Τσιγάρο

Τσιγάρο και η επίδρασή του στον οργανισμό

Η επίδραση του καπνίσματος στο σώμα

Κάθε μορφή ή τρόπος καπνίσματος έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Είτε πρόκειται για κανονικό τσιγάρο, άφιλτρο, ελαφρύ, ηλεκτρονικό τσιγάρο, ναργιλές ή πούρο.

smoking2 1Δεν υπάρχουν ακίνδυνες ουσίες μέσα στα προϊόντα καπνού. Δεν είναι μόνο η πίσσα, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα. Είναι πολύ περισσότερες ουσίες, όλων εκ των οποίων είναι βλαβερές.

Το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Έχει και αυτό παρενέργειες και προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες αλλά και στην υγεία.

Από αυτές τις ουσίες δεν επηρεάζονται μόνο τα πνευμόνια μας. Επηρεάζεται ολόκληρος ο οργανισμός μας.

Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές στο σώμα μας, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες ή και μόνιμες όπως θα δούμε παρακάτω.

Το κάπνισμα συνήθως προκαλεί βλάβες σε βάθος χρόνου. Ωστόσο από το 1ο κιόλας τσιγάρο το σώμα μας ξεκινάει να αμύνεται. Οι τοξικές ουσίες που περιέχει ο καπνός σημαίνουν συναγερμό για το σώμα μας.

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να καπνίζουμε. Η αλλαγή από κλασικό τσιγάρο σε ηλεκτρονικό ή στριφτό δε μειώνει τα ρίσκα του καπνίσματος. smoking2 2

Τα τσιγάρα περιέχουν κοντά στις 600 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται και σε άλλα προϊόντα καπνού όπως τα πούρα και ο ναργιλές. Όταν ο καπνός καίγεται δημιουργούνται πάνω από 7000 χημικές ουσίες σύμφωνα με το American Lung Association.

Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι δηλητηριώδη και τοξικές ενώ 69 σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο.

Στις ΗΠΑ τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 3 φορές υψηλότερα στους καπνιστές σε σχέση με όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Το Center for Disease Control and Prevention (CDC) θεωρεί πως το κάπνισμα είναι η πιο «αποτρέψιμη» αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Η επίδραση του καπνίσματος δεν είναι άμεσα αντιληπτή, ωστόσο οι επιπλοκές ενδέχεται να είναι μακροχρόνιες και επώδυνες.

Τα καλά νέα είναι πως η διακοπή του καπνίσματος διορθώνει πολλά από προβλήματα και τις επιπλοκές, εάν και εφόσον ακολουθηθεί ένα σωστό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης και καθαρισμού των πνευμόνων, όπως θα δούμε παρακάτω.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες:
Hays J. (2015). Is hookah smoking safer than smoking cigarettes?
cancer.org/cancer/non-small-cell-lung-cancer/about/key-statistics.html
mayoclinic.org/diseases-conditions/nicotine-dependence/home/ovc-20202596
cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/tobacco_related_mortality/index.htm
health.ny.gov/prevention/tobacco_control/smoking_can_lead_to_vision_loss_or_blindness.htm
lung.org/stop-smoking/about-smoking/facts-figures/whats-in-a-cigarette.htm

Η βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο στο κεντρικό νευρικό σύστημα

smoking2 3Ένα από τα συστατικά που περιέχει ο καπνός, ίσως το πιο γνωστό, η νικοτίνη, έχει την ιδιότητα να αλλάζει τη διάθεση.

Η νικοτίνη όταν φθάνει στον εγκέφαλο, μέσα σε δευτερόλεπτα προκαλεί την αίσθηση της έξτρα ενέργειας, ωστόσο για λίγο. Η αίσθηση σύντομα υποχωρεί αφήνοντας πίσω το αίσθημα της κούρασης και έλλειψης ζωτικότητας.

Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε έναν αέναο κύκλο εθισμού, όπου αναζητούμε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο για περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια.

Η νικοτίνη πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι άκρως εθιστική ουσία, ακόμη και σε όσους έχουν καπνίσει ελάχιστα τσιγάρα. Η νικοτίνη είναι ο βασικός λόγος που η διακοπή του τσιγάρου είναι δύσκολη και επίπονη καθώς προκαλεί έντονα το αίσθημα στέρησης.

Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο ποσοστό από όσους το έχουν κόψει συχνά υποτροπιάζουν και το ξαναρχίζουν.

Η απεξάρτηση από τη νικοτίνη στα πρώτα στάδια σχετίζεται με δυσκολία συγκέντρωσης, αγχώδης διαταραχές, ευερεθιστότητα και κακή διάθεση. Συχνά η έλλειψη νικοτίνης προκαλεί πονοκέφαλο και διαταραχές ύπνου.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες:
Tobacco-related mortality. [Fact sheet]. (2016).
cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/tobacco_related_mortality/index.htm

Η επίδραση του καπνίσματος στο αναπνευστικό σύστημα

Όταν εισπνέουμε τον καπνό όλες οι ουσίες που περιέχει καταλήγουν στους πνεύμονες, οι οποίες προκαλούν μια σειρά από βλάβες. Μακροπρόθεσμα προκαλούν αναπνευστικά νοσήματα αλλά και μόνιμα προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά είναι:

 • Εμφύσημα. Η καταστροφή των κυψελίδων μέσα στους πνεύμονες. smoking2 4
 • Χρόνια βρογχίτιδα. Μια μόνιμη φλεγμονή που επηρεάζει τα τοιχώματα των αεραγωγών μέσα στους πνεύμονες.
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή αλλιώς ΧΑΠ.
 • Καρκίνος του πνεύμονα.

Η διακοπή του καπνίσματος ενδέχεται αρχικά να προκαλέσει πρόσκαιρη δυσφορία και αναπνευστική συμφόρηση, καθώς τα πνευμόνια προσπαθούν να αποτοξινωθούν.

Η αυξημένη παραγωγή βλέννας και φλεγμάτων είναι σημάδι πως τα πνευμόνια ξεκινούν τη διαδικασία απομάκρυνσης των βλαβερών ουσιών του καπνού από το εσωτερικό τους.

Τα παιδιά που έχουν γονείς καπνιστές τείνουν να έχουν πιο ευάλωτο αναπνευστικό σύστημα και να βήχουν ή να φταρνίζονται πιο εύκολα σε σχέση με παιδιά που οι γονείς δεν καπνίζουν. Τα παιδιά καπνιστών εμφανίζουν επίσης υψηλότερα ποσοστά περιστατικών πνευμονίας και βρογχίτιδας.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες:
Håberg S, et al. (2009). Pre- and postnatal parental smoking and acute otitis media in early childhood.
cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/effects_cig_smoking/index.htm
cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/secondhand_smoke/health_effects/index.htm
cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_respiratory_508.pdf

Η επίδραση του τσιγάρου στο καρδιαγγειακό σύστημα

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη σε ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα. Η νικοτίνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που οδηγεί σε μικρότερη ροή αίματος και οξυγόνου προς τους ιστούς και τα ζωτικά όργανα. Με το χρόνο προκαλείται βλάβη και στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών με κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας.

smoking2 5Το κάπνισμα επίσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση, κάνοντας πιο ευάλωτα τα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας έτσι το κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Τα παραπάνω αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα εάν ήδη υπάρχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή επεισοδίων όπως bypass, στέντ ή καρδιακό επεισόδιο.

Το κάπνισμα ωστόσο δεν επηρεάζει μόνο τους καπνιστές. Επηρεάζει και τους παθητικούς καπνιστές. Οι παθητικοί καπνιστές έχουν σχεδόν το ίδιο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων με τους καπνιστές. Προβλήματα όπως το έμφραγμα, καρδιοπάθεια ή ακόμη και συγκοπή.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες:
How cigarettes damage your body. (2015).
heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/QuitSmoking/QuittingSmoking/How-Cigarettes-Damage-Your-Body_UCM_322735_Article.jsp

Καλυπτήριο σύστημα (μαλλιά, νύχια, δέρμα)

Η πιο ορατή επίδραση του καπνίσματος είναι στο καλυπτήριο σύστημα του σώματος. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το κάπνισμα θα φέρει αλλαγές στο δέρμα με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης βλαβών και προβλημάτων.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το κάπνισμα αυξάνει δραματικά το ρίσκο εμφάνισης καρκινώματος πλακωδών κυττάρων (μια μορφή καρκίνου του δέρματος)

Τα νύχια επίσης, τόσο των χεριών όσο και των ποδιών επηρεάζονται από το κάπνισμα. Το τσιγάρο αυξάνει την πιθανότητα από μυκητιάσεις και μολύνσεις των νυχιών.

Η νικοτίνη επίσης επηρεάζει και τα μαλλιά. Μια μελέτη βρήκε πως το κάπνισμα αυξάνει την τριχόπτωση, επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών καθώς και τη δημιουργία φαλάκρας.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες:
Mosley J. (1996). Premature grey hair and hair loss among smokers: a new opportunity for health education? DOI: doi.org/10.1136/bmj.313.7072.1616
Smoking boosts skin cancer risk. (2012). skincancer.org/publications/sun-and-skin-news/winter-2012-29-4/smoking

Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα εξαιτίας του τσιγάρου

Το πεπτικό σύστημα δεν είναι μόνο το έντερό μας. Ο πεπτικό σωλήνας ξεκινά από τα χείλη μας, το στόμα (στοματική κοιλότητα) και καταλήγει στον πρωκτό. Το κάπνισμα έχει επίδραση σε όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα.smoking2 6

 • στοματική υγεία
 • φάρυγγας και οισοφάγος
 • διάφραγμα
 • στομάχι
 • λεπτό έντερο
 • παχύ έντερο

Το τσιγάρο έχει άμεση επίδραση τόσο στη στοματική υγεία όσο και ολόκληρο τον πεπτικό σωλήνα. Το κάπνισμα αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, στο φάρυγγα, στο λαιμό και στον οισοφάγο. Οι καπνιστές έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.

Ακόμη και όσοι καπνίζουν αλλά δεν κατεβάζουν τον καπνό έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο στόμα.

Το κάπνισμα επιπλέον έχει επίδραση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και με άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με το σάκχαρο.

Οι καπνιστές εκδηλώνουν επιπλοκές και προβλήματα που σχετίζονται με τα επίπεδα σακχάρου γρηγορότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες:
Bodman M. Current concepts in treating onychomycosis in patients with diabetes. (2015)
Cigar smoking and cancer. (2010)
Devaranavadgi B, et al. (2012). Effect of cigarette smoking on blood lipids – a study in Belgaum, Northern Karnataka, India.

Σεξουαλική υγεία, αναπαραγωγικό σύστημα και εμμηνόπαυση

Η νικοτίνη επηρεάζει την αιματική ροή στην πυελική ζώνη, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Στους άντρες η νικοτίνη μειώνει αισθητά τις σεξουαλικές επιδόσεις ενώ στις γυναίκες μειώνει τη σεξουαλική ικανοποίηση καθώς και την υγρασία του κόλπου. Γυναίκες που καπνίζουν φτάνουν σπανιότερα σε οργασμό.

smoking2 7Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες και κατ’ επέκταση την ερωτική επιθυμία.

Το τσιγάρο προκαλεί βλάβες και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τόσο στις έγκυες όσο και στο έμβρυο, αυξάνοντας το ρίσκο αποβολής αλλά και πιθανών προβλημάτων υγείας στο παιδί που θα γεννηθεί.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση. Το κάπνισμα εκτός από την επίδραση στη σεξουαλική υγεία των γυναικών σχετίζεται και με αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση όπως οι εξάψεις και οι απότομες αλλαγές στην ψυχολογική διάθεση.

Το κάπνισμα συνδέεται επίσης εκτός από προβλήματα γονιμότητας με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα των ερευνών αφορούν τόσο γυναίκες που καπνίζουν όσο και παθητικούς καπνιστές.

Οι σχετικές έρευνες έδειξαν πως οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες:
Gallicchio L, et al. (2015). Risk factors for hot flashes among women undergoing the menopausal transition: baseline results from the Midlife Women’s Health Study.
Yilmaz M, et al. (2015) Relationship between smoking and female sexual dysfunction. DOI: dx.doi.org/10.4172/2167-0250.1000144
Zacharasiewicz A. (2016). Maternal smoking in pregnancy and its influence on childhood asthma. DOI: doi.org/10.1183/23120541.00042-2016
Tobacco use and pregnancy. (2016).
cdc.gov/reproductivehealth/TobaccoUsePregnancy/index.htm

Είναι εφικτή η επιδιόρθωση των πνευμόνων μετά τη διακοπή καπνίσματος;

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα καπνιστών που σταματάει το κανονικό τσιγάρο και ξεκινάει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτοί δεν θα δούνε καμία βελτίωση στην υγεία των πνευμόνων τους. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μειώνει τις παρενέργειες του καπνίσματος και τις βλάβες στους πνεύμονες.

Αμέσως μετά τη διακοπή του τσιγάρου η πρώτη έγνοια του πρώην καπνιστή είναι ο καθαρισμός και αποτοξίνωση των πνευμόνων από την πίσσα και τις λοιπές τοξικές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι πνεύμονες έχουν φυσικούς μηχανισμούς αυτό-καθαρισμού οι οποίοι ξεκινούν λίγο μετά το τελευταίο τσιγάρο.

Οι πνεύμονες έχουν την εξαιρετική ιδιότητα της αυτό-επιδιόρθωσης σε βάθος χρόνου. Μετά τη smoking2 8διακοπή του καπνίσματος σιγά σιγά επιδιορθώνουν τις βλάβες ως έναν βαθμό.

Η ταχύτητα επιδιόρθωσης, αποτοξίνωσης και καθαρισμού των πνευμόνων εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες αλλά κυρίως από το τι βλάβες έχουν ήδη υποστεί.

Κάποιες από τις βλάβες των πνευμόνων που συνδέονται με το κάπνισμα είναι μόνιμες όπως:

 • Εμφύσημα. Στο εμφύσημα οι μικροσκοπικές κυψελίδες που βρίσκονται μέσα στους πνεύμονες καταστρέφονται, μειώνοντας έτσι της εσωτερική συνολική επιφάνειά τους. Κατά αυτό τον τρόπο μειώνεται η απορρόφηση του οξυγόνου και η διαθεσιμότητά του για τον οργανισμό.
 • Χρόνια βρογχίτιδα. Στη χρόνια βρογχίτιδα οι μικροσκοπικοί αεραγωγοί που οδηγούν στις κυψελίδες παρουσιάζουν φλεγμονή, πράγμα που σημαίνει δυσκολότερη και λιγότερη διέλευση του οξυγόνου προς τις κυψελίδες.

Οι δύο αυτές καταστάσεις σε συνδυασμό είναι γνωστές ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – COPD).

Υπάρχει φυσικός τρόπος να καθαρίσουμε τους πνεύμονες;

Δυστυχώς μακροπρόθεσμα το κάπνισμα προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες, μη αναστρέψιμες. Το χειρότερο είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία μας τόσο μικρότερη είναι η φυσική ικανότητα επιδιόρθωσης του σώματός μας.

Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε καθώς και τακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να θωρακίσουμε την υγεία των πνευμόνων μας από την ημέρα διακοπή του τσιγάρου.

Πάμε να ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στα “όπλα” που έχουμε για τον καθαρισμό των πνευμόνων από όλες τις βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται σε βάθος χρόνου.

Βήχας και φλέγματα. Η αρχή της αποβολής των τοξινών από τα πνευμόνια

Ένας καπνιστής είναι πολύ πιθανόν να έχει μεγάλη ποσότητα βλέννας μαζί με τοξίνες μέσα στα πνευμόνια. Η βλέννα θα συνεχίσει για υπάρχει για πολύ καιρό μετά τη διακοπή καπνίσματος.

Ο βήχας είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς αποβολής της βλέννας μέσω των φλεγμάτων. Σταδιακά αποσυμφορίζονται και απελευθερώνονται οι αεραγωγοί των πνευμόνων και βελτιώνεται η αναπνευστική λειτουργία.

smoking2 9Αερόβια άσκηση. Η γυμναστική των πνευμόνων

Η άσκηση (ειδικά η αερόβια) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση και την αποκατάσταση της αναπνευστική λειτουργίας.

Ακόμη και το απλό περπάτημα έχει ευεργετική δράση καθώς ανοίγουν οι αεραγωγοί επιτρέποντας την απορρόφηση περισσότερου οξυγόνου από τον οργανισμό.

Αποφεύγουμε την αστική / περιβαλλοντική μόλυνση. Εισπνέουμε καθαρό αέρα

Πρέπει να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα! Δυστυχώς οι μεγαλουπόλεις έχουν μεγάλες ποσότητες από τοξικά αέρια. Πρέπει να μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από τοξικά περιβάλλοντα.

Αποφύγουμε όσο περισσότερο γίνεται την αστική μόλυνση όπως τα καυσαέρια αυτοκινήτων, χημικές μυρωδιές όπως χρώματα, εντομοκτόνα, απορρυπαντικά και καλλυντικά σε σπρέι.

Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγετε τη μούχλα και τη σκόνη. Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν πολύ τους πνεύμονές μας.

Μελέτες σε ζώα βρήκαν πως η έκθεση σε φιλτραρισμένο αέρα μειώνει την παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες. Η βλέννα μπλοκάρει τους μικρούς αεραγωγούς κάνοντας πιο δύσκολη τη μεταφορά οξυγόνου.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31870229/smoking2 10

Τακτικές εκδρομές σε δάση, ή γενικότερα στη φύση όπου υπάρχει καθαρός αέρας είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα πνευμόνια σας.

Ο καθαρός αέρας είναι ο βασικός πυλώνας της θεραπείας των βεβαρημένων πνευμόνων.
Πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά το αέρα στο σπίτι μας.

Δυστυχώς ένα σύγχρονο νοικοκυριό κατακλύζεται από αστικές τοξίνες όπως τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιού (τζάμια, πατώματα, τουαλέτες) και καθαριστικά χώρου (αποσμητικά και αρωματικά χώρου, εντομοκτόνα), καλλυντικά σε σπρέι (αποσμητικά σώματος, κολόνιες, αντηλιακά κλπ).

Ότι μυρίζουμε, στην πραγματικότητα φτάνει στους πνεύμονές μας. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Τα περισσότερα από τα παραπάνω στην ουσία είναι δηλητήρια για τον οργανισμό μας και τα πνευμόνια μας.

Δεν είναι φυσικές αρωματικές ύλες. Είναι αστικές τοξίνες, αυξάνοντας το τοξικό φορτίο όπου το σώμα μας καλείται να τις εξουδετερώσει και να τις αποβάλει.

Οι αστικές τοξίνες που εισέρχονται από τους πνεύμονες πρέπει να εξουδετερωθούν (αδρανοποίηση) και κατόπιν να αποβληθούν από τα απεκκριτικά μέσα (ούρα, κόπρανα, πνεύμονες: με τα φλέγματα, ιδρώτας)

Όσοι πιο βεβαρημένοι οι πνεύμονές μας από το τσιγάρο τόσο πιο δύσκολη η αποτοξίνωση από τις αστικές τοξίνες. Καλό θα ήταν να εστιάσουμε και να δράσουμε επί του θέματος πολύ σχολαστικά.

Πίνετε αρκετά υγρά για γρηγορότερη αποτοξίνωση του αναπνευστικού

Σύμφωνα με το American Lung Association, η επαρκή πρόσληψη υγρών και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην ταχύτερη αποβολή βλέννας, καθώς γίνεται πιο λεπτόρευστη. Η λεπτόρευστη βλέννα αποβάλλεται ευκολότερα με το βήχα.

Ιδανικά βοηθούν περισσότερο τα χλιαρά ροφήματα όπως το τσάι, ο ζωμός, οι σούπες αλλά και το χλιαρό νερό σκέτο.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες: https://www.lung.org/lung-health-diseases/wellness/protecting-your-lungs

smoking2 11Πιείτε πράσινο τσάι και άλλα χλιαρά αφεψήματα

Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και ενδέχεται να προλαμβάνει κάποιες από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στους πνεύμονες.

Σε μια μελέτη του 2018 οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν πράσινο τσάι 2 ή και περισσότερες φορές την ημέρα είχαν λιγότερες να εκδηλώσουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες: https://academic.oup.com/jn/article/148/1/70/4774510

Εισπνοές με ατμό μειώνουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων

Η θεραπεία με εισπνοές ατμού συμβάλλει στη ρευστοποίηση των στρωμάτων της βλέννας ενώ μειώνεται η φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Μια μελέτη του 2018 σε ένα μικρό group από ασθενείς με ΧΑΠ έδειξε πως η θεραπεία με εισπνοές ατμού βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα αναπνοής.

Σημειωτέων πως η βελτίωση στην αναπνευστική ικανότητα και η ανακούφιση από τα συμπτώματα ήταν άμεση. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε γενική βελτίωση στην υγεία των πνευμόνων με το πέρας των εισπνοών ατμού.

Η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και ο καθαρισμός των πνευμόνων είναι κάτι που γίνεται μακροπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες: https://www.hilarispublisher.com/open-access/the-effects-of-a-warmed-steam-inhalation-on-patients-with-chronic-obstructive-pulmonary-disease-a-crosssectional-controlled-study-2161-105X-1000471.pdf

Καθαρισμός των πνευμόνων με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia σχεδίασε το εξειδικευμένο πακέτο 3 συμπληρωμάτων διατροφής LUNG DETOX.

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός από φυσικά συμπληρώματα διατροφής με ευεργετική δράση στο φυσικό μηχανισμό καθαρισμού των πνευμόνων από το κάπνισμα.

Βότανα, βιταμίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση των πνευμόνων, μείωση της βλέννας και αποβολή των βλαβερών στοιχείων του τσιγάρου.

Περιέχει το σκεύασμα Green Tea, με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ισοδύναμο με 12,480mg και 53% περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Κάθε κάψουλα περιέχει 79mg από την επιγαλλοκατεχίνη EGCG που αποδεδειγμένα έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων των καπνιστών.

Το σκεύασμα Xtra Turmeric περιέχει 95% τιτλοδοτημένο εκχύλισμα κουρκουμίνης. Η δραστική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Σχετικές έρευνες έδειξαν πως η κουρκουμίνη συμβάλλει αποτελεσματικά στην αναπνευστική λειτουργία.

Το σκεύασμα Herbal C είναι φυσική βιταμίνη C από 5 υπερτροφές. Έχει υψηλή απορροφητικότητα (έως και 97%) εξασφαλίζοντας την επιπλέον αντιοξειδωτική θωράκιση που χρειάζονται όσοι καπνίζουν.

Εκτός από φυσική βιταμίνη C το Herbal C περιέχει περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή, πεκτίνες, ωφέλιμα λιπαρά, λυκοπένιο, καροτενοειδή, φυτικές στερόλες, κατεχίνες, πολυφαινόλες και πολλά άλλα φυτοχημικά στοιχεία.

Σας προτείνουμε να ανακαλύψετε το εξειδικευμένο πακέτο της Healthia LUNG DETOX με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • κουρκουμά

  Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Βιταμίνη C

  HERBAL C Βιταμίνη 750mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με 100% Φυσική Βιταμίνη C για Δυνατό Ανοσοποιητικό, 60 caps και 120 caps

  16.8026.32 Σε απόθεμα
  Η Healthia παρουσιάζει μια 100% φυσική / βρώσιμη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής παρασκευασμένη από μερικές…
  Επιλογή
 • πράσινο τσάι

  Healthia Green Tea 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πράσινο Τσάι, 90 caps

  28.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με πράσινο τσάι σε κάψουλες, πλούσιο σε κατεχίνες και την επιγαλοκατεχίνη EGCG από την…
  Προσθήκη στο καλάθι