trofes_karkino

Τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν τροφές που προφυλάσσουν από τον καρκίνο του μαστού;

Κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο δεν μπορεί να προκαλέσει ή να θεραπεύσει αντίστοιχα τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο η διατροφή και το lifestyle παίζουν τεράστιο ρόλο καθώς αυξάνουν ή μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

breast cancer diet01Για παράδειγμα η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από τοξίνες όπως ο καπνός του τσιγάρου. Δεν συνδέονται μόνο με τον καρκίνο. Συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του οργανισμού και σε βλάβες του καρδιαγγειακού.

Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην καλή υγεία συνολικά του οργανισμού. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει τη δράση και την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την ανάπλαση των ιστών.

Ροφήματα με αντικαρκινική και προστατευτική δράση

Το πράσινο τσάι, οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες και η egcg (epigallocatechin)

breast cancer diet02Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το βάλετε στην καθημερινότητά σας. Το πράσινο τσάι φημίζεται για μια σειρά από ευεργετικά οφέλη για την υγεία όπως απώλεια βάρους, καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλα.

Η αντικαρκινική του δράση αποδίδεται στις πολυφαινόλες και στις κατεχίνες που περιέχει. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά φυτοχημικά στοιχεία προστατεύουν τα κύτταρα και το DNA από τις βλάβες που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες.

Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να βγουν πιο σαφή συμπεράσματα, ωστόσο 1-2 φλυτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα δεν είναι κακή επιλογή.

Χυμός ροδιού και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία κατά του καρκίνου

breast cancer diet03Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικής ποιότητα ρόδια. Με ειδικούς αποχυμωτές μπορούμε εύκολα να στύψουμε ένα ρόδι και να πιούμε το χυμό του που περιέχει πολυφαινόλες.

Μια μελέτη του 2009 ισχυρίζεται πως ο χυμός ροδιού έχει προστατευτική δράση έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, ένας εκ των οποίων και ο καρκίνος του μαστού.

Η συγκεκριμένη έρευνα προτείνει εναλλακτικά του εκχύλισμα από χυμό ροδιού ως εναλλακτική λύση καθώς μπορεί να παρέχει ακριβώς τα ίδια οφέλη με το χυμό αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Άτομα που αντιμετωπίζουν ωστόσο προβλήματα με το σάκχαρό τους καλό θα ήταν να ενημερώσουν το θεράποντα ιατρό τους για την καθημερινή κατανάλωση χυμό ροδιού, καθώς περιέχει περιέχει μεγάλη ποσότητα ζαχάρων και ενδέχεται να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Φρούτα με αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα μούρα γιατί περιέχουν πολυφαινόλες

breast cancer diet04Μούρα όπως τα μύρτιλλα, οι φράουλες και τα βατόμουρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από πολυφαινόλες που έχουν αντικαρκινική δράση.

Επιπλέον περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Υπάρχουν αποδείξεις πως η τακτική κατανάλωση μούρων ενδέχεται να μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Δεν υπάρχει συνιστώμενη δοσολογία για καθημερινή δράση, ωστόσο μισή κούπα θα ήταν μια καλή μερίδα.

Δαμάσκηνα και βερίκοκα επίσης περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

breast cancer diet05Σύμφωνα με μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε το 2009, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο δαμάσκηνα προλαμβάνουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στήθος καθώς και τον πολλαπλασιασμό τους!

Τα ευρήματα δείχνουν πως οι πολυφαινόλες καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα.

Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη για την κατανάλωση φρέσκων φρούτων καθημερινά, ωστόσο περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να προσδιοριστούν ποσότητες και δοσολογίες αναφορικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες των συγκεκριμένων φρούτων.

Λαχανικά στο αντικαρκινικό μας οπολοστάσιο

Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση

Οι συγκεκριμένη ομάδα λαχανικών περιέχει μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η C, E και η K, και περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φυτικές ίνες. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοζινολικές ενώσεις, ένα είδος φυτοχημικού.

Το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο καθώς και άλλα φυτοχημικά που περιέχουν τα σταυρανθή λαχανικά εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα πιο γνωστά σταυρανθή λαχανικά είναι:breast cancer diet06

 • Μπρόκολο
 • Κουνουπίδι
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Ρόκα
 • kale
 • Λάχανο

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το μαστό

Όσο πιο σκούρο είναι ένα λαχανικό τόσο μεγαλύτερη η πυκνότητα θρεπτικών συστατικών και η θρεπτική αξία. Συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, πράγμα που τα κάνει δυνητικά αντικαρκινικά αντικαρκινικά όπλα στη φαρέτρα μας.

Τέτοια είναι τα εξής:breast cancer diet07b

 • Σπανάκι
 • kale
 • Σέσκουλο
 • Λαχανίδες, μουστάρδα, βοβλοί (γογγύλια), παντζαρόφυλλα

Θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο του μαστού

Τα καροτενοειδή μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Τα καροτενοειδή βρίσκονται σε κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα και σκούρο πράσινα φρούτα και λαχανικά. Συνήθως είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, λουτεΐνη, βήτα καροτένιο και λυκοπένιο, στοιχεία που μας breast cancer diet08προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες που προκαλούν. Μερικά παραδείγματα είναι:

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνηγορούν ότι η διατροφή πλούσια σε τέτοιες τροφές μειώνει το ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Δεν υπάρχει συνιστώμενη δοσολογία, ωστόσο συστήνεται καθημερινή κατανάλωσή τους για ευεργετικά οφέλη.

Η απιγενίνη αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων

Η απιγενίνη είναι ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται σε συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά και βότανα. Είναι αντιοξεδωτικό στοιχείο με αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, η απιγενίνη ενδέχεται να αναστέλλει την ανάπτυξη των HER2 καρκινικών κυττάρων στο στήθος.

Περισσότερη έρευνα ωστόσο χρειάζεται για να τεκμηριωθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί. Δεν υπάρχει συνιστώμενη δοσολογία ή συχνότητα κατανάλωσης

Μερικά τρόφιμα που περιέχουν απιγενίνη είναι:breast cancer diet09

 • Μαϊντανός
 • σέλινο
 • χαμομήλι
 • δυόσμος
 • σπανάκι
 • γλυκόριζα licorice

Μερικά βότανα που περιέχουν απιγενίνη είναι:breast cancer diet10

 • ρίγανη
 • βασιλικός
 • θυμάρι
 • δεντρολίβανο
 • κόλιανδρος

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τον μαστό

Τα συναντάμε σε πληθώρα στα «λιπαρά» ψάρια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία και υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία.

Μελετητές ερεύνησαν σε μια μελέτη του 2015 την επίδραση των ωμέγα 3 λιπαρών σε παχύσαρκες γυναίκες με πυκνό μαστό. Γυναίκες με πυκνό μαστό έχουν έως και 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με γυναίκες που έχουν λιγότερο πυκνούς μαστούς.

Στο συγκεκριμένο γκρουπ των γυναικών η χορήγηση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έδειξε πως βοηθούν στη μείωση της πυκνότητας του μαστικού ιστού.

Υψηλές δόσεις ωμέγα 3 λιπαρών οξέων βρίσκονται στα παρακάτω τρόφιμα:breast cancer diet11

Μικρότερες ποσότητες περιέχονται στα:

Λιγνάνες και σαπονίνες

Οι λιγνάνες και οι σαπονίνες είναι πολυφαινόλες που ενδέχεται να έχουν αντικαρκινική δράση. Συχνά τις συναντάμε στα όσπρια όπως:breast cancer diet13

 • φακές
 • φάβα
 • κόκκινα φασόλια

Τα όσπρια είναι επιπλέον πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Δημητριακά ολικής άλεσης και οι φυτικές ίνες

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι κατά κανόνα πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον περιέχουν άλλα πολύτιμα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και οι πρωτεΐνες.

Τα πιο γνωστά δημητριακά είναι:breast cancer diet14

 • μαύρο ρύζι
 • βρώμη
 • καλαμπόκι
 • Ζέα
 • Κριθάρι

Μπαχαρικά και συμπληρώματα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Καψαϊκίνη και οι κόκκινες καυτερές πιπεριές

Τόσο οι φρέσκιες όσο και οι αποξηραμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές (τσίλι) περιέχουν καψαϊκίνη. Όσο πιο καυτερή η πιπεριά, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα καψαϊκίνης που περιέχει. Μέχρι πρότινος η καψαϊκίνη ήταν γνωστή για τη δράση της κατά του πόνου τοπικά, σε έμπλαστρα.

Μια μικρή μελέτη του 2016 βρήκε πως η καψαϊκίνη ενδέχεται να εμποδίζει τη την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε κάποια άτομα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε εργαστηριακά σε ιστούς σε δείγματα από γυναίκες με διαφόρους τύπους καρκίνου του μαστού.

Ιστοί με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού έδωσαν τα πιο υποσχόμενα αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του μαστού είναι από τους πιο επιθετικούς και δύσκολα αντιμετωπίζεται καθώς δεν ανταποκρίνεται σε ορμονοθεραπεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να φάει κάποιος τόσες πολλές πιπεριές τσίλι για να αναπαράγει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου.

Η καψαϊκίνη μπορεί να ληφθεί και σε μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο μεγάλες δοσολογίες ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στον πεπτικό σωλήνα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ενδεδειγμένη δοσολογία για την καψαϊκίνη για περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Το σκόρδο και οι αντικαρκινικές του ιδιότητες

breast cancer diet16Το σκόρδο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην ευρύτερη οικογένεια των Λειριοειδών. Ξεχωρίζει από τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.

Εξετάζεται ευρύτερα η σχέση όλων λαχανικών της οικογένειας όπως το κρεμμύδι και το πράσο αναφορικά με τη μείωση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο στήθος.

Ερευνητές σε μια μελέτη του 2017 ανέλυσαν τις επιπτώσεις του σκόρδου καθώς και άλλων λαχανικών της οικογένειας των Λειριοειδών στα καρκινικά κύτταρα. Βρέθηκε θετικός συσχετισμός τόσο στα οιστρογονοεξαρτόμενα όσο και στα μη-οιστρογονοεξαρτόμενα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Ωστόσο περισσότερη έρευνα χρειάζεται στο αντικείμενο για να προσδιοριστούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης και δοσολογίες.

Τουρμερίκ. Η κουρκουμίνη με την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

breast cancer diet17Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ασιατική κουζίνα, ακούει στο όνομα κουρκουμάς και θεωρείται το χρυσάφι της υγείας.

Η δραστική ουσία είναι τα κουρκουμινοειδή και η κουρκουμίνη που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως η κουρκουμίνη ενδέχεται να μειώνει την τοξική επίδραση συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων του μαστού και δυνητικά να εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωσή τους. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται ωστόσο για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της κουρκουμίνης είναι η χαμηλή περιεκτικότητα στη φρέσκια ρίζα ή στη μαγειρική σκόνη που πωλείται στα super market (2-4%). Ένα άλλο πρόβλημα είναι η χαμηλή απορροφητικότητα η οποία αγγίζει μόλις το 7 – 10%.

Αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής ωστόσο όπως το XTRA-TURMERIC της Healthia περιέχουν εκχύλισμα κουρκουμίνης με 95% τιτλοδότηση και επιπλέον εκχύλισμα μαύρου πιπεριού που αυξάνει την απορροφητικότητα εώς και 2000%. Μπορείτε να το δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Καρκίνος του μαστού. Αποφεύγουμε ή όχι τη σόγια και τροφές με ισοφλαβόνες;

Κάποια φαγητά όπως τα προϊόντα σόγιας περιέχουν κάποια χημικά στοιχεία που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα.

Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από ισοφλαβόνες ονομάζονται και φυτοοιστρογόνα. Οι ισοφλαβόνες κουμπώνουν στους υποδοχείς του σώματος που κουμπώνουν και τα οιστρογόνα, ωστόσο παράγουν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα τα οιστρογόνα σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν φλεγμονές ενώ οι ισοφλαβόνες όχι.

Η διατροφική λήψη ισοφλαβόνων είναι ένα αντικείμενο όπου οι γνώμες διίστανται. Ωστόσο μια αναλυτική επισκόπηση αποτελεσμάτων το 2016 ξεδιαλύνει το τοπίο και τους φόβους που σχετίζονται με το ρίσκο καρκίνου του μαστού και την κατανάλωση κυρίως σόγιας και άλλων τροφίμων που περιέχουν ισοφλαβόνες.

Στην πραγματικότητα κάποιες μελέτες συνηγορούν πως υπάρχει ευεργετική δράση καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες. Εάν είναι να καταναλώσετε σόγια ωστόσο πρέπει να είναι ολόκληρα τρόφιμα σόγια και όχι παράγωγα προϊόντα.

breast cancer diet18Τέτοια είναι τα εξής:

 • Τόφου (tofu)
 • Τέμπε (tempeh)
 • Μίσο (miso)
 • Ενταμάμε (edamame)
 • Γάλα σόγιας

Δε θα πρέπει να καταναλώνετε πάραυτα μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα με ισοφλαβόνες πριν συμβουλευτείτε το θεράποντα γιατρό σας για εξατομικευμένες οδηγίες.

Κατανάλωση αλκοόλ και καρκίνος του μαστού. Πόσο επικίνδυνη είναι;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων που να προκαλεί ή να επιδεινώνει τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του μαστού.

Η κατανάλωση αλκοόλ πιστεύεται πως αυξάνει το ρίσκο καρκίνου του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών που σχετίζονται με αυτή τη μορφή καρκίνου του μαστού.

Παρόλο που περισσότερη έρευνα χρειάζεται επί του θέματος, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα γυναίκες που πίνουν 3 ποτά την εβδομάδα έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που δεν πίνουν καθόλου. Το ρίσκο αυξάνεται κατά 10% για κάθε επιπλέον ποτό 10% την εβδομάδα.

Έλλειψη βιταμίνης D και καρκίνος του μαστού

breast cancer01Μια μελέτη έρχεται τώρα να συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Creighton της Omaha στη Nebraska, εξέτασαν περισσότερους από 5000 ιατρικούς φακέλους γυναικών άνω των 55 ετών. Τα δεδομένα περιείχαν τα επίπεδα βιταμινών D σε κάθε γυναίκα καθώς και τα περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη βρήκε μια εξωπραγματική σύνδεση….

Γυναίκες με υψηλά επίπεδα βιταμίνη D είχαν λιγότερο από μισές πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε σχέση με αυτές που είχαν χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα τα άτομα που είχαν συγκέντρωση βιταμίνης D άνω των 60 ng/mL είχαν 80% λιγότερες εκδηλώσεις καρκίνο του μαστού σε σχέση με τα άτομα που είχαν 20 ng/mL ή λιγότερο.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Joan Lappe, καθηγήτρια στο Creighton University τόνισε: «Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε πως η βιταμίνη D παίζει καταλυτικό στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού». Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PlosONE.

Η βιταμίνη D είναι ισχυρός σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο.

breast cancer02Η μελέτη για τον καρκίνο του μαστού είναι από τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D.

Στην προηγούμενη μελέτη η Dr. Lappe βρήκε πως οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν το ρίσκο σε όλες τις μορφές καρκίνου κατά 35% διατηρώντας τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μεταξύ 30 ng/mL και 55 ng/mL ή και περισσότερο.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη στην Ιαπωνία εξέτασε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε δείγμα μεγαλύτερο των 30,000 ατόμων.

Τα ευρήματα έδειξαν πως υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονταν με 20% λιγότερη πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα στον καρκίνο του ήπατος βρέθηκε πως η βιταμίνη D μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης στο μισό!

Βιταμίνη D: Η πρώτη προτεραιότητα τόσο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά και μετά την εμφάνισή του

breast cancer03Η Carole Baggerly νόσησε από καρκίνο του μαστού, τον οποίο και ξεπέρασε. Σήμερα διαχειρίζεται το Grass roots Health, ένα γκρούπ με ενεργή δράση γύρω από τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο.

Υποστηρίζει δυναμικά πως τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι από τις πρώτες προτεραιότητας για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου.

Θεωρεί πως ιδανικά επίπεδα είναι στο αίμα είναι τα 60 ng/mL. Προτείνει μάλιστα τον τακτικό έλεγχο σε ετήσια βάση, μαζί με τις κλασσικές αιματολογικές εξετάσεις.

Η δράση της βιταμίνης D ενάντια στον καρκίνο του μαστού δεν είναι μόνο προληπτική. Έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν 30% μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Υψηλά επίπεδα βιταμίνης D εξασφαλίζουν μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης σε όσες γυναίκες έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Σε αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα κατέληξαν οι ερευνητές από το ίδρυμα Kaiser Permanente και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Roswell Park, σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Oncology.

Γρήγορη αποκατάσταση έλλειψης βιταμίνης D και εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής

Δυστυχώς είναι πολύ λίγες οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D. Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αύξησης των επιπέδων βιταμίνης D που προτείνουμε είναι οι εξής:

breast cancer05

 • κάντε ηλιοθεραπεία για 15 λεπτά χωρίς αντηλιακό.
 • καταναλώστε 2-3 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός
 • καταναλώστε 3-4 φορές την εβδομάδα μανιτάρια
 • καταναλώστε 2-3 κρόκους αυγών την εβδομάδα
 • κάντε 1 φορά την εβδομάδα solarium
 • βιταμίνη D σε συμπλήρωμα διατροφής. Για άμεση αποκατάσταση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D προτείνουμε συμπλήρωμα 5,000 IU την ημέρα. Επιλέξτε συμπλήρωμα D3 και όχι D2. Έρευνες έδειξαν πως η D3 αυξάνει τα επίπεδα αίματος διπλάσια από ότι η D2.

Εάν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D ή ακόμη χειρότερα ανεπάρκεια, με συγκέντρωση κάτω από 20ng ανά ml αίματος, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αποκατάσταση μόνο με διατροφή. Χρειάζεται συνδυασμός όλων των παραπάνω.

D3K2Σημειωτέων πως εάν παρουσιάζετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (800 – 1000IU) ΔΕΝ πρόκειται να αποκαταστήσουν την έλλειψη D στον οργανισμό. Απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες δόσεις.

Εάν σκέφτεστε να λάβετε βιταμίνη D σε σκεύασμα σας προτείνουμε να γνωρίσετε το συμπλήρωμα διατροφής D3 3000iu & K2 100mcg της Healthia. Δείτε την με ένα κλικ ΕΔΩ.

Διατροφή κατά του καρκίνου του μαστού. Υπάρχει;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για να ακολουθήσει κάποιος. Ωστόσο υπάρχουν τρόφιμα που έχουν αντικαρκινική δράση μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισής του.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ή να συμβουλευτείτε κάποιον εξειδικευμένο κλινικό διατροφολόγο.

Καλό θα ήταν να βγάλετε τελείως από τη διατροφή σας κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο, συσκευασμένα γλυκά, κορεσμένα λίπη και τράνς λιπαρά οξέα.
Η Μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα είναι πλούσια σε:breast cancer diet19

Επιπλέον περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριών και πουλερικών στη θέση του κόκκινου κρέατος το οποίο περιέχει κορεσμένα λίπη.

Σωστή διατροφή και ο ρόλος των συμπληρωμάτων  

Καθώς νέες έρευνες συνεχίζουν να εμφανίζονται, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αν και υπάρχουν πολλές τροφές που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάπλωση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, σε ζώα και σε μελέτες παρατήρησης.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πώς αυτές οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ανάπτυξη του καρκίνου στους ανθρώπους.

Το σίγουρο είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας μας.

Τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται όταν κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιήσει 100% τις καθημερινές διατροφικές του συνήθειες και έχουν στόχο την κάλυψη διατροφικών κενών.

Η ομάδα της Healthia έχει δημιουργήσει μια σειρά από εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, αλλά και εκχυλίσματα βοτάνων με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε πως τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται ως μέρος της διατροφικής προσέγγισης επάνω στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στο καρκίνο και τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής καλό θα ήταν να ρωτήσετε το φαρμακοποιό σας ή να λάβετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Επιπλέον πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989797/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19530711
ww5.komen.org/BreastCancer/Table15Carotenoidintakeandbreastcancerrisk.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874462/
http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/early/2015/12/29/1940-6207.CAPR-15-0235
www.breastcancer.org/research-news/omega-3-fatty-acids-may-reduce-risk-for-some
www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/legumes.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28161636
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188409/
www.breastcancer.org/risk/factors/alcohol

Σχετικά Προϊόντα

 • κουρκουμά

  Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • Ω3

  Healthia Omega 3 pure Fish Oil 1000mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Ω3 Λιπαρά Οξέα, 90 caps

  22.50 Σε απόθεμα
  Tα Ω3 είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού από τη στιγμή της σύλληψης…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • υπερτροφές

  Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

  60.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • πράσινο τσάι

  Healthia Green Tea 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής με Πράσινο Τσάι, 90 caps

  28.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με πράσινο τσάι σε κάψουλες, πλούσιο σε κατεχίνες και την επιγαλοκατεχίνη EGCG από την…
  Προσθήκη στο καλάθι