μηλόξυδο

Μηλόξυδο. Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες για την υγεία

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται ως τονωτικό για την υγεία του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έρευνες δείχνουν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των επιπέδων σακχάρου ενώ συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τις σχετικές έρευνες επάνω στο μηλόξυδο, τις ιδιότητές του, τα οφέλη για την υγεία, αλλά  και το πώς μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Τι είναι το μηλόξυδο;

Το μηλόξυδο παρασκευάζεται με μια διαδικασία ζύμωσης δύο σταδίων. Πρώτα, τα μήλα κόβονται ή συνθλίβονται και συνδυάζονται με μαγιά ώστε να μετατραπούν τα σάκχαρά τους σε αλκοόλη. Σε δεύτερο στάδιο, προστίθενται βακτήρια για τη ζύμωση του οινοπνεύματος σε οξικό οξύ.

Η παραδοσιακή παραγωγή μηλόξυδου διαρκεί περίπου ένα μήνα, αν και ορισμένοι κατασκευαστές επιταχύνουν δραματικά τη διαδικασία, ώστε να διαρκεί μόνο μία ημέρα.

Το οξικό οξύ είναι το κύριο ενεργό συστατικό του μηλόξυδου.

miloksudo01Γνωστό και ως αιθανοϊκό οξύ, είναι μια οργανική ένωση με ξινή γεύση και έντονη οσμή. Ο όρος “οξικό” προέρχεται από το “acetum”, τη λατινική λέξη για το ξύδι.

Το οξικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας που διαλύεται σε οξικό και υδρογόνο στο σώμα σας.

Περίπου το 5-6% του μηλόξυδου αποτελείται από οξικό οξύ. Περιέχει επίσης νερό και ίχνη άλλων οξέων, όπως το μηλικό οξύ. Μια κουταλιά της σούπας ή 15 ml περιέχει περίπου 3 θερμίδες και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες.

Το μηλόξυδο αυξάνει την αίσθηση της πληρότητας και μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων που καταναλώνουμε.

Σχετική πηγή: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173469/nutrients

Το μηλόξυδο μπορεί να προάγει την πληρότητα, η οποία μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων.

Εκτός από τις επιδράσεις του στη μείωση της όρεξης, το μηλόξυδο έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο η τροφή φεύγει από το στομάχι σας.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια κατάσταση που καθιστά αυτό το αποτέλεσμα επιβλαβές.

Η γαστροπάρεση, ή η καθυστερημένη κένωση του στομάχου, είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1. Ο συγχρονισμός της ινσουλίνης με την πρόσληψη τροφής γίνεται στο περίπου, επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Δεδομένου ότι το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει το χρόνο παραμονής των τροφίμων στο στομάχι σας, η λήψη του με τα γεύματα θα μπορούσε να επιδεινώσει τη γαστροπάρεση.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23979220/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9348993/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551528/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8844815/

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και σωματικό λίπος

Τα αποτελέσματα μιας μικρής αλλά ευρέως αναφερόμενης μελέτης του 2009 δείχνουν ότι το μηλόξυδο έχει εντυπωσιακά οφέλη στην προσπάθεια απώλειας βάρους και στη μείωση του σωματικού λίπους.

miloksudo02Σε αυτή τη μελέτη 12 εβδομάδων, 144 Ιάπωνες ενήλικες με παχυσαρκία κατανάλωναν είτε 1 είτε 2 κουταλιές της σούπας (15 ml ή 30 ml) μηλόξυδου, είτε ένα ποτό με placebo κάθε μέρα.

Τους είπαν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά κατά τα άλλα να συνεχίσουν τη συνήθη διατροφή και δραστηριότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο την ημέρα είχαν – κατά μέσο όρο – τα ακόλουθα οφέλη:

 • Απώλεια βάρους: 1,2 κιλά (kg)
 • Μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους: 18%
 • Μείωση της περιφέρειας της μέσης: 1,4 εκατοστά (cm)
 • Μείωση των τριγλυκεριδίων: 26%

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο την ημέρα είχαν τα εξής αποτελέσματα:

 • Απώλεια βάρους: ή 1,7 κιλά.
 • Μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους: 0,9%
 • Μείωση της περιφέρειας μέσης: 0,75 in, ή 1,9 cm
 • Μείωση των τριγλυκεριδίων: 26%

Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo) στην πραγματικότητα πήρε 0,4 κιλά (0,9 λίβρες) και η περίμετρος της μέσης τους αυξήθηκε ελαφρώς.

Σε μια κλινική δοκιμή του 2018, στην οποία συμμετείχαν 39 συμμετέχοντες σε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων, εκείνοι που κατανάλωναν περίπου 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) μηλόξυδο καθημερινά επί 12 εβδομάδες έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος από τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν μηλόξυδο.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η προσθήκη 1 ή 2 κουταλιών της σούπας μηλόξυδο στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μπορεί επίσης να μειώσει το ποσοστό του σωματικού σας λίπους, να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στην κοιλιά και να μειώσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας.

Αυτές είναι δύο από τις λίγες μόνο μελέτες σε ανθρώπους που έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του μηλόξυδου στην απώλεια βάρους. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες.

Σχετικές μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483

Άλλα οφέλη για την υγεία

Εκτός από την προαγωγή της απώλειας βάρους και τη μείωση του ποσοστού λίπους, το μηλόξυδο έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία όπως:

Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνη στο αίμα: Όταν miloksudo03καταναλώνεται παράλληλα με ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες, το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μετά το φαγητό.

Σχετική έρευνα:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9348993/

– Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου με ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. 

Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8878449/

– Μειώνει το σάκχαρο αίματος νηστείας: Μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μηλόξυδου και της σημαντικής μείωσης της γλυκόζης αίματος νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Σχετική έρευνα: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382022000774

– Βελτιώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Σε μια μικρή μελέτη του 2013 σε γυναίκες με PCOS που έλαβαν μηλόξυδο για 90-110 ημέρες, στο 57% συνεχίστηκε η ωορρηξία, πιθανότατα λόγω της βελτιωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Σχετική μελέτη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23666047/

– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Μια ερευνητική ανασκόπηση εννέα κλινικών δοκιμών του 2021 διαπίστωσε ότι το μηλόξυδο μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Σχετική πηγή: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34187442/

– Μειώνει την αρτηριακή πίεση: miloksudo04Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση αναστέλλοντας το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

Σχετικές πηγές:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26476634/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31451249/

– Σκοτώνει παθογόνα βακτήρια και ιούς: Μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να είναι ένας ισχυρός μαχητής κατά των βακτηρίων E. coli και S. Aureus , καθώς και του ανθεκτικού Escherichia coli (rE. coli) και του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).

Σχετικές μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7817673/

Πόσο πρέπει να πίνετε την ημέρα;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά για να έχουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα.

miloksudo05Μια τυπική δόση είναι 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 ml) αναμεμειγμένες με νερό και λαμβάνονται πριν ή μετά τα γεύματα.

Η έρευνα δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή λοιμώξεις.

Το μηλόξυδο είναι ένα σχετικά ασφαλές συμπλήρωμα για κατανάλωση με μέτρο, αλλά δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς.

Μελλοντικές μελέτες μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερες πιθανές χρήσεις και οφέλη και να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των πιο αποτελεσματικών δοσολογιών.

Για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Το μηλόξυδο συνιστάται συχνά ως φυσικός τρόπος ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όταν λαμβάνεται πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το μηόξυδο επιβραδύνει το ρυθμό κένωσης του στομάχου και αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος. miloksudo09

Βελτιώνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σώμα σας να μεταφέρει περισσότερη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρά σας, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο μια μικρή ποσότητα μηλόξυδου χρειάζεται για να υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα.

Γενικά, η λήψη 4 κουταλιών του γλυκού ή 20 ml μηλόξυδου πριν από τα γεύματα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Θα πρέπει να αναμιγνύεται με μερικές ποσότητες νερού και να καταναλώνεται ακριβώς πριν από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Το μηλόξυδο όμως δεν μειώνει εξίσου σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα όταν λαμβάνεται πριν από ένα γεύμα χαμηλών υδατανθράκων ή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Είναι ιδανικό να καταναλώνεται παράλληλα με τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να μειώνει τις πιθανότητες να παχύνουμε.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954571/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31451249/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243436/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20502468/

Για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια ορμονική διαταραχή που σχετίζεται με μη φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, κύστεις ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια παλαιότερη μελέτη διάρκειας 3 μηνών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ που έπιναν 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μηλόξυδο με περίπου 100 ml νερό αμέσως μετά το δείπνο είχαν βελτιωμένα επίπεδα ορμονών και είχαν πιο τακτικές περιόδους.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) κάθε μέρα φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική δόση για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ΣΠΩ.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459251/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23666047/

Για απώλεια βάρους

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του μηλόξυδου, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν miloksudo06βάρος καταστέλλοντας την όρεξη, όταν καταναλώνεται μαζί με ένα γεύμα.

Σε μια μελέτη του 2009, η κατανάλωση 1 ή 2 κουταλιών της σούπας (15 ή 30 ml) μηλόξυδο καθημερινά για 3 μήνες βοήθησε άτομα με υπερβολικό βάρος να χάσουν, κατά μέσο όρο 1,2 και 1,7 κιλά, αντίστοιχα.

Η λήψη 2 κουταλιών της σούπας κάθε μέρα έχει επίσης βρεθεί ότι βοήθησε τους ανθρώπους να χάσουν σχεδόν διπλάσιο βάρος σε 3 μήνες σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν κατανάλωναν μηλόξυδο.

Ωστόσο, μια πρόσφατη ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του μηλόξυδου για την απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου, απαιτούνται περισσότερες έρευνες υψηλής ποιότητας.

Το μηλόξυδο είναι πιο πιθανό να βοηθήσει στην απώλεια βάρους όταν συνδυάζεται με άλλες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως γυμναστική και ισορροπημένη διατροφή.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9193460/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32170375/

Για βελτιωμένη πέψη

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μηλόξυδο πριν από γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες για να βελτιώσουν την πέψη.

Η θεωρία είναι ότι το μηλόξυδο αυξάνει την οξύτητα του στομάχου σας, γεγονός που βοηθά το σώμα σας να δημιουργήσει περισσότερη πεψίνη, το ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη.

Ενώ δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν τη χρήση του μηλόξυδου για την πέψη, άλλα όξινα συμπληρώματα, όπως η βεταϊνη HCL, μπορεί να βοηθήσουν να αυξηθεί σημαντικά η οξύτητα του στομάχου.

Τα όξινα τρόφιμα όπως το μηλόξυδο μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Όσοι λαμβάνουν μηλόξυδο για την πέψη συνήθως πίνουν 1 έως 2 κουταλιές της σούπας (15-30 ml) με ένα ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη δόση.

Σχετικές έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4618844/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238915/

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία 

Άλλοι δημοφιλείς λόγοι για τη λήψη μηλόξυδου περιλαμβάνουν την προστασία από καρδιακές παθήσεις, τη μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου και την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία ωστόσο που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και δεν υπάρχουν συνιστώμενες δόσεις για τον άνθρωπο.

Μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι το ξύδι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων καθώς και του καρκίνου ενώ επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ωστόσο δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους.

miloksudo07Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά σαλάτες με σάλτσες με βάση το ξύδι τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και λιγότερο λίπος στην κοιλιά, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους ώστε να κατανοήσουμε ποια είναι η καλύτερη δόση μηλόξυδου για τη γενική υγεία και ευεξία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29091513/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33401833/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/

Τι να κάνετε για να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες από το μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι σχετικά ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους.

miloksudo08Δεδομένου ότι η οξύτητα του μηλόξυδου είναι υπεύθυνη για πολλά από τα οφέλη του για την υγεία, φροντίστε να μην το αναμίξετε με οτιδήποτε που θα μπορούσε να εξουδετερώσει το οξύ και να μειώσει τα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Λάβετε υπόψη ότι η οξύτητα του ξιδιού μπορεί επίσης να βλάψει το σμάλτο των δοντιών με τακτική χρήση. Η κατανάλωση από καλαμάκι και το ξέπλυμα του στόματός σας με νερό μετά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.

Ενώ η κατανάλωση μηλόξυδου συνδέεται με οφέλη για την υγεία, η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να είναι επικίνδυνη και μπορεί να συνδέεται με παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων καλίου στο αίμα.

Εάν παρουσιάσετε δυσάρεστες παρενέργειες μετά τη λήψη μηλόξυδου, σταματήστε τη λήψη του και συζητήστε αυτά τα συμπτώματα με έναν γιατρό.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7796781/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297831/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5725932/

Σχετικά Προϊόντα

 • αύξηση μεταβολισμού

  Healthia Xtra Energy 559mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Αύξηση Μεταβολισμού, 60 caps

  26.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 18 δραστικά συστατικά για αύξηση του μεταβολισμού, των επιπέδων ενέργειας και των καύσεων.…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags