κυκλοφορικό

Τροφές που βελτιώνουν το κυκλοφορικό

Ποιες τροφές βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία του αίματος δεν είναι κάτι σπάνιο στις μέρες μας. Δυστυχώς σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Το κυκλοφορικό είναι πολύ σημαντικό.

Περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD), διαβήτης, παχυσαρκία, σύνδρομο Raynaud και πολλά άλλα έχουν ως αιτία την κακή κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί παράγοντες που επιβαρύνουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά, η καθιστική ζωή και εργασία, η έλλειψη άσκησης και κίνησης, το junk food καθώς και το στρες της καθημερινότητας.

Η μειωμένη αιματική ροή προκαλεί μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως μούδιασμα, πόνος, κράμπες, πεπτικές διαταραχές, ρίγος και κρύα άκρα.

Η κυκλοφορία του αίματος δεν αφορά μόνο όσους έχουν προβλήματα με το κυκλοφορικό. Είναι μείζον θέμα στους αθλητές όλων των σπορ καθώς η αυξημένη αιματική ροή επηρεάζει άμεσα τις αθλητικές επιδόσεις καθώς και τους χρόνους αποκατάστασης.

Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα στο κυκλοφορικό αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικές αγωγές.

Ωστόσο η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς μια σειρά από τρόφιμα αποδεδειγμένα επιδρούν άμεσα στη λειτουργία του καρδιαγγειακού.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852303/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634904/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822764/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2894725/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5110514/

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα τρόφιμα που έχουν ευεργετική δράση στη λειτουργία του κυκλοφορικού σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες και έρευνες.

kukloforiko 01Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και τα σέσκουλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από νιτρώδη τα οποία μετατρέπει το σώμα μας σε νιτρικό οξείδιο. Το Ν.Ο. λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό.
Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα από νιτρώδη βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος καθώς οι φλέβες διαστέλλονται και η ροή του αίματος γίνεται ευκολότερη.

Σε μια μελέτη επάνω σε 27 άτομα δόθηκε καθημερινά μεγάλη ποσότητα νιτρικών (845 mg) με την κατανάλωση από σπανάκι. Παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην αρτηριακή πίεση και στην αιματική ροή σε σχέση με το control group.

Οι έρευνες έδειξαν πως όσοι ακολουθούν διατροφή η οποία είναι πλούσια σε νιτρώδη όπως το κόκκινο λάχανο (Κινέζικο) έχουν χαμηλότερη πίεση και μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σε σχέση με άτομα τα οποία ακολουθούν δίαιτα Δυτικού τύπου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525132/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729801/

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι εξαιρετικές πηγές από τα ω3 ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την κυκλοφορία του αίματος καθώς προάγουν την απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου, πράγμα που διαστέλλει τις αρτηρίες και βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία.

Τα ωμέγα 3 αναστέλλουν την υπερβολική συσσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβων.

Επιπλέον η κατανάλωση συμπληρωμάτων με ωμέγα 3 σχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη αιματική ροή στους σκελετικού μύες μετά την άσκηση.

Σε μια μελέτη επάνω σε 10 νεαρούς άντρες βρέθηκε πως υψηλές δόσεις ωμέγα 3 λιπαρών (4,2 γραμμάρια καθημερινά για 4 εβδομάδες) βελτίωσε σημαντικά την αιματική ροή στα πόδια μετά από έντονη άσκηση.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21621252/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25835232/

Κόκκινο πιπέρι καγιέν

Το κόκκινο πιπέρι καγιέν οφείλει την καυτερή του γεύση στο φυτοχημικό στοιχεία που λέγεται καψαϊκίνη.kukloforiko 02

Η καψαϊκίνη βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία στους ιστούς, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση ενώ προάγει την απελευθέρωση του νιτρικού οξειδίου καθώς και άλλων αγγειοδιασταλτικών στοιχείων.

Τα αγγειοδιασταλτικά επιτρέπουν την μεγαλύτερη και ευκολότερη διέλευση αίματος από τις φλέβες και αρτηρίες καθώς συμβάλλουν στη χαλάρωση των εσωτερικών τοιχωμάτων.

Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση κόκκινου πιπεριού καγιέν βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την αντοχή των εσωτερικών τοιχωμάτων των αγγείων και μειώνει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Συχνά συναντούμε την καψαϊκίνη ως συστατικό σε θερμαντικές κρέμες και έμπλαστρα καθώς αυξάνει τη μικροκυκλοφορία σε περιοχές που έχουμε πάθει ψύξη.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4893589/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4893589/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895990/

Παντζάρια

Αρκετοί αθλητές λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν χυμό από παντζάρι ή σκόνη παντζάρι που συμβάλλουν στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Η ευεργετική δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα από νιτρώδη τα οποία μετατρέπει το σώμα σε νιτρικό οξείδιο. Το νιτρικό οξείδιο χαλαρώνει τις αρτηρίες και αυξάνει τη ροή αίματος στους μύες και τους ιστούς.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν παντζάρι βελτιώνουν την οξυγόνωση των ιστών και αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου. Σε συνδυασμό αυτά τα δύο αυξάνουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Εκτός από τους αθλητές τα παντζάρια βελτιώνουν την ροή αίματος σε ενήλικες με προβλήματα κυκλοφορικού.

Σε μια μελέτη επάνω σε 12 ενήλικες βρέθηκε πως όσοι έπιναν 140 ml από χυμό παντζάρι είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση, λιγότερο χρόνο πήξης αίματος και χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707742/

kukloforiko 03Ρόδι

Τα ζουμερά ρόδια εκτός από τη γλυκιά τους γεύση ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες και τα νιτρώδη. Στοιχεία που έχουν ισχυρή αγγειοδιασταλτική δράση.

Η κατανάλωση ροδιού, ως φρούτου, ως χυμού αλλά και σε συμπλήρωμα διατροφής βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην οξυγόνωση των ιστών.

Σε μια μελέτη επάνω σε 19 δραστήρια άτομα βρέθηκε πως η κατανάλωση 1000mg από εκχύλισμα ροδιού 30 λεπτά πριν την προπόνηση οδήγησε σε αγγειοδιαστολή, σε βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος καθώς και σε βελτιωμένες επιδόσεις.

Σε μια άλλη μελέτη βρέθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση 500ml από χυμό ροδιού πριν αλλά και κατά τη διάρκεια προπόνησης με βάρη μείωσε το αίσθημα κόπωσης μετά το πέρας της άσκησης, τη μυϊκή καταπόνηση αλλά και τη φλεγμονή με αθλητές υψηλού επιπέδου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146683/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072630/

Ντομάτες

Οι ντομάτες μειώνουν τη δράση του ενζύμου ACE (angiotensin converting enzyme) το οποίο προκαλεί συστολή των αγγείων και είναι υπεύθυνο για την αρτηριακή πίεση.

Μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα δείχνουν πως το εκχύλισμα ντομάτας αναστέλλει τη δράση του ενζύμου ACE, μειώνοντας τους δείκτες φλεγμονής, εμποδίζοντας την υπερβολική συσσώρευση αιμοπεταλίων και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21138408/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26840280/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5334395/

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι εξαιρετική πηγή από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που λέγονται φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι ιδιαιτέρως γνωστά για ευεργετική τους δράση στην καρδιά.kukloforiko 04

Η τακτική κατανάλωση από κρεμμύδια συμβάλλει στη χαλάρωση και διαστολή των αρτηριών για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Σε μια μελέτη 30 ημερών επάνω σε 23 άντρες βρέθηκε πως η κατανάλωση από 4,3 γραμμάρια εκχυλίσματος κρεμμυδιού βελτίωσε σημαντικά την αιματική ροή και την αγγειοδιαστολή μετά από γεύματα.

Τα κρεμμύδια έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους δείκτες φλεγμονής και αυξάνοντας την αιματική ροή στις φλέβες και στις αρτηρίες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23885989/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163016/

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου και της καρδιάς.

Σε μελέτες επάνω σε ζώα βρέθηκε πως η κανέλα συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και στην καλύτερη αιματική ροή της στεφανιαίας αρτηρίας η οποία τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά.

Βρέθηκε πως η χορήγηση κανέλας σε ποντίκια καθημερινά για 8 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα βελτιωμένες καρδιακές επιδόσεις και αυξημένη αιματική ροή στη στεφανιαία αρτηρία μετά από εξουθενωτική άσκηση, σε σχέση με τα ποντίκια που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, μελέτες επάνω σε ανθρώπους έδειξαν πως η κανέλα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους καθώς συμβάλλει στη χαλάρωση των αρτηριών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού.

Σε μια μελέτη επάνω σε 59 άτομα με διαβήτη τύπου 2 χορηγήθηκαν 1,200 mg κανέλας καθημερινά, πράγμα που οδήγησε σε μείωση της συστολικής πίεσης 3.4 mmHg κατά μέσο όρο μετά από 12 εβδομάδες.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312399/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466762/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23867208/

kukloforiko 05Τουρμερίκ

Μια από τις πολλές ιδιότητες του μπαχαρικού τουρμερίκ είναι αύξηση της αιματικής ροής στο σώμα.
Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική όπως και στην Αγιουρβέδα το τουρμερίκ χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αγγειοδιασταλτικό και για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Μελέτες έδειξαν πως η δραστική ουσία που περιέχει το τουρμερίκ, η κουρκουμίνη βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου μειώνοντας παράλληλα το οξειδωτικό στρες και τα επίπεδα φλεγμονής.

Σε μια μελέτη επάνω σε 39 άτομα δόθηκαν 2000mg κουρκουμίνης καθημερινά για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν 37% αύξηση της αιματικής ροής στους πήχεις και στα δάκτυλα των χεριών και 36% αύξηση στο άνω μέρος των χεριών (δικέφαλος, τρικέφαλος).

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310664/

Κιτρώδη φρούτα

Όλα τα κιτρώδη φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια είναι φορτωμένα με ισχυρά αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα με φλαβονοειδή.

Η κατανάλωση από φρούτα που περιέχουν φλαβονοειδή ενδέχεται να μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα και κατ’ επέκταση την αρτηριακή πίεση και τη σκληρότητα των αρτηριών, ενώ παράλληλα να βελτιώσει τη ροή αίματος και την παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Σε μια μελέτη επάνω σε 31 άτομα δόθηκαν 500 ml χυμό σαγκουίνι καθημερινά για 1 εβδομάδα. Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην αγγειοδιαστολή καθώς και μεγάλη μείωση στους δείκτες φλεγμονής όπως το IL-6 και το CRP σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση από κιτρώδη φρούτα όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ σχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένο ρίσκο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21346065/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22492368/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/

kukloforiko 06Καρύδια

Τα καρύδια είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως το αμινοξύ l-αργινίνη, άλφα λιποϊκό οξύ και βιταμίνη Ε τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Η κατανάλωση από καρύδια ενδέχεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και έχει ευεργετική δράση σε ασθενείς με διαβήτη.

Άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη συχνά έχουν προβλήματα με το κυκλοφορικό τους όπως υπέρταση, λόγω βλαβών που προκαλεί το υψηλό σάκχαρο στο αίματος.

Σε μια μελέτη επάνω σε 24 διαβητικούς, όσοι κατανάλωσαν 2 ουγιές (56 γραμμάρια) καρύδια καθημερινά και για 8 εβδομάδες παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη ροή του αίματος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652880/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19334018/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809254/

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και την ευεργετική του δράση στην υγεία με πολλαπλούς τρόπους.

Μελέτες έδειξαν πως τα σουλφίδια που περιέχει το σκόρδο και ειδικά η αλλισίνη ενδέχεται να αυξάνει την αιμάτωση στους ιστούς και να μειώνει την αρτηριακή πίεση χαλαρώνοντας παράλληλα τα τοιχώματα του φλεβικού συστήματος.

Δίαιτες που περιέχουν σκόρδο τακτικά σχετίζονται με βελτιωμένους δείκτες αγγειοδιαστολής (FMD) και του κυκλοφορικού.

Μια μελέτη επάνω σε 42 άτομα με στεφανιαία νόσο έδειξε πως όσοι κατανάλωσαν 2 ταμπλέτες σκόρδου που περιείχαν 1,200 mg αλλισίνης καθημερινά και για 3 μήνες βίωσαν 50% βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος στην κεντρική φλέβα από το άνω μέρος του χεριού σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5731260/

kukloforiko 07Τζίντζερ

Το τζίντζερ αποτελεί παραδοσιακό γιατρικό από την αρχαιότητα για την Κίνα και την Ινδία. Μια από τις ιδιότητές του είναι να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έδειξαν πως το τζίντζερ μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει την αιματική ροή.

Σε μια μελέτη επάνω σε 4,628 άτομα βρέθηκε πως όσοι κατανάλωναν 2 έως 4 γραμμάρια τζίντζερ καθημερινά είχαν μειωμένο ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.

Τέλος, μελέτες επάνω σε ζώα έδειξαν πως το τζίντζερ αναστέλλει το ειδικό ένζυμο ACE το οποίο αποτελεί παράγοντα της υπέρτασης.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369959/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759390/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336112/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24433069/

Μούρα

Τα μούρα είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι φορτωμένα εκτός από βιταμίνες με ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία που έχουν ευεργετική δράση επάνω στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά τα αγγεία και να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση, πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα του κυκλοφορικού.

Έρευνες έδειξαν πως η τακτική κατανάλωση από μούρα ενδέχεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την υπερβολική συσσώρευση αιμοπεταλίων καθώς και τους δείκτες φλεγμονής, ενώ παράλληλα διαστέλλουν τα αγγεία.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187532/

Τι άλλο βελτιώνει το κυκλοφορικό

Η διατροφή σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην εύρυθμη λειτουργία του κυκλοφορικού. Ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά από άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη καθημερινότητά σας καθώς και αλλαγές στις συνήθειες.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε πράγματα που βελτιώνουν το κυκλοφορικό:kukloforiko 08

 • Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή: Καλό θα ήταν η διατροφή σας να αποτελείται από πληθώρα υγιεινών τροφών. Μην επιλέγετε μόνο 4-5 φαγητά που σας αρέσουν. Φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει καθημερινά σαλάτες, 2-3 διαφορετικά φρούτα, λίγους ξηρούς καρπούς και οπωσδήποτε ωφέλιμα λιπαρά. Ο συνδυασμός τροφών από διαφορετικές ομάδες τροφίμων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στη ρύθμιση του κυκλοφορικού.
 • Χάστε βάρος: Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στο κυκλοφορικό ενώ μακροπρόθεσμα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καρδιά όπως η αθηρωματική πλάκα.
  Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25661552/
 • Ξεκινήστε γυμναστική: Κάθε μορφή άσκησης αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί διαστολή των αγγείων. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα και μειώνει το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.
  Σχετική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3396114/
 • Διακόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι μεγάλος παράγοντας ρίσκου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Όλες οι έρευνες δείχνουν πως επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του κυκλοφορικού.
  Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24554606/
 • Μειώστε το στρες: Έρευνες αποδεικνύουν πως τα αυξημένα επίπεδα του στρες επηρεάζουν αρνητικά την πίεση του αίματος. Τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως διαλογισμός, γιόγκα, ελαφρά χόμπι και περίπατοι στη φύση βοηθούν.
  Σχετική μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4456410/
 • Μειώστε το αλάτι, πιείτε πολύ νερό: Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς την υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του κυκλοφορικού. Η χρόνια αφυδάτωση προκαλεί βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα καθώς προκαλεί φλεγμονή, ενώ μειώνει και τη ροή του αίματος.
  Σχετική μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4456159/

Συμπληρώματα διατροφής που βελτιώνουν το κυκλοφορικό

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η ομάδα της Healthia προτείνει το εξειδικευμένο πακέτο 3 συμπληρωμάτων διατροφής Circulation Plus.

circulation plusΤα συγκεκριμένα 3 συμπληρώματα διατροφής περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, εκχυλίσματα βοτάνων, μπαχαρικά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στο κυκλοφορικό και την ομαλή ροή του αίματος.

Το συμπλήρωμα Ultra High Orac περιέχει εκχύλισμα από ρόδι, σκόνη από παντζάρι, το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εκχύλισμα από κουκούτσι σταφυλιού καθώς και βιταμίνες και υπερτροφές που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το συμπλήρωμα διατροφής Xtra Turmeric περιέχει τιτλοδοτημένο εκχύλισμα της δραστικής ουσίας κουρκουμίνης 95% καθώς και πιπερίνη (εκχύλισμα μαύρου πιπεριού) που αυξάνει την απορροφητικότητα έως και 2000%. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι από τα πιο ισχυρά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά σήμερα.

Το συμπλήρωμα διατροφής Super Greens Plus περιέχει 35 υπερτροφές οργανικά καλλιεργημένες και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη φυσική πολυβιταμίνη και θρεπτικά συστατικά όπως τα συναντούμε στη φύση.

Μούρα, κιτρώδη φρούτα, κέιλ, σπανάκι, φύτρα από μπρόκολο, εκχύλισμα ντομάτας, ξύσμα λεμονιού και πολλά άλλα συστατικά εξασφαλίζουν ένα σύμπλεγμα συστατικών με ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω συμπληρωμάτων διατροφής έχει συνεργιστική δράση, πράγμα που σημαίνει πως το κάθε σκεύασμα συμπληρώνει ή ενισχύει τη δράση του άλλου.

Σας προτείνουμε να το γνωρίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Σχετικά Προϊόντα

 • κουρκουμά

  Healthia X-tra Turmeric 500mg με Κουρκουμά, 60 caps

  32.90 Σε απόθεμα
  Το X-tra Turmeric είναι τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα υψηλής ισχύος κουρκουμά σε κάψουλες ώστε να παρέχει 95%…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • αύξηση μεταβολισμού

  Healthia caps Maximum 500mg, Συμπλήρωμα Διατροφής για την Αύξηση Μεταβολισμού, 90 caps

  22.50 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής για αύξηση του μεταβολισμού, των επιπέδων ενέργειας και των καύσεων με στόχο την απώλεια…
  Προσθήκη στο καλάθι
 • υπερτροφές

  Healthia Super Greens Plus 300gr, Συμπλήρωμα Διατροφής με Υπερτροφές

  60.00 Σε απόθεμα
  Συμπλήρωμα διατροφής με 100% οργανικά καλλιεργημένες υπερτροφές. Φυσική πολυβιταμίνη με 35 υπερτροφές, βότανα και βιοενεργά μικροθρεπτικά…
  Προσθήκη στο καλάθι