κυτταρίτιδα

Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως φεύγει;

Όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε τι όψη έχει η κυτταρίτιδα. Είναι οι χαρακτηριστικές μικρές λακουβίτσες που κάνει το δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ειδικά όταν το πιέζουμε προς τα κάτω.

Συγκεκριμένα η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο έντονα όταν πιέζουμε το δέρμα μας προς τα μέσα και χαλάει η λεία του όψη και εμφανίζεται η όψη φλοιού πορτοκαλιού. 

Συναντούμε συχνά την κυτταρίτιδα σε σημεία όπως: 
 • Μηροί 
 • Προσαγωγοί και απαγωγοί  (ψωμάκια)
 • Κοιλιά 
 • Γλουτοί 
 • Στήθος 

kuttaritida02Η κυτταρίτιδα αφορά κυρίως τις γυναίκες λόγω διαφοράς στην κατανομή του λίπους, το διαφορετικό μυϊκό σύστημα, καθώς και συνδετικό ιστό.

Υπολογίζεται πως περίπου το 80 με 90% των γυναικών εμφανίζει κυτταρίτιδα σε κάποια σημεία του σώματος ή σε κάποια φάση της ζωής τους. Η κυτταρίτιδα είναι αισθητικό πρόβλημα. Δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας ούτε επιφέρει κάποια βλάβη στην υγεία. 

Κυτταρίτιδα ή γυναικεία λιποδυστροφία είναι μια κατάσταση όπου το δέρμα παύει να είναι λείο και εμφανίζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και του συνδετικού ιστού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Αυτές οι αλλαγές προκαλούν τη διόγκωση και τη φλεγμονή των λιποκυττάρων και παράλληλα την τεντώνουν το συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα. Παράλληλα, συχνά παρατηρείται και κατακράτηση υγρών στην περιοχή, καθώς υπάρχει μειωμένη κινητικότητα στη λέμφο.  

Ως αποτέλεσμα το δέρμα παίρνει τη χαρακτηριστική γνώριμη όψη της κυτταρίτιδας. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο πως η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε συντριπτική πλειοψηφία στις γυναίκες και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως οι μηροί, η κοιλιά και οι γλουτοί. 

Συχνά κατηγοριοποιείται με βάση το πόσο έντονα φαίνεται: 
 • Βαθμού 0: Δεν υπάρχει καθόλου κυτταρίτιδα 
 • 1ου βαθμού: Λεία επιδερμίδα όταν στεκόμαστε όρθιοι αλλά όψη φλοιού πορτοκαλιού όταν καθόμαστε. 
 • 2ου βαθμού: Το δέρμα έχει την όψη του φλοιού πορτοκαλιού όταν στεκόμαστε όρθια αλλά και όταν καθόμαστε. 
 • 3ου βαθμού: Το δέρμα έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού όταν στεκόμαστε όρθια χωρίς να ασκήσουμε πίεση στην περιοχή και συνοδεύεται από πόνο κατά την ψηλάφηση.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21839033/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11204512/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25940753/

Ποιες αιτίες προκαλούν την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από λίπος που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα. Όσο περισσότερο λίπος στην περιοχή, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εμφανίσουμε κυτταρίτιδα.

Κάποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κυτταρίτιδα σε σχέση με άλλους. Οι βασικοί kuttaritida03παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ή μη είναι τα γονίδια, το ποσοστό λίπους, η ηλικία, το πάχος του δέρματος αλλά και η ποιότητα του δέρματος.

Κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε όλους τους τύπους σώματος ανεξαρτήτως ύψους και βάρους. Ακόμη και κάποια πολύ λεπτή γυναίκα ενδέχεται να έχει κυτταρίτιδα. Ακόμη και βρέφη έχουν κυτταρίτιδα. 

Η κατανομή του λίπους στις γυναίκες είναι πιο ορατή από ότι στους άντρες. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την τυπολογία του δέρματος. Οι άντρες τείνουν να έχουν πιο παχύ δέρμα από ότι οι γυναίκες.

Οι ίνες κολλαγόνου που ενώνουν το δέρμα εσωτερικά με τους μύες φροντίζουν ώστε το δέρμα μας να είναι σταθερό, πράγμα που μας δίνει ουσιαστικά την εξωτερική μας όψη.

Σκεφτείτε ένα σεντόνι επάνω στο κρεβάτι που ανά τακτά διαστήματα υπάρχουν ραφές που το δένουν με το στρώμα που βρίσκεται από κάτω. Οι ραφές έχουν σταθερό μήκος.

Ανάμεσα στο δέρμα και στους μύες υπάρχει το υποδόριο λίπος. Εάν είναι λεπτό το δέρμα μας ή εάν το υποδόριο λίπος είναι περισσότερο από το κανονικό, δεδομένου ότι οι ραφές έχουν σταθερό μήκος, το δέρμα μας φουσκώνει σε σημεία ενώ σε άλλα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά λακάκια / βαθουλώματα που μοιάζουν με το φλοιό του πορτοκαλιού.

Ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε οπτικά πως δημιουργείται η κυτταρίτιδα είναι να δούμε ένα καναπέ Τσέστερφιλντ. Όσο πιο φουσκωμένο το μαξιλάρι τόσο μεγαλύτερο το βαθούλωμα στη ραφή με το κουμπί.

Η κυτταρίτιδα γίνεται συνήθως πιο εμφανής όσο περνούν τα χρόνια και γερνά το δέρμα. Συνήθως τείνει να χάνει την ελαστικότητά του, μειώνεται σε πάχος ενώ οι ίνες κολλαγόνου εσωτερικά χαλαρώνουν και χάνουν τη δομή του. 

Η κυτταρίτιδα συχνά εμφανίζεται στους μηρούς και τους γλουτούς καθώς εκεί συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στις γυναίκες. 

Άλλοι παράγοντες ρίσκου που σχετίζονται με την κυτταρίτιδα είναι: 
 • Ηλικία
 • Οιστρογόνα 
 • Κληρονομικοί παράγοντες kuttaritida04
 • Φλεγμονή στους συνδετικούς ιστούς του δέρματος
 • Υψηλό ποσοστό λίπους λόγω αύξηση βάρους  
 • Μείωση ποσοστού κολλαγόνου 
 • Κακή κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στα άκρα 
 • Μπλοκαρισμένο λεμφικό σύστημα 
 • Έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος, το κάλιο, ο χαλκός, το σελήνιο και η βιταμίνη Ε.
 • Λεπτή επιδερμίδα  
Η κυτταρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από: 
 • Ανισορροπία στο ορμονικό προφίλ 
 • Κακή διατροφή 
 • Ένα ανθυγιεινό lifestyle (τσιγάρα, αλκοόλ, άγχος, ξενύχτι)
 • Υπερβολική kuttaritida05συσσώρευση τοξινών (τοξίνωση) 
 • Γονίδια 
 • Απότομη αύξηση βάρους 
 • Καθιστικός τρόπος ζωής και εργασίας 
 • Έλλειψη άσκησης και κίνησης
 • Εγκυμοσύνη 

Έχουν αποτέλεσμα οι τοπικές θεραπείες;   

Οι τοπικές θεραπείες ενδέχεται να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρίτιδας, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα και σε βάθος χρόνου. Πρέπει να θυμόμαστε πως πολύ σημαντικό παράγοντα παίζει και η διατροφή.

Οι τοπικές θεραπείες έχουν κατά κανόνα παροδικό αποτέλεσμα και απαιτείται η καθημερινή εφαρμογή ενός προϊόντος όπως εξειδικευμένες κρέμες.

kuttaritida06Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά και για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως κάνουν το δέρμα πιο σφριγηλό, λείο και στιλπνό, πράγμα που μειώνει την όψη του φλοιού πορτοκαλιού. 

Οι τοπικές κρέμες δεν εξαφανίζουν την κυτταρίτιδα. Αντιθέτως μειώνουν παροδικά την εμφάνισή της. Τα διογκωμένα λιποκύτταρα συνεχίζουν να υπάρχουν κάτω από το δέρμα.

Τα διογκωμένα λιποκύτταρα έχουν συνήθως φλεγμονή, η οποία μειώνεται με σωστή διατροφή σε συνδυασμό με γυμναστική και εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής όπως το ANTI CELLULITE της Healthia.

Ένα διογκωμένο λιποκύτταρο περιέχει εκτός των άλλων τριγλυκερίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα και νερό. Πολλές φορές όταν έχουμε κατακρατήσεις υγρών υπάρχει οιδηματική κυτταρίτιδα όπου τα ενδοκυτταρικά υγρά είναι υπερβολικά αυξημένα.

Ένα κοινό συστατικό σε τοπικές κρέμες κατά της κυτταρίτιδας είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη αυξάνει τοπικά τη κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί ως διουρητικό. Η αύξηση της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή συμβάλλει στην αποβολή των περιττών ενδοκυτταρικών υγρών από το λιποκύτταρο.

Τα προϊόντα που περιέχουν 0.3 τοις εκατό ρετινόλη ενδέχεται να μειώνουν την όψη της κυτταρίτιδας καθώς προκαλούν διόγκωση της επιδερμίδας. Όσο πιο μεγάλο πάχος της επιδερμίδας (η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος) τόσο λιγότερο φαίνεται η κυτταρίτιδα.

Η τοπική εφαρμογή κρεμών συστήνεται για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για να είναι ορατά τα αποτελέσματα. Η ρετινόλη ενδεχομένως να προκαλέσει και κάποιους ερεθισμούς όπως κοκκινίλα, ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος. Επίσης ενδέχεται να προκαλέσει φωτοευαισθησία το καλοκαίρι όταν εκτεθούμε στο δυνατό ήλιο. 

Οι έρευνες αναφορικά με τις κρέμες κυτταρίτιδας έχουν μεικτά αποτελέσματα. Μια μελέτη του 2011 βρήκε πως μια κρέμα κατά της κυτταρίτιδας είχε πολύ κατά αποτελέσματα όταν συνδυάστηκε με διατροφή. 

Υπάρχουν μια σειρά από προϊόντα στο εμπόριο. Καλό θα ήταν να ζητήσετε ένα δείγμα για να το δοκιμάσετε ώστε να δείτε εάν θα έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση στα συστατικά εντός 24ρων ωρών. 

Σχετική έρευνα:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206221/

Εξειδικευμένες μέθοδοι αντιμετώπισης κυτταρίτιδας  

Υπάρχουν μια σειρά από ιατρικές μεθόδους που εφαρμόζονται για ην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Οι εφαρμογές γίνονται από δερματολόγους, γιατρούς ή πλαστικούς χειρούργους . Οι πιο γνωστές και διαδεδομένες μέθοδοι είναι οι εξής:  

 • Κρυολιπόλιση
 • Υπέρηχος
 • Cellfina
 • Acoustic wave therapy
 • Lipolaser
 • Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες
 • Vacuum-assisted precise tissue release
 • Carboxytherapy
 • Microdermabrasion
 • endermologie

Θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας στο σπίτι  

Υπάρχουν μια σειρά από μεθόδους που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι μας, κάποιες εκ των οποίων έχουν καλά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει από πίσω επισταμένη επιστημονική έρευνα.

Οι μέθοδοι αυτοί, όταν συνδυάζονται με γυμναστική, διατροφή και ισορροπημένο lifestyle έχουν σχετικά καλά αποτελέσματα. 

Μασάζ 

kuttaritida07Το τοπικό μασάζ είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε εξειδικευμένο επαγγελματία μασέρ. 

Το μασάζ μειώνει την κυτταρίτιδα καθώς συμβάλλει στην αποστράγγιση της λέμφου και ενισχύει τη μικροκυκλοφορία.

Υπάρχουν μια σειρά από κρέμες κατά της κυτταρίτιδας που περιέχουν πληθώρα συστατικών. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή μιας κρέμας εάν δεν συνοδεύεται από παρατεταμένο μασάζ στην περιοχή έχει μηδαμινά αποτελέσματα.

Ένα άλλο βασικό σημείο είναι πως δε πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα μετά από 1 συνεδρία μόνο. Πρέπει να κάνουμε μια σειρά από συνεδρίες σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια ευεργετικά αποτελέσματα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως εάν δεν κάνουμε παράλληλα διατροφή μαζί με το μασάζ, πιθανόν να μη δούμε κανένα αποτέλεσμα.

Θα ήταν αστείο να περιμένουμε πως θα τρώμε γλυκά, θα πίνουμε αναψυκτικά τύπου cola, δεν θα τρώμε φρούτα και λαχανικά και απλώς με μασάζ και κρέμες θα εξαφανίσουμε την κυτταρίτιδα. 

Συμπλήρωμα με βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των συμπληρωμάτων κολλαγόνου αναφορικά με το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια ή ακόμη και τις αρθρώσεις.

Κάτι που ίσως να μην έχετε ακούσεις είναι ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 συμβάλλουν στη μείωση της κυτταρίτιδας.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά συμπλήρωμα πεπτιδίων κολλαγόνου για 6 μήνες. Παρατηρήθηκε στο σύνολο βελτίωση στην όψη της κυτταρίτιδας στην περιοχή των μηρών. Τα αποτελέσματα ήταν το ίδιο εμφανή σε γυναίκες μεσαίου ύψους όσο και ψηλές, ωστόσο στις γυναίκες μεσαίου ύψους τα αποτελέσματα ήταν πιο εμφανή. 

Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ενδιαφέροντα, ωστόσο περισσότερη έρευνα χρειάζεται επάνω στο θέμα. Εμείς από τη μεριά μας σας προτείνουμε να γνωρίσετε το Collagen Plus της Healthia με ένα κλικ εδώ.

Σχετική έρευνα:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685482/

Καλύτερη ενυδάτωση

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μειώσουμε την κυτταρίτιδα εάν δεν πίνουμε νερό. Εάν είμαστε αφυδατωμένοι δεν μπορεί να γίνει ούτε καλή κυκλοφορία ούτε σωστή αποστράγγιση της λέμφου. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται κατακρατήσεις υγρών και φλεγμονές στο λιπώδη ιστό που κάνουν την κυτταρίτιδα ποιο έντονη. 

Απώλεια βάρους

kuttaritida08Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυτταρίτιδας, ειδικά σε άτομα που έχουν περιττά κιλά. Δε πρέπει να ξεχνάμε πως η κυτταρίτιδα στην ουσία προκύπτει από τη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα σε μια περιοχή. 

Ωστόσο υπάρχουν και λεπτά άτομα που έχουν κυτταρίτιδα. Δεν αφορά μόνο άτομα με περιττά κιλά ή παχύσαρκους. 

Λεπτά άτομα που έχουν κυτταρίτιδα πρέπει να οπωσδήποτε να κάνουν κάποια μορφή εντατικής άσκησης παράλληλα με διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά για να μειώσουν την όψη του φλοιού του πορτοκαλιού. 

Στεγνό βούρτσισμα του δέρματος 

Το στεγνό βούρτσισμα του δέρματος, είτε με μια χοντρή πετσέτα είτε με μια μαλακή βούρτσα ή φυσικό σφουγγάρι κινητοποιεί τη λέμφο, προκαλεί υπεραιμία και κάνει απολέπιση των νεκρών κυττάρων. Σε τακτική βάση αναζωογονεί το δέρμα και το κάνει πιο σφριγηλό. kuttaritida09Παράλληλα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού ενώ διεγείρει παράλληλα το νευρικό σύστημα. 

Καλό είναι για το μασάζ για χρησιμοποιείτε φυσικά υλικά όπως η λούφα ή μια χοντρή πετσέτα για τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα. Ξεκινήστε από τα πόδια προς τα επάνω με κυκλικές κινήσεις. Φροντίστε να επιμείνετε στις προβληματικές περιοχές.

Η καλύτερη ώρα για το στεγνό βούρτσισμα είναι πριν το μπάνιο σας. 

Κόκκοι καφέ

Οι κόκκοι καφέ όπως τους ελληνικού ή του εσπρέσο μετά το βράσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά για peeling καθώς μπορούν να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα.

Η απολέπιση του δέρματος το αναζωογονεί και το κάνει πιο λείο και πιο στιλπνό στην όψη.

Οι κόκκοι καφέ μπορούν να αναμειχθούν με λάδι καρύδας, με ελαιόλαδο ή ακόμη και ζάχαρη. Με κυκλικές κινήσεις κάνουμε ήπιο μασάζ για μερικά λεπτά. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το μείγμα τοπικά έως και 10 λεπτά και μετά να ξεβγάλετε με νερό.

Η όλη διαδικασία εκτός από απολέπιση, αυξάνει και τη μικροκυκλοφορία και ενισχύει την αποστράγγιση της λέμφου. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να υποστηρίζουν τα αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολύς κόσμος που έχει δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο και έχουν δηλώσει ότι είδαν βελτίωση. 

Μηλόξυδο

Η τακτική κατανάλωση από μηλόξυδο ενδέχεται να βοηθήσει στην απώλεια kuttaritida010βάρους.  Συστήνεται η κατανάλωση από ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο αραιωμένο σε νερό, 3 φορές την ημέρα και για τουλάχιστον 1 μήνα. Το διάλυμα μπορείτε να το εφαρμόσετε και τοπικά στο δέρμα, στην περιοχή που η κυτταρίτιδα είναι πιο έντονη. 

Ασκήσεις που μειώνουν την κυτταρίτιδα  

Υπάρχουν μια σειρά από ασκήσεις γυμναστικής για τη μεσαία ζώνη, τους γλουτούς και τα πόδια που δίνουν άμεσα μυϊκό τόνο και βοηθούν στη μείωση της όψη του φλοιού πορτοκαλιού. 

Η τακτική άσκηση δεν σημαίνει ότι θα την εξαφανίσει πλήρως. Ωστόσο οι γυμνασμένοι μύες θα δώσουν μια τελείως διαφορετική όψη σε ένα σώμα και σίγουρα θα μειώσουν την όψη της κυτταρίτιδας. 

Οι πιο σημαντικές ασκήσεις που πρέπει να δοκιμάσετε είναι οι παρακάτω: 
 • Βαθιά καθίσματα (Squats)kuttaritida011
 • Επιτόπια άλματα με βαθιά καθίσματα (Jump squats)
 • Step-ups
 • Glute/leg kickbacks
 • Πλάγιες προβολές
 • Γέφυρα γλουτών
 • Άρσεις Θανάτου
 • Hip Thrusts
Σταδιακά αυξήστε την ένταση και τη δυσκολία

Κάθε μια από τις παραπάνω ασκήσεις μπορείτε να τις κάνετε με το βάρος του σώματος. Ωστόσο όταν έχουν γίνει πλέον εύκολες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε επιπλέον κάποιο βαράκι ώστε να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας.  

Κάθε μια από τις παραπάνω ασκήσεις μπορεί να γίνουν με το βάρος του σώματος. Σταδιακά μπορείτε να χρησιμοποιήστε και βαράκια ώστε να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας ή την ένταση. 

Ιδανικά πρέπει να κάνετε από 12 έως 15 επαναλήψεις σε κάθε σετ. Προσοχή! Εάν οι 15 επαναλήψεις σας φαίνονται εύκολες αυξήστε το βάρος.  Οι τελευταίες 3 επαναλήψεις θα πρέπει να σας δυσκολεύουν ΠΟΛΥ για να είναι αποτελεσματική η άσκηση.

Για ιδανικά αποτελέσματα κάνετε 2 με 3 προπονήσεις την εβδομάδα από τουλάχιστον 30 λεπτά η κάθε μια.  Κάθε προπόνηση πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως οι παραπάνω σε συνδυασμό με κάποια αερόβια άσκηση

Ο συνδυασμός μπορεί να δώσει καταπληκτικά αποτελέσματα σε πολύ γρήγορο χρόνο. 

Παραδείγματα αποτελεσματικής αερόβιας άσκησης είναι:
 • Ποδήλατοkuttaritida012
 • Χορός
 • Πεζοπορία στη φύση
 • Τρέξιμο
 • Κολύμβηση
 • Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό

Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τι σας ταιριάζει.   

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Συγκεκριμένα βότανα, μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία συμβάλλουν καταλυτικά στη διαδικασία αποτοξίνωσης της λέμφου, στην αντιμετώπιση των κατακρατήσεων και στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, καθώς και στη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων.

Το πράσινο τσάι, το σέλινο, η τσουκνίδα, ο άρκευθος, το ταραξάκο, ο μαϊντανός και το νεροκάρδαμο είναι μερικά βότανα που αποδεδειγμένα έχουν διουρητική αλλά και αποτοξινωτική δράση. Το μαγνήσιο, το χρώμιο και η βιταμίνη Β6 επίσης.

Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά που περιλαμβάνονται στο εξειδικευμένο πακέτο μείωση της κυτταρίτιδας, αντιμετώπισης των κατακρατήσεων και αποτοξίνωσης της Healthia. Το WATER GO. Περιλαμβάνει 3 εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής: το ANTI CELLULITE, το AQUA BALANCE και GREEN TEA.

Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα μείωσης της κυτταρίτιδας και παράλληλα αποτοξίνωσης της λέμφου με τα παραπάνω βήματα σας προτείναμε ανεπιφύλαχτα να ρίξετε μια ματιά στην ευεργετική δράση που θα έχει το WATER GO στην προσπάθειά σας ΕΔΩ.

water goΤο πακέτο Water Go είναι ο ιδανικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα περιττά υγρά και την κατακράτηση, είτε λόγω περιόδου, λόγω καταχρήσεων και λάθος διατροφής, είτε λόγω καθιστικής ζωής και έλλειψη άσκησης.

Σχετικά Προϊόντα

 • κυτταρίτιδα

  Healthia Anti Cellulite 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής ενάντια στην Κυτταρίτιδα, 60 caps

  26.50 Σε απόθεμα
  Ψάχνετε χάπια για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας; Το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής σε χάπια Anti Cellulite της…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • κατακράτηση υγρών

  Healthia Aqua Balance 500mg, Εξειδικευμένο Συμπλήρωμα Διατροφής για την Κατακράτηση Υγρών, 90 caps

  35.00 Σε απόθεμα
  Εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. πρήξιμο, οίδημα και κυτταρίτιδα καθώς…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • πράσινο τσάι

  Healthia Green Tea 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πράσινο Τσάι, 90 caps

  28.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με πράσινο τσάι σε κάψουλες, πλούσιο σε κατεχίνες και την επιγαλοκατεχίνη EGCG από την…
  Προσθήκη στο καλάθι
Tags: No tags