλιώς κυνόροδο. Ένα είδος άγριας τριανταφυλλιάς (αρκοτριανταφυλλιά)
 4. Μαϊντανό
 5. Elderberries. Γνωστός σε εμάς ώς σαμπούκος

Το συμπλήρωμα διατροφής HERBAL C είναι ιδανικό για:

 • ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
 • επιδιόρθωση κυτταρικών βλαβών και αναδόμηση
 • οξειδωτικό στρες / μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα
 • λήψη θρεπτικών συστατικών υψηλής βιολογικής αξίας
 • άτομα με δυσανεξία σε όξινα συμπληρώματα με βάση τα κίτρα που ενδέχεται να δημιουργήσουν έξαρση
 • όλες τις ηλικίες
 • αθλητές υψηλού επιπέδου
 • μετά την προπόνηση για γρήγορη αποκατάσταση
 • καπνιστές με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό

Δείτε το με ένα κλικ ΕΔΩ.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Πηγές:

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C

(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Szent-Gy%C3%B6rgyi

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12569111

(4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12739983

(5) http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/

(6) http://en.wikipedia.org/wiki/Carnitine

(7) http://ajcn.nutrition.org/content/69/6/1086

(8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18277182

(9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12875759?dopt=Abstract

(10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2567249/

(11) http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002404.htm

(12) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932

(13) USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 25


Posted on 2017-12-26 by Healthia team SUPERFOODS, NUTRI FACTS 5238

Blog categories

Blog search

Κωδικός QR

Είδατε πρόσφατα

Χωρίς προϊόντα